A könyvtár rejtőzködő kincsei

Írta: Tátyi Tibor 2016. szeptember 27. kedd, 08:19
Rate this item
(0 szavazat)

gce.jpg - 7.74 KbNemrégiben Martonvásáron jártam rokonlátogatóban, és könyvszerető emberként nem tudtam kihagyni az ottani könyvtárat sem, legalább egy rövid ott-tartózkodás és körülnézés erejéig. Az egyik hosszú polcon rögtön szemet szúrt Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben címet viselő, 21 kötetes mű, amelyről az igazgatónővel történt beszélgetésünk során kiderült, hogy reprint kiadás, és pár évvel ezelőtt ajándékként kapták. „De az esztergomi könyvtárnak is meg kellett, hogy küldjék, tessék csak megérdeklődni!” – jött a válasz a kérdésemre, hogy vajon ki mindenki részesülhetett még ebből a szemet és lelket egyaránt gyönyörködtető, a boldog békeidők hangulatát a polcra visszavarázsoló kiadványból. Múlt héten kíváncsian mentem az esztergomi könyvtárba, ahonnan aztán felemás érzésekkel tértem haza.

Kiderült ugyanis, hogy a martonvásári könyvtárvezetőnek tényleg igaza volt, mert – legalábbis a világhálón talált információk alapján – valamennyi közintézmény kapott egy ilyen könyvsorozatot ajándékba, így az esztergomi könyvtár is, csak éppen helyhiány miatt nem tudják szabadpolcon tárolni. Más olvasó talán napirendre tért volna efölött, és egy vállrándítással elintézte volna, de engem valahogy csak nem hagyott nyugodni ama „kisördög” ott belül. Sorra tettem föl magamban a kérdéseket. Ha most nem megyek el a martonvásári rokonokhoz, és nem teszek egy rövid látogatást az ottani könyvtárban, akkor erről a reprint és ajándékba küldött könyvsorozatról én nem is tudok. Hogyan lehetséges az, hogy ilyen nagyszabású, több kötetes, egy adott időszak tulajdonképpeni reprezentációs kiadványa rejtve marad az olvasók elől? Értem én, hogy nincs most hely, ahová elhelyezzék, de miért nincs? Egy esztergomi könyvtárnak – tehát lényegében az ország első számú történelmi városa bibliotékájának – miért nincs helye, üres polca az ilyen kötetek tárolására?

Az érveket már régóta halljuk: ez csak átmeneti állapot, a könyvtárnak előbb-utóbb megtalálják a végleges helyét, most ugyanis még keresik, egyelőre pénz sincs rá, de majd pályázunk, és folytathatnám az érveket hosszú sorokon keresztül. Engem azonban, mint hétköznapi olvasót vajmi kevéssé érdekelnek a fenntartó – vagy akárki más – érvei. Én csak azt látom és tapasztalom, hogy az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban immár lassan tíz éve tartanak az ideiglenesnek mondott állapotok. Az intézmény – az elhelyezését, az alapterületét és a belső kialakítását tekintve – megfelel egy fiókkönyvtárnak, de egyáltalán nem méltó az ország első történelmi városához. Az esztergomi sajtóban szívesen alkalmazzák a királyváros jelzőt Szent István szülőhelyére, csak éppen a könyvtára nem méltó ehhez a jelzőhöz.

Számomra furcsa és érthetetlen, hogy ennyi idő óta miért nem sikerült megoldást találni a könyvtár problémájára. Ennyire nem érdeke az illetékeseknek, hogy végre Esztergom is egy 21. századhoz méltó városi bibliotékával büszkélkedhessen? Egyszerűen nem hiszem el, hogy a pénz és az anyagi feltételek hiányoznak. Vagy ennyire nem szeretnek olvasni a tisztelt képviselők és ne adj Isten, maga a város vezetősége sem? Netán könyvgyűlölők? Talán ennyire mégsem rossz a helyzet. Akkor mégis mi az oka, hogy lassan több, mint egy évtizede tart az ideiglenes állapot a könyvtárat illetően? Jó lenne minél hamarabb megoldást találni, mert szalad az idő, és félő, hogy tovább szaporodik azon könyvek száma, amelyeket helyhiány miatt rejtve kell tartani az olvasók elől. Én viszont addig is kézbe venni, lapozgatni, és olvasni szeretném Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben egyes köteteit! De mivel kissé igényes vagyok, ezért én szeretném egyben, együtt látni a köteteket, mind a 21-et! Mert a könyvtár kincseit nem szabad rejtegetni, ezek az olvasókat kell, hogy szolgálják. Miért olyan nehéz mindezt megérteni? És megértik végre mindazok, akik érdemben dönthetnek a könyvtár sorsáról és jövőjéről?

Tátyi Tibor

Tátyi Tibor

Tátyi Tibor a brünni egyetemen végzett történelem és magyar szakon. Korábban általános iskolában és középiskolában tanított, jelenleg szerkesztéssel és fordítással foglalkozik. Pedagógiai és irodalmi jellegű írásai a szlovákiai magyar pedagógusok és szülők folyóiratában, a Katedrában, a Hogyan Tovább? című lapban, az Átkelőben, a Prágai Tükörben, továbbá az Új Képben - vajdasági magyar pedagógusok lapja - jelentek meg. Párkányban él.
 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor