Hírek Esztergom-Kertvárosból - 2017. október 1.

Írta: Nagy Tibor 2017. október 01. vasárnap, 21:51
Rate this item
(0 szavazat)

fsz 4.jpg - 45.37 Kb„Fekvő rendőr” a Kolozsvári úton

 


Szeptember 26-án, kedden, a reggeli munkakezdésre szakmunkások jelentek meg a Kolozsvári út elején, és majdan KRESZ-táblákat tartó csöveket helyeztek el az út jelzett szakaszán, a járdarészeken. Majd a hét többi napjain az úton közlekedő gépkocsik sebességének mérséklését megvalósító „fekvő rendőr” kiépítését végezték. Nevezetesen a 12-es és a 20-as számú családi házak előtti úttesten.

A két ház közötti területen, a páros oldalon, két óvoda van. A személygépkocsi-forgalom erősen megnőtt, mióta a második óvoda is megnyílt. Ezzel együtt a gyorshajtást végző gépkocsik száma is. Az óvoda és az út lakói közös kérésének a város vezetése eleget tett, annak a kérésnek, hogy a biztonságos közlekedés érdekében tegyen intézkedéseket. Sebességcsökkentő műszaki akadályt építtetett az úttestbe. A hét végére elkészültek a munkával. A „fekvő rendőr” kb. 5-6 centiméterrel emelkedik ki az úttest szintjéből, kb. 190 centiméter széles. Mindkét irányból figyelmeztető, tájékoztató, sebességkorlátozó táblák kerültek kihelyezésre az előzőleg letelepített csőoszlopokra. A „fekvő rendőrök” be- és kilépő éleit sárga csíkozásos festéssel látták el. Pár napos „működés” után azt már lehet látni, hogy a kerékpárosok és a motorosok, kikerülve a helyszíneket, a járdán közlekednek. A gépkocsik sebessége szemmel láthatóan erősen lecsökkent.


Hálaadó Istentisztelet


Esztergom város reformátusai szeptember 24-én ünnepi, hálaadó Istentiszteletet tartottak a templomukban, amelyet teljesen megtöltöttek a hívők. A város polgármestere, Romanek Etelka is megtisztelte az ünnepi Istentiszteletet. Ágoston Csaba lelkész köszöntötte a híveket és a meghívott vendégeket, közöttük Steinbach József református püspököt és Köntös László főjegyzőt is. Elmondta, 2014 óta kívül-belül szépül, újul a templom. Tetőszerkezetét, héjazatát felújították, központi gázfűtést szereltek a cserépkályhák helyett, új elektromos hálózattal látták el a templomot. A padokat, padozatot felújították, fehér szint kaptak a falak. A szószék alatti részt és az Úr asztala körzetét új burkolattal látták el. A templom bejárata fölötti részre „Dicsőség az élő Istennek” felirat került. Mindezekről a munkálatokról, azok fázisairól vetített képekben számoltak be. A vetítés ideje alatt a nagytiszteletű Németh Lajos, volt helyi lelkipásztor, könyvéből olvasta Ágoston Csaba az esztergomi reformátusok és a templom történetét. További munkálatok előtt áll a gyülekezet. A visszakapott épületet, ami kórházi nővérszálló volt évtizedeken keresztül, felújítással, modernizálással gyülekezeti épületté alakítják. A püspök úr Pál apostol a Korinthusbeliekhez írt levele alapján hirdette az igét. Kitért arra, hogy jó Esztergomba jönni, épül, szépül a templom, gyarapszik a gyülekezet. „Épül a lelki ház, épül a kőház is” hangzott el Steinbach József igehirdetése alatt. Elhelyeztek a reformáció 500. évfordulójára egy márvány emléktáblát a templomon belül, az oldalsó bejárati ajtó melletti falon. Az Istentisztelet alatt a vegyes kórus, Rózsár Brigitta orgonán, Ágoston Sára és Lernyei Marcell klarinéton szolgált. A hálaadó ünnepi Istentisztelet a Himnusz közös éneklésével ért véget. A templom kertjében rendezett szeretetvendégséggel zárult a reformátusok ünnepe.


Zaj a levegőből


Ilyen zajt a levegőből a kertvárosiaknak nem kellett elviselniük a szovjetek kivonulása óta, mint szeptember utolsó szombatján. A repülőtéren nagyüzem volt. Sűrűn emelkedtek a levegőbe a repülőgépek, sárkányrepülők. Volt közöttük egy sárga, egymotoros, felsőszárnyas, merev futókkal rendelkező repülőgép, amelynek iszonyatos, fülsértő hangja „beterítette” a városrészt órákon át.


Tart a Féja fűtésfelújítása


Az első hét eltelt a tervezett kettőből a Féja Géza Közösségi Ház fűtéskorszerűsítési idejéből. A meglévő fűtésrendszer minden elemét leszerelték: csőhálózatot, öntöttvas radiátorokat, kazánt. Minden elemében teljesen új rendszer épül. A rendezvények szünetelnek. Egyedül az Idősek Klubja tagjai étkeztetése történik.
 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor