Rate this item
(0 szavazat)

fsz 7.jpg - 43.06 KbCsőrepedés

 


Több napot, hétfőtől péntek délutánig, vett igénybe a Damjanich János út 39-es számú családi ház előtti október 2-i csőrepedés megszüntetése. A hiba elhárítása három helyen jelentett bontást. Közvetlenül a családi ház előtti járda melletti zöldterületet, az átellenes oldalon, a tehermentesítő útszakaszon, két helyen kellett bontani a javításhoz. Az egyik itt is zöldterület. A másik bontás flaszteres területet érintett. A javítás a főközlekedési út – Damjanich János út -- alatti vezetékcserével volt megoldható. Ezt átnyomásos technológia alkalmazásával oldották meg. Ehhez nem kellett a gépkocsiforgalom korlátozásához „nyúlni”. Az ideiglenes helyreállítás után a KRESZ előírásainak megfelelően bekerítették a munkaterületet, figyelmeztető, sebességkorlátozó táblákat helyeztek el.

Csúszik a fűtéskorszerűsítés befejezése a Féjában


Az eltervezett két hét időszak nem volt elég az épület fűtéskorszerűsítési munkálatainak elvégzéséhez. Így a munkálatok befejezési határideje bizonytalan ideig csúszik. Addig a Ház programjai felfüggesztetésre „ítéltetettek”, illetve csökkentetten lehet csak azokat megtartani. Az Idősek Klubja tagjainak étkeztetése megoldott. Az első napok után minden tag ételhordóval viszi el az ebédjét.


Idősek köszöntése


A városrész vöröskeresztes szervezetét nem tántorította el a Féja Géza Közösségi Ház fűtéskorszerűsítésének be nem fejezése. A vöröskeresztes szervezet megoldotta a meleg terem megteremtésének gondját. Az összegyűlt ünnepeltek, a „saját hő kibocsátására apellálva”, nem igényeltek kívülről hőbebocsátást, például hősugárzó alkalmazását. A szervezet megtartotta tervezett rendezvényét. Valóban, nem okozott semmi gondot, hogy a teremben nem volt temperáló fűtés. A helyi vöröskeresztes szervezet vezetője, Orbán Ilona elmondta a köszöntőjében, hogy nem nézett volna jól ki, ha az október eleji Idősek Napja alkalmából a városrész érintettjeinek köszöntése, üdvözlése az aktualitást követően több héttel később történik meg, amikor a fűtés elkészül. Ezért az eredeti időpontot tartva, megszervezte a rendezvényt. Köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a városrészen megnövekedett a szervezet létszáma. Kérte, hogy az aktivisták további tagokat szervezzenek be a helyi vöröskereszt tagjai közé. Az est további részében Dalanics Jánosné egy anyákat köszöntő verset mondott el. Majd az elnök asszony pezsgős, koccintós köszöntője után minden jelenlévő csokoládés szeletet kapott. A szervezet megvendégelte a jelenlévőket virslis vacsorával. Az est további részében a Dorogi Ikrek „felének” műsora következett. A másik „fele” családi elfoglaltság miatt nem tudott a műsorban fellépni. Ismert dalokat adott elő. A jelenlévők vele énekeltek. A rendezvény késő este jó hangulatban zárult.


Virágos Kertvárosért bejárás


Megtörtént az újabb bejárás a városrészen a Virágos Kertvárosért mozgalom keretében. Az aktivisták bejárták a területet, értékeltek, osztályoztak és fotóztak. A bejárás után az éves összesítés történik, és ezt követi a lakossági gyűlés, ahol szóbeli és vetített képes értékelés után a díjak kiosztása történik meg.


Ister-Granum Eurorégiós Rajzverseny


Immár XIV. alkalommal került kiírásra az Ister-Granum Eurorégiós Rajzverseny. A beküldés határideje 2017. október 27. Témája: Rajzold le azt a helyet, ahová legszívesebben mész kirándulni! A kiírás részletesen a fejageza.uw.hu oldalon érhető el. A díjkiosztó rendezvény 2017. november 11-én 10 órakor kezdődik a Féja Géza Közösségi Házban.


„Menetrend szerint” jött a próba


Minden hónap első hétfőjén 11 órakor riasztórendszer-próba van a városrészünkön. Most is megtörtént. Megszólaltak a szirénák, majd férfihangon közölték, próbaüzem van. A lakosságnak nincs teendője. Azt jegyzem meg, hogy most nem a lakásomon tartózkodtam, amikor megszólaltak a szirénák. Városrészünk más területén, a szabadban tartózkodtam. Azon a területen nem volt tisztán érthető az emberi hang.


Kolonics Péter kiállítása


Október 12-én, csütörtökön, 17 óra 30 perces kezdésre hívja Kolonics Péter festőművész, tanár kiállításának megnyitójára az érdeklődőket a Féja Géza Közösségi Ház galériája Esztergom-Kertvárosba. A kiállítást megnyitja Szabó-Berghauer Zoltán író, szerkesztő, a dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtár igazgatója. Ebben a pillanatban még nem tudni, hogy a fűtéskorszerűsítés befejeződik-e vagy sem a Féjában, a kiállítás megnyitóját ettől függetlenül megtartják.


Idősek Napja
 

Október 6-án, pénteken, 10 órakor kezdődött a Városháza nagytermében a városi szintű rendezvény az Idősek Napja alkalmából. Itt előadások hangzottak el. A rendezvényt a város polgármestere, Romanek Etelka nyitotta meg, és végig jelen volt az előadások alatt, amelyek Tisztelet az időseknek és Idősek gazdasági szerepe a családban címekkel hangzottak el. Az első témát dr. Jászberényi József egyetemi tanár, vállalkozó, a másodikat Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke fejtette ki. Délután a Művelődési Házban folytatódott ünnepi gálaműsor keretében az időskorúak köszöntése.


BOROCK fesztivál


A szürethez kapcsolódó, borkóstolóval egybekötött zenei fesztivál rendezésére kerül sor október 14-én, szombaton, a Szalézi lakótelep sportpályáján. Ez az első ilyen jellegű rendezvény, amely a zenét (szóló és együttes), az éneket (szóló és kórus), az ételt és a bort hozza egymás mellé a városrészen. Várnak minden érdeklődőt az egész napos eseményre. A köszöntések, üdvözlések után 10 óra 30 perckor kórustalálkozóval indul a rendezvénysorozat. Ebédre helyi specialitás, kertvárosi boros gulyás készül, amely Móringer Lajos mesterszakács „alkotása” lesz. A borosgazdák köszöntése után kezdődik a borkóstolás, mialatt tangóharmonika-, szaxofon-, szintetizátormuzsika, zenekarok és énekkarok műsora zajlik. A rendezvény táncmulatsággal zárul. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor