Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2017. szeptember 17.

Írta: Nagy Tibor 2017. szeptember 18. hétfő, 21:27
Rate this item
(0 szavazat)

fta 5.jpg - 48.65 KbÚjra kialakult egy szeméttelep a kitakarított helyen

 


Kertváros neuralgikus területe a Kassai út Temesvári út közötti beépítetlen terület. Ez egészen közel van a Palatinus-tóhoz és az üdülőtérséghez. A terület évek óta illegális szemétlerakó. Itt megtalálható minden, ami szemét. Hulladék a lakásokból, műhelyekből, üvegek, műanyag flakonok, hűtőszekrények, bútorok, az ipari tevékenységből megmaradt illegális gépkocsibontásokból keletkező anyagok, minden, ami a hulladék kategóriába tartozik. Fel sem lehet sorolni, el sem lehet képzelni, mi található a területen, amelyet tavaly nagy társadalmi, lakossági nyomásra kitakarítottak. „A fő esküt” tette rá a körzet képviselője, többé ilyen nem fordul elő. Hát nem jött be. A városrészi képviselők vezetőjét tájékoztattam a helyzetről. Megígérte, megnézi ő is a helyszínt, és tájékoztatja a hatóságot a kialakultakról.

A Megyei Fotókiállítás megnyitója
 

Nagy érdeklődés mellett nyílott meg a VIII. Komárom-Esztergom Megyei Fotópályázat 2017-es évi kiállítás ünnepélyes megnyitója és egyben díjkiosztója a Féja Géza Közösségi Ház galériájában szeptember 14-én. A fotópályázat címe évek óta: Digitális pillanatok – A világ, ahogy én látom. Tulajdonképp a fotópályázat már „kinőtte” a megyét, országossá vált. Az ország minden részéről érkeztek fotók.
A megjelenteket Tóth Tamás, az intézmény igazgatója köszöntötte, aki a pályázat kiírója is. Majd felkérte Jenei Szilvesztert és Garam Dánielt, hogy gitárzenéjükkel is köszöntsék az ünnepélyen jelenlévőket. Ezt követően dr. Veres Zoltán, a megyei közgyűlés jegyzője, nyitotta meg a tárlatot, és ajánlotta a megnyitón lévők figyelmébe. A szakmai zsűrizést Mónos Gábor fotóművész, a zsűri elnöke vezetésével Molnár Gyula fotóriporter és Radócz Balázs fotóművész végezte. A szakmai értékelést a zsűri elnöke tartotta. Elmondta, hogy 5 éve ő a zsűri elnöke. Azt látja, hogy ezalatt a kiírási témák, a zsűrizési elvek, a pályázók tudatos témaválasztásai változásokon mentek át spontán. Bejelentette, hogy a következő kiírásban, annak értékelési folyamatában változtatást terveznek bevezetni. Pl.: a zsűri az értékelés folyamatában közelebbi kapcsolatba szeretne kerülni az alkotókkal. Az idei pályázatra 388 kép érkezett 41 alkotótól, 56 alkotás került falra. Ebből öt kategóriában hirdettek első három helyezést. Ők vásárlási utalványokat és oklevelet kaptak a kiállítás katalógusával együtt. A pályázatra képet küldők, díjazásban nem részesült, de a falra került fotók alkotóit emléklappal és a katalógussal ismerték el. A képek egységes nagyságúra nagyítottak, egységes a képkeretezés is.
A rendezvény ideje alatt Zoltai Lajos amatőr fotós fényképezőgép-történeti kiállítása is látható volt. A tárlókban és tablókon a fotóiparban használt, fellelhető volt gépek, kellékek, eszközök, filmek, kidolgozási segédanyagok gyűjteménye, gyártó cégek története volt látható. Az anyag időrendbe van csoportosítva. A digitális időszakból nincs gyűjteménye. A rendezvény végén az anyagát hazaszállította.
A díjkiosztó és a megnyitó baráti beszélgetéssel, vendéglátással ért véget. Lehetőség volt a zsűritagokkal konzultálni. A kiállítás szeptember 29-ig tekinthető meg. Ezt követően az anyag „vándorútra” megy. Idén december 1-jén Esztergom, 2018. január 12-én Tát, 2018. március 1-jén Lábatlan kultúrházai fogadják az anyagot. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor