Indulhat a Mária Valéria Bike!

Írta: Sztankó Annamária 2017. november 01. szerda, 18:24
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 22.jpg - 125.96 KbElrajtoltak a magyar--szlovák határ menti térség uniós projektjei: megyénkben több beruházás valósul meg számottevő uniós támogatás segítségével, határon átnyúló együttműködés keretében. A nyertes projektekről – így az esztergomi kerékpár-kölcsönző rendszerről is – sajtótájékoztató keretében számolt be Popovics György, a Megyei Közgyűlés elnöke és a megye országgyűlési képviselői.

Az Interreg V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program a 2014--2020 időszakban a korábbi együttműködési program folytatása, amelynek célja – hasonlóan az elődjéhez - a magyar--szlovák térség fejlesztése. A neszmélyi Művelődési Házban tartott sajtótájékoztatón Popovics György, a Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, az első pályázati felhívás keretében a pályázó szervezetek részéről szinte minden felsorolt tenderen többszörös volt a túljelentkezés, a megvalósításra mintegy 67,5 millió EUR indikatív ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) keret áll rendelkezésre. „Komárom-Esztergom megye jól szerepelt, hiszen 11 megyei települést érintő 18 db nyertes projekttel büszkélkedhetünk. Ennek köszönhetően 1,5 milliárd forint érkezik a megyébe” – mondta. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője hozzátette, az Interreg program abban is úttörő, hogy a két ország közötti kapcsolatokat maximálisan erősíti – ezen a területen is be tudjuk bizonyítani, hogy együtt tudunk működni.
A program felhívására Esztergom és Párkány közösen nyújtott be pályázatot, amelyen jelentős összegű támogatást nyertek el az Esztergomban már négy éve működő kerékpár-kölcsönző rendszer fejlesztésére, illetve a határon túli oldalon való kiépítésére. A több mint 146 millió forintos támogatásnak köszönhetően a városban további helyeken nyílik lehetőség biciklikölcsönzésre, növekszik a bringák száma, illetve a hagyományos eszközökön kívül elektromos verzió is elérhető lesz. Párkányban hat ponton épül ki kölcsönzőállomás 90 dokkolóval. A beruházásnak köszönhetően a két város gyakorlatilag bármely frekventáltabb pontján biciklire pattanhatunk majd, és akár a határ másik oldalán is letehetjük azt. A régió két települése között így újabb „híd” épül, szorosabbá téve a térségi együttműködést.
A nyertes projektek támogatási intenzitása igen kedvező, hiszen a projektek teljes költségvetésének 85 százalékát az uniós támogatás (ERFA) adja, 10 százalék nemzeti önrészből, és 5 százalék pályázói önrészből valósulnak meg.

A szerző a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal sajtóreferense. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor