Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2017. február 12.

Írta: Nagy Tibor 2017. február 12. vasárnap, 23:50
Rate this item
(0 szavazat)

fud 5.jpg - 49.34 KbKocsonya-szépségverseny – a Kossuth Rádióban is

 


Országos hírt kapott városrészünk rendezvénye, a Kocsonya-szépségverseny. Február 11-én, szombaton, délután megtartották Kertváros VII. Kocsonya-szépségversenyét. A rendezvény része volt a Kultúrházak éjjel-nappal országos eseményfolyamnak. Országosan több mint hatszázhetven rendezvény zajlott a három nap alatt. A Kossuth Rádióban Tóth Tamás, a Féja Géza Közösségi Ház igazgatója személyesen tájékoztatott a városrészünkön évek óta a „Farsang farka” néven megrendezésre kerülő eseményről.

Ő a stúdióban a 16 órás híreket követő Szombat délután című műsorban szinte „helyszíni” tudósítást adott a Féja Géza Közösségi Ház termében éppen akkor zajló Kocsonya-szépségverseny eredményhirdetéséről. Tehette mindezt, mert élő kapcsolata volt az okostelefonon Kertvárossal. El tudta mondani, hogy a verseny győztes „alkotása” Kökény Jenőnéé volt. Kocsonyája a Tavasz hírnöke nevet viselte. A második helyen Reményi Lajosné hagyományos kocsonyája végzett. Harmadikként Nagyné Marika „futott be” sertéskocsonyájával. Tóth Tamás elmondta, hogy a zsűri Móringer Lajos mesterszakács vezetésével szemrevételezéssel bírált. Nem kóstolt. Az ötletességet, a tálalás módját, eredetiségét, a tisztaságot, az átlátszóságot, a felhasznált alapanyagot, az összhatást, a benne megtestesülő munkát, a fantázianevet, a díszítést és a kreativitást értékelte. Azt is figyelembe veszi a zsűri, milyen a tálalóedény patinája, külső megjelenése. A kóstolás nem marad el. Ezt a „szurkoló” jelenlévők végzik az eredményhirdetést követően.
Tóth Tamás igazgató az élőadásban tájékoztatást adott az intézmény munkájáról, a városrész kulturális életét, eseményeit összefogó, szervező tevékenykedéséről. Kitért arra is, hogy a Féja Géza Közösségi Háznak élő kapcsolatai vannak a szomszédos, a Duna túloldalán, Szlovákiában lévő Párkány településen kívül több Felvidéki településsel, azok magyar tannyelvű alapiskoláival, tanári karával. Nekik rajzversenyeket rendeznek mindig más témában. Mese- és versmondó versenyeket szerveznek magyar nyelven közel tizenöt éve.
A következő sorok már nem hangzottak el a rádióban. Különdíjat kapott Orbán Ilona borkocsonyája és Csapó Károlyné hagyományos kocsonyája. A bírálatra hozott kocsonyák száma tizennégy volt. A díjazottakon kívül mindenki emléklapot kapott. A díjazottak oklevelet és a konyhában használható eszközöket kaptak. A bírálók elnöke Móringer Lajos mesterszakács volt. Segítőjeként Parák Istvánné vendéglátós és Szentgáli Jánosné cukrász ténykedett. Zárásként, Orbán Ilona, az ötletgazda, a szervező a versenyzőknek, a zsűrinek, a „szurkolóknak” megköszönte a ténykedésüket. Ezután kezdődött a kocsonyák kóstolása, a kötetlen beszélgetés, a kocsonyafőzés titkainak egymás közötti kicserélése.


Lábatlanon a megyei fotópályázat anyaga


A tavalyi VII. Komárom-Esztergom Megyei Fotópályázat anyaga újabb állomásához érkezett. Február 16-án, csütörtökön 17 órakor nyílik a vándorkiállítás a Gerenday Közösségi Házban. Esztergom-Kertváros, Esztergom, Tát települések után érkezik az anyag Lábatlan településre. A kiállítást Tóth Tamás, a Féja Géza Közösségi Ház igazgatója nyitja meg.


Az Idősek Klubja farsangi bulija


A városrész időseit összefogó klub február 9-én délután tartotta farsangi bálját. A korábbi évekhez hasonlóan beöltözős, batyus jellegű volt. Harapnivalóról, hörpintenivalóról a tagok gondoskodtak úgy, hogy otthonról hozták a rendezvényre. A zenét, a mókát, a jó hangulatot, a táncos lábakat a helyszínen „állították elő”. A bált „maskarába” öltözötten, felvonulással nyitották meg. Majd tánc következett. A zenét a Ház mindenese, Lácza Gábor szolgáltatta technikával. A tombolasorsolás nagy vidámságot váltott ki. Mindenki jól szórakozott, sokat nevetett, táncolt, vidám volt a szép korúak farsangi bálja.


Dús program az Idősek Klubjának februári naptárában


Ellátogatnak a városrész ismert cukrászdájába, kézműves foglalkozáson vesznek részt, a farsangot álarcosbállal, zenés, tombolás bulival köszöntik. Lesz fánksütés, részt vesznek a kocsonya-szépségversenyen. Filmvetítés, énekkaruk próbája is a havi rendezvények között szerepel.


Változás előtt az Idősek Klubja vezetése


Alig egy éve vette át Kiss Zoltán a klub vezetését. E hónap közepétől más szakmai területre lép. A klub éléről távozik. A húsz éve a klubnál dolgozó Behányné Bányai Enikő kulturális szervező a hónap végéig lesz a klubnál. Így a háromfős vezetőség egy főre csökken. A „maradék” egy főre marad minden feladat. Pl.: a foglalkozások szervezése, az étkeztetések „levezénylése” és minden egyéb a klub életével, működtetésével kapcsolatos teendők. Az adminisztrációs feladatok és a pénzügyi teendők is.


Tönkrementek a sót, homokot tartó ládák


Korábban írtam arról, hogy a városrészen két helyen deponáltak só- és homoktároló ládákat. Ebből lehetett a járdák, az utak síkosságának megszüntetésére szóró anyagot elvinni. A lakosság használta a lehetőséget. Szóvá tettem, hogy a ládák fedelének nyitása nem probléma nélküli. Azonkívül a zsanérok nem bírták az igénybevételt. A tetők függőlegesig emelése után hátrazuhantak. Kiszakadtak a zsanérok. Mostanra a ládák tetői már nem nyithatóak. Azok vízszintes eltolásával lehet csak az anyaghoz hozzájutni.


A városrészi vöröskeresztesek farsangi bálja


Február 11-én, szombaton 18 óra 30-tól rendezték meg a helyi vöröskeresztes aktivisták, támogatók, szimpatizánsok, véradók bálját a Féja Géza Közösségi Házban. A rendezvény batyus jellegű volt. Harapnivalóról, nassolásról, itókáról, szeszes italról a bálon résztvevők az otthonról hozott „anyag elővételével” gondoskodtak. A zenét, mint eddig mindig, a Kesztölcön élő Szász Huba szolgáltatta szintetizátoron és szaxofonon, valamint énekével. Belépődíj nem volt, csak a zenei díjat kellett megfizetni. Az ebből befolyt összeg volt a zenész díja. A hangulat kitűnő volt. Ehhez Móringer Lajos is hozzájárult. A zenei szünetben mandolinján vidám dalokat játszott és énekelt.
 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor