Rate this item
(0 szavazat)

geu.jpg - 41.07 KbPárbeszéd Esztergomért címmel a negyedik fórumot rendezték meg a Zsinagógában június 29-én. A központi témák a sport, az egészségügy és az oktatás voltak. Védőnők, orvosok, sportvezetők, oktatásban dolgozók szóltak hozzá a fórumhoz, amelyen ott volt Romanek Etelka polgármester is.

Az egészségügyi témában felvetődött az esztergom-kertvárosi védőnők munkakörülményeinek gondja is. Az önkormányzat olyan komplex megoldásban gondolkodik, ahol a háziorvosi és védőnői ellátást együtt tudják elhelyezni. Olyan probléma is szóba került, hogy védőnői szűréskor hiába szűrték ki a rosszul látó gyereket, a szemüveget a nehéz körülmények között élő család nem tudta megvenni. Ilyen esetben lehet a Közjóléti Irodához fordulni, a város tud települési támogatást adni akár a lakhatási, akár az ilyen gyermek-egészségügyi probléma megoldására. Az önkormányzat az év elején létrehozta a HÍD Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központot, amely család- és gyermekjóléti szolgáltatást lát el Esztergom város közigazgatási, valamint Dömös község területén. Így lehetőség nyílik a szociális ellátások fejlesztésére. Az oktatási intézményeket ebben az állami felállásban sem hagyja magára az önkormányzat, a pedagógusokkal együtt keresik az együttműködési lehetőségeket.
Sok sportegyesület van Esztergomban, vannak, akik már az iskolákban szervezik a gyerekeket sportra, azonban nincs sportorvos. Dr. Kanász Gábor, a Vaszary Kolos Kórház főigazgatója elmondta, hogy megpróbáltak már sportorvost Esztergomba csábítani, sajnos sikertelenül. A sportorvosi szakvizsga ötéves eljárás során megszerezhető, és nagy probléma, hogy a tb. által nem finanszírozottak ezek a vizsgálatok. A kórház helyzetéről dr. Kanász Gábor elmondta, hogy sikerült az utolsó konszolidációs adósságtörlesztést is kifizetni. A kórháznak nagyon sokat jelent a gyermekellátás működtetésében és az eszközfejlesztésben az önkormányzat által nyújtott 107 millió forintos támogatás - ebben benne van a gyermekellátás 18 milliója. A gyermekellátás jelenlegi fenntartásához sikerült a kórház körzetéhez tartozó települések egy részének lakosságarányos hozzájárulását is megszervezni. Esztergom és Nyergesújfalu mellé még három önkormányzat csatlakozott, Dorog kivételével. Az Angersi Szent Albinus Adományszervező Civil Társaság az Esztergomi Gyermekkórházért gyűjti a civilek támogatásait a kórház részére. Nagy segítség a motorosok gyűjtőakciója is. Így önkormányzati és civil összefogással elérték, hogy a beteg gyerekeknek csak egy kis részét kell más, távolabbi kórházba irányítani.
Sikeres pályázattal megújították a radiológiai vizsgálóeszközöket, így most már korszerű CT vizsgálójuk is van. Egészségvédelemmel kapcsolatban egy hozzászóló felvetette a szúnyogirtás természetkárosító veszélyét és néhány fa kivágásának kérdését. A fákat az EON és az ott lakók kérésére vágták ki, mert veszélyhelyzetet teremtettek, a szúnyogirtás a fertőzésveszély megelőzése miatt szükséges, azonban egy szakember véleményét megkérdezik a kiszórt anyag összetételéről, és ezt közre is adják a lakosság tájékoztatására.

Muzslai Ágnes

Muzslai Ágnes

Muzslai Zs. Ágnes, az egri főiskolán könyvtár-pedagógia szakos tanári képesítést szerzett, nyugalmazott könyvtáros. A kilencvenes évek elejétől jelentek meg írásai különböző helyi, megyei, országos lapokban, mint a Keresztény Élet, 24 Óra, Népszabadság, Esztergom és vidéke, 1996-tól 2003-ig a Komárom-Esztergom megyei Hírlap munkatársa, 2003-tól 2010-ig a Hídlapban olvashatták cikkeit.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor