Rate this item
(0 szavazat)

gun.jpg - 37.25 KbMunkálatok a Kolozsvári utcában

 


Az utca 14-es számú házának kerítéséig elkészült a járda térkövekből. Innét az óvoda utcai kerítésének végéig folynak a járdaépítési munkálatok. Ezt a szakaszt más vállalkozó készítette. A megépült részhez a csatlakozás „zökkenőmentes” volt. Megtörtént a 14-es házig elkészült járdaszakasz műszaki átvétele. A Városháza szakági képviselője, a RÖK elnök, a kivitelező közös bejárásának végén a járdaszakaszt „használatba” adták.

A kb. 120 méter hosszú járda a korábbi, összetöredezett, többször felbontott, jól-rosszul helyreállított bitumenes járda helyett mostantól térkővel kialakított járda szolgálja a gyalogos közlekedőket. Mostanra elkészült a csatlakozás is az óvoda kerítése „túlsó oldaláig”. Így, most már a Damjanich János úttól kezdődően, kb. 220 méter járda áll a közlekedők rendelkezésére.


Kátyúznak Kertvárosban


A hét elején megjelentek a kátyúzó szakemberek Kertváros területén, és a Damjanich János út tehermentesítő útján elkezdték a kátyúk kijelölését. És nyomban megkezdték gyémántkoronggal körbevágásukat. Ez a Sátorkői utcától az Eperjesi utcáig több napot vett igénybe. A hét végére az aszfaltterítéssel végeztek. A városrész többi utcájában folyamatos az előkészítés. Azokban az utcákban most folyik a festékkel megjelölés, ahol vágni kell az aszfaltot, majd bontani és újrateríteni.


Emlékezés Végvári János festőművészre


Teljesen megtelt a Prímás Pincében lévő Kárpát-medencei Borvidékek Alagútja, ahol az emlékező-kiállítást rendezték. A 21 éve elhunyt Végvári János festőművész életútjának nagy része Esztergomhoz kötődik. Főiskolai tanár, majd igazgató volt. A falakra 24 nonfiguratív képe került.
Jelen voltak a család tagjai, ismerősök, tanítványok, kollégák. Emlékeztek. Az unokák Ady és Reményik verseket szavaltak, és az operatőr unoka visszaemlékező munkáját vetítették. A művész kedvenc népdalát, gitárkísérettel, a jelen lévők a családtagokkal együtt énekelték. Az emlékezők között volt Kaposi Endre Esztergom díszpolgára, egykori tanítvány, majd tanártárs, Bánhidy László alpolgármester, művészettörténész, Simon Tibor tanár, barát, Wehner Tibor művészettörténész és Kovács Ildikó tanár.
Az alpolgármestertől megtudtuk, hogy a városházán négy Végvárí kép van. Wehner Tibor kritikusan szólt az utókorról, amely méltatlanul mellőzte a művészt. 

Filemon Béla

Filemon Béla

Filemon Béla az esztergomi Tanítóképző Főiskolán végzett kommunikáció-művelődésszervező szakon. Bár egy ideig az Esztergomi Városi Televízió szerkesztője volt, figyelme főleg a nyomtatott sajtóra irányult, írásait az Esztergom és Vidéke című lapban rendszeresen lehetett olvasni. Hosszú évek óta tevékeny tagja és szervezője az Esztergomi Klubszínpadnak, előadásaikat a környék számos településén láthatták.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor