Rate this item
(0 szavazat)

fsv 26.jpg - 49.27 KbVihar Kertvárosban is

 


Az országosan október 29-én „lezajlott” orkánszerű szél nem vonult át nyomtalanul városrészünkön. Megtépázta a fákat. Ágakat, gallyakat tört le, döntött ki fákat tövestől, mint például a Damjanich János út 117-es számú családi háznak az udvarán. A Féja Géza Közösségi Ház előkertjében a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület nagyméretű hirdetőtábláját is kidöntötte, és darabokra törte. Az egyesület életéről, ténykedéséről, a Sátorkőpusztai kristálybarlangról szóló üvegezett, kulccsal zárt tájékoztatótábla eltávolítása hétfőn megtörtént. Egyik helyen sem történt személyi sérülés. A családi ház udvarán kidöntött fenyőfát még aznap délelőtt összedarabolták láncfűrésszel.

Feszültség alatt a vasútvonal


Az Esztergom--Budapest vasút-villamosítás munkálatai olyan stádiumba érkeztek, hogy a NIF Zrt. és a MÁV Zrt. 2017. november 11-én (szombaton) 8 órától 25 000 volttal feszültség alá helyezi a megépült Piliscsaba–Esztergom vonalszakaszt. Ettől az időtől kezdve a rendszert folyamatosan feszültség alatt állónak kell tekinteni. A villamos berendezéseket, a felsővezetéki rendszert, a segédüzemi transzformátorokat és a hálózatot közvetlenül vagy bármely tárggyal való megérintése, illetve 2 méteren belüli megközelítése életveszélyes, ezért TILOS!


Rajzverseny díjátadó és kiállítás


A XIV. Ister-Granum Eurorégiós rajzverseny díjátadó és az alkotásokból rendezett kiállítás megnyitója 2017. november 11-én, szombaton, 10 órakor kezdődik. A rendezvényt Bánhidy László, a város alpolgármestere nyitja meg.


Presbiterek választása


Az Esztergomi Református Egyházközségben a hat évvel ezelőtt megválasztott presbiterek, pótpresbiterek, gondnokok megbízatása 2017. december 31-én lejár. Az új presbiterek (25 fő, ebből 5 fő hölgy), pótpresbiterek (7 fő, ebből 2 hölgy), tiszteletbeli presbiterek (3 fő, ebből 1 fő hölgy), gondnokok (2 fő) választása október 29-én, vasárnap, az aktuális Istentiszteletet követően történt. Az egyházi törvényeknek megfelelően a Presbiterjelölő Bizottság, a jelölés hetekig tartó munkáját elvégezve, a megválasztásra javasolt presbiterek, pótpresbiterek, tiszteletbeli presbiterek, gondnokok névsorát elkészítette. Ez alapján történt a választás. A szavazásra jogosultak által átvett 93 szavazólap helyett a szavazás végén, a számláláskor az urnában 91 szavazólap volt. Ebből 88 volt érvényes, 3 érvénytelen. Így a megválasztásra javasolt presbiterek megkapták az egyházközség tagjainak bizalmát, megválasztásra kerültek a következő hatéves ciklusra.


Fakivágások az óvoda területén


Október utolsó napján a Kolozsvári úton lévő új óvodaépület területén, a szomszédos magánterület kerítése melletti területről négy darab fát vágtak ki. A fák idősek, de egészségesen szolgálták az oxigéntermelést. Magasságuk jóval tizenöt méter felettiek voltak. „Egyedüli bűnük” az, hogy túl közel voltak a betonkerítéshez, és így a gyökérzetük nyomta azt. Ezt most kivágással megszüntették. Csak ez az egy radikális mód van a kerítésre történő nyomás megszüntetésére? A vágást kosaras emelődaruval oldották meg. A felemelt kosárban a szakember módszeresen aprította egyre lejjebb a törzsön lévő ágakat, majd a szabaddá vált törzset darabolta egészen a talajig. A levágott és feldarabolt ágakat, törzsdarabokat azonnal gépkocsira rakták, és elszállították a helyszínről. Három fát az óvoda területéről a kosaras emelődaruval vágtak ki. A negyedik kivágásához a szomszéd megengedte, hogy az ő területéről végezzék a fa kivágását.
Itt kérdezem, hogy a fák kivágása milyen testületi határozat, döntés alapján történik? Gondolok itt a védett fák, a Települési Értéktárban lévő fák kivágására. Ezekre, sajnos az engedély nélküli kivágásokra, az elmúlt néhány hónapban nem egy példa volt. Csak példát hozok a több közül. A közel százéves hét darab, városi védett és a Települési Értéktárban szereplő gesztenyefa esett áldozatul Kertváros területéről, ki tudja milyen érdekeknek. Mint kiderült, engedély nélkül vágták ki a fákat. Szankciók nincsenek. A Simor János utca és Arany János utca sarkán lévő védett fát is engedély nélkül vágták ki. A városi vezetés ebben a témában is csak úgy értesült, hogy valamely lakó bejelentést tett. Az események után csak kullog a város. Jó ez így? Egyáltalán minek a védett fák és a Települési Értéktár rendszere?


Megérkezett a körlevél


A városi református egyházközséghez megérkezett azon körlevél, amely megerősíti a már ismert tényt. A 2016-os év október utolsó vasárnapjának országos perselypénzét Esztergom reformátusai kapják. A Magyarországi Református Egyház Zsinata 2009-ben határozta el, hogy a reformáció hónapjának utolsó vasárnapján befolyt perselyadományokat, minden évben, egy kiemelt ügy támogatására ajánlják fel. Így történt, hogy Esztergom reformátusainak kiemelt tervének megvalósításához megérkezett az összeg. A visszakapott volt nővérszálló felújítására, gyülekezeti házzá alakítására fogják használni. A körlevél tájékoztatja a magyar reformátusokat, hogy a 2017. évi perselyadomány a Nyíregyháza-Örökösföldi gyülekezet templomának megépítésére kerül eljuttatásra. Itt írom meg, hogy a 2015. évi perselypénzt Erdőkertes református gyülekezete kapta.


Kórustalálkozó


Az október 15-i írásomban jeleztem, hogy a Szalézi lakótelepen rendezett BoRock Fesztiválon fellépett kórusok – Nagysáp, Pilisszentlélek, Kertváros -- elhatározták, hogy az elkövetkező időszakban kórustalálkozót szerveznek kölcsönösen egymás településein. Az első helyszín 2017. november 10-én, pénteken, lesz Nagysápon. Ide mennek a helyi Idősek Klubja vegyes kórus tagjai is.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor