Rate this item
(0 szavazat)

fsv 2.jpg - 308.60 KbA Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának 2017. október 9-i vendége az esztergomi gyártulajdonos, Neuzer András volt. Egy vállalkozás beindítása, és nagy gyárrá fejlesztése elismerésre méltó teljesítmény, a cég kiépüléséről és magáról a cég motorjáról, Neuzer Andrásról tudtunk meg többet az est folyamán. Jelenleg övé a legnagyobb magyar tulajdonú bicikligyár.

1962-ben született Nyíregyházán, és egy kis településen, Napkoron töltötte a gyerekkorát. Apja tehenész, gulyás, édesanyja fiatalon elhunyt. Nagy szeretettel emlékezett napkori gyermekkorára; ott az ember öt mondat után közvetlen beszélgetésbe tud elegyedni a másik emberrel. A szabolcsi ember dolgos, serény, a kétkezi munkára a legbüszkébb. Néhány szabolcsi szokást még mindig megtart: a szabolcsi ember bicska nélkül nem ember, ezért mivel András ember és szabolcsi, mindig hord magánál bicskát, amit fel is mutatott a közönségnek. A falusi közösség, édesapja sajátságos nevelése, a Napkoron megszerzett élettapasztalatok sokban befolyásolják mostani életútját.
A kecskeméti főiskolán szerzett gépészmérnöki diplomát, ott ismerte meg feleségét, Klárit is. 1983-ban került Esztergomba Petruska László hívására, aki a rögby sport vezetését bízta rá. A Labor MIM-nél volt fejlesztőmérnök. 1987-ben kezdte el magánvállalkozását, eleinte csak apró dolgokat: kulacstartót, fékpofát, féknyerget, csomagtartót gyártott. Portékáját a Keravillnak és a Szigmának adta el. "Elavult gépekkel kezdtünk, azokra volt pénz. Azokat a munkafázisokat, amiket nem tudtam házon belül elvégezni, például gumit fröccsenteni a fékpofákhoz, kiadtam alvállalkozásba. 1989-ben már tíz főt foglalkoztattam, mellette pedig még volt munkahelyem is" – emlékezik vissza Neuzer András.
A rendszerváltás után már főállású biciklialkatrész-gyártóként dolgozott. Vállalkozása egyre bővült, 1992-től az alkatrészgyártás mellett már Tajvanból importált bicikliket is összeszereltek. Első évükben tizenkétezer, 1995-ben pedig már negyvenötezer darab kétkerekűt raktak össze, és adtak el kizárólag hazai piacra. Itt már a saját fejlesztésű biciklik gyártása is reálissá vált, így 1996-ban megszületett az "ALTRIX" márka. Két év múlva, 1998-ban indult az export, akkor még csak keletre: a magyar bicikli a román, az orosz, az ukrán és a moldáv piacon egyaránt hódított. "Az ezredfordulón gyártottuk a cég történetében a legtöbb kerékpárt, százötezer darabot. Úgy gondolom, az akkor zajló szerbiai háború miatt. Akkor Szerbia volt a legnagyobb felvevőpiacunk, de a szlovákoknak is szép számban értékesítettünk" – mondja Neuzer András. 2002-ben sikerült betörniük a nyugat-európai országokba is: első számú célpontjuk Svájc és Nagy-Britannia volt, de szép eredményeket értek el Németországban és Svédországban is.
2002-ben kerékpárfestő üzemet létesített a Kis-Duna-parton, öt évvel később a területet a város visszavásárolta. 2012-ben kiköltözött az ipari parkba, és új üzemet létesített. A beruházás során bővítették a festőüzem kapacitását, a végszereldében új szerelősort állítottak üzembe, ennek révén a kapacitás több mint egyharmaddal nőtt. A vállalat a késztermék minőségének ellenőrzésére dinamikus terhelésvizsgáló berendezéseket vásárolt, ezekkel élethűen elő lehet idézni a kerékpáralkatrészekre és -vázakra ható igénybevételt.
Tapasztalata szerint a keleti piac sokkal megbízhatóbb, mint a nyugati. De mára már kiforrt az üzleti politikájuk. Ő úgy vezeti a cégét, hogy folyamatos kihívásokat és innovációt keresi. Amikor már túl van a kezdeti nehézségeken, a bevált munkafolyamatot rábízza egy másik munkatársára. Ilyen például a teherhordó kerékpár gyártása vagy a városi biciklikölcsönzés, az EBI, BUBI.
A sikerek mellett beszámolt kudarcokról is; de a legnehezebb helyzetekben is mindig megtalálta a kivezető utat. Ez talán a szabolcsi szívósság velejárója. Az est végén felmerült, hogy sikertörténetét jó lenne papírra vetnie, sokunk okulására.

Fotó: Nyári Andrea

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor