Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2017. szeptember 24.

Írta: Nagy Tibor 2017. szeptember 25. hétfő, 18:28
Rate this item
(0 szavazat)

fsz 2.jpg - 52.04 KbÚjabb viharkár

 


A szeptember 14-i késő délután kezdődött és az esti időbe nyúló vihar újabb kárt okozott a városrészünkön. A Tópart utca 32-es szám alatti családi ház kerítésére, épületére dőlt egy hatalmas fa. Az épület héjazatát, tetőszerkezetét beszakította, betonkerítését összetörte. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár igen jelentős. A fotó másnap készült, amikor a mentés megtörtént, a kidőlt fát már láncfűrésszel darabokra vágták. Az még jól látszik, hogy a hatalmas fa a gyökerével együtt a járda betontömbjét is kifordította, megemelte a helyéről.

A Filmklub műsorából, ami elmarad


A Féja Filmklub következő bemutatója szeptember 27-én 19 órától lett volna a Féja Géza Közösségi Ház nagytermében. A törlés oka a Ház fűtésének korszerűsítése. Erről alább bővebben van írás. Így vetítésre nem kerül az Elveszve Párizsban című francia–belga vígjáték. A film 2016-ban készült és 83 perc idejű.


Sárkányhajó-verseny a Palán


Nagy érdeklődés mellett és nagy létszámú versenyzővel rendezték meg ötödik alkalommal a jótékonysági sárkányhajó-versenyt szeptember 16-án. A sárkányhajó-verseny tulajdonképp „húzó, fedő rendezvény” a jótékonysági eseményre. A tó strand részét teljesen megtöltötték a versenyzők, szurkolók, érdeklődők, könyvsátor, mutatványos bűvész, baleset- és bűnmegelőzési tanácsadó sátor, polgárőrök sátora, rendőrség gépkocsi-technikai bemutatója. A kóstolási sátorban édes sütemények, sós sütemények, hagymás, zsíros kenyér falatok kínálták magukat. Az egészségügyi szűrő autóbusz a Tópart utcán állt a bejárat mellett. Itt vérnyomásmérés, vércsoport-megállapítás, koleszterinszint-mérés, bőrallergia-megállapítás, állapotrögzítés történt.
A versenyre 16 csapat nevezett. Nyergesújfalu, Mosonmagyaróvár, Esztergom, Tata, Székesfehérvár, Budapest és más településekről jöttek a csapatok. Esztergomot a rendőrség csapata képviselte. Ez nem véletlen, ugyanis a szervező kezdetektől dr. Hernádi Balázs, a városi kapitányság állományába tartozik. Ezenkívül, akiért jótékonysági rendezvény létrejött, vele rokonsági kapcsolatban van.
Az esős éjszaka utáni száraz, borús, felhős idő, enyhe szél az elszánt versenyzők részére nem akadály a rendezvényre. Sima vízfelület, szélcsend, húsz fok körüli hőmérséklet biztosította a versenyzéshez szükséges ideális állapotot. A hajókat - három darabot - a tataiak hozták utánfutós gépkocsival. Ezek 13,5 méter hosszúak, 250 kilogrammot nyomnak. Egyszerre 22 fő van a hajóban. Oldalanként tíz evezős, egy kormányos és egy dobos, aki az ütemet dobbal „diktálja”. A verseny 200 méteres távon zajlott több futamban. A start a tó nyílt vizén volt, az indítás a partról mikrofonhangosítással történt. Voltak előfutamok, középfutamok és döntők. A cél a strand csúszdája melletti öbölben volt. A táv a kezdő, az amatőr és a versenyszerűen sárkányhajózók részére azonos volt. Közöttük az elért időeredmények döntöttek. A versenyben a győztesek és a helyezettek érmeket és kupákat kaptak mindhárom kategóriában.
Mint megtudtam, a jótékonysági rendezvényen befolyt összeget Izsó Veronika, születésétől fogva mozgássérült, most tizenhárom éves gyermek nevelésére, taníttatásának támogatására fordítják. A gyermek Budapesten, a XIV kerületben lévő speciális iskolába jár. A család Tata városából költözött a fővárosba az iskola miatt. Ezért van az, hogy az édesapa, Izsó László, Tata csapatában „lapátolt”. A támogatott jelen volt, nagy tapssal köszöntötték, amikor a hangos bemondó üdvözölte. Védett helyen, sátorban helyezkedett el egy padon, azonnal könyvet vett elő, és olvasni kezdett. A támogatásra felhasználható pénz a verseny nevezési díjaiból, tombolákból, licitálásra felajánlott tárgyak, eszközök, könyvek, szolgáltatások megváltásából, adakozásból gyűlt össze. A rendezvény mottója illett a jótékonyság gondolatához: „Segíts, hogy segíthessünk”.A rendezvény késő délután jó hangulatban ért véget.


Bezárt a Pala strand


A szeptember harmadik hétvégéjét követő héten a Pala strand „kiürült”. Raktárba tették a tó történetével, környezetével, élővilágával összefüggő ismertetőtablókat. Leszerelték az úszómester figyelőállványát. Raktárba vitték a mentőcsónakot. Beszedték a gyermekek fürdési területét kijelölő hálókat és a felnőttek fürdési területét határoló bójákat. Az ivóvíz, a tusolóvíz és a szociális blokk csőhálózatának víztelenítése még hátravan.


Rövid időre bezár a Féja Géza Közösségi Ház


Szeptember 25-től kezdődően kb. két hétre bezár a városrész kulturális, társadalmi életét összefogó központja, a Féja Géza Közösségi Ház. Ugyanis az épület fűtési rendszerének korszerűsítése kezdődik. Ami megmarad, az Idősek Klubjának tagjai részére az étkeztetés. A tagokat arra kérték, aki teheti, ételhordóban vigye el az ebédet. Akik nem tudják megoldani, azoknak az ebédet helyben kiszolgálják. A klub is szünetelteti foglalkozásait. A Ház vezetői elmondták, hogy tavaly a nyílászárók cseréje történt kb. ebben az időben. Akkor nem zártak be. A programok megtartása csak súrlódások, nézeteltérések, esetenként vitákkal volt csak lehetséges. Ezt elkerülendő, idén zárást tartanak a korszerűsítés idejére. A klubok, csoportok, egyesületek, körök, eseti rendezők megértették a helyzetet.


Tómeder-takarítás?


A szeptember 23-ra beígért Palatinus tómeder-takarítás furcsára sikeredett. A tómeder-takarításon a búvárok mást értettek, mint amit a kifejezés jelent és az éveken át tartó gyakorlat mutatott. Akkor mentem a Tópart utcai búvárbázisra, kb. 14 órakor, amikorra a műveletnek már be kellett volna fejeződni. Be is fejeződött. A horgászegyesület semmit nem tudott a tófenék takarításáról, velük egyeztetés nem történt. A búvárok a tófenékről semmi oda nem valót nem hoztak fel. Viszont büszkén mondták, hogy a búvárbázis víz alatti eszközeit átvizsgálták, letakarították róluk a rátapadt algákat, moszatokat, csigákat, kagylókat. Ezzel ki is merült a tófenék-takarításuk. Hát ennek semmi köze a tóban évek alatt felgyülemlett, oda nem való szeméthez. Vagyis nem történt tófenék-takarítás. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor