Rate this item
(0 szavazat)

fsv 33.jpg - 47.21 KbCsúszdaépítés

 


A Palatinus-tó strandrészén már jól kirajzolódik az épülő csúszda. Látható, hogy két egységből fog állni. Egyik kör alakú, a másik sík lejtő. A sík rész a kör alakú részen belül helyezkedik el. Az építés ütemes és folyamatos. A gépház alapozása kész van.

Csőrepedés


Ezen a héten is megtörtént a „menetrendszerű” csőrepedés. Az Eperjesi út 68-as és a 90-es számú családi házai előtt kellett úttestet bontani. A Kassai út 7-es számú beépítetlen telek előtti részen beszakadt a járda. A térkövek alól eltűnt a talaj. Ezen a területen a nyár folyamán a járdát és az úttestet a gázvezeték telekre történő bekötése miatt felbontották. Visszatemetés után most ez a terület süllyedt meg. A környék lakói faágakat, csődarabokat tettek a gödörbe jelzésként.


Díjkiosztó és kiállításmegnyitó


A XIV. alkalommal meghirdetett és megrendezett Ister-Granum Eurégiós (IGE) Rajzverseny díjátadója és kiállításmegnyitója nagy érdeklődés mellett történt a Féja Géza Közösségi Házban november 11-én, szombaton délelőtt. A Felvidékről és a magyar területek iskoláiból érkezett 388 rajz feldolgozza a kiírásban meghatározott témát: Hegyeken, völgyeken – kedvenc kirándulóhelyem. Az immár majd másfél évtizede meglévő közösségformáló rendezvény tovább erősíti a Felvidék és az anyaország kapcsolatát a helyi szinteken is. A nagy mennyiségű rajzot Sándor Ilona festőművész elnökletével dr. Jankainé Németh Szilvia, a Duna-Ipoly Nemzeti Park környezeti nevelője és Bujdos Béla, a Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény mentálhigiénés munkatársa zsűrizte. A megnyitón megjelenteket Tóth Tamás, az intézmény igazgatója köszöntötte, majd Bánhidy László, a város alpolgármestere értékelte és nyitotta meg a díjátadó kiállítást. Örömmel állapította meg, hogy viszontlátja a korábbi tanítványait, mint a mostani versenyzők felkészítő tanárait. Ez számára megnyugtató visszajelzés. A zsűri elnöke, Sándor Ilona a zsűrizés fázisait ismertette, majd megtörtént a rajzverseny díjainak kiosztása. Tóth Tamás elmondta, hogy sikere van a határokat átívelő, immár tizennegyedik alkalommal megrendezett, iskolások részére kiírt rajzversenynek. Bejelentette, hogy jövőre is folytatódik a sorozat. Tájékoztatta a megnyitón jelenlévőket, hogy a kiírásra 22 iskolából 388 rajz érkezett. Kilenc Felvidéki iskola mellett tizenhárom magyar iskolából küldtek rajzokat. Sajnálattal említette, hogy a helyi általános iskolából nem érkeztek rajzok. A díjkiosztást követően baráti beszélgetés és vendégfogadás következett.


Hangszórópróba


E hónap első hétfőjén is - 11 órakor - ismét műszaki próba volt a riasztóhálózaton. Kertváros tíz helyén van magas betonoszlopokon elhelyezett nagy teljesítményű hangszóró. A próba néhány másodpercig tartott. Férfihang tájékoztatta a lakosságot a próba mivoltáról és arról, hogy semmi teendőjük nincs a próba alatt és utána.


Országos Rajzfilmünnep


2017. november 3-a és 5-e között rendezték meg az 5. Országos Rajzfilmünnepet 60 helyszínen, összesen 53 településen. Ebből egyik volt Kertváros Féja Géza Közösségi Háza. Ez az alkalom már a második volt városrészünkön. A 15 éves KEDD Animációs Stúdió gazdag rajzfilmkínálatot gyűjtött össze, és ajánlott fel azoknak az intézményeknek, amelyek nyitottak családi és gyermekprogramok szervezésére. Ilyen volt a Féja Géza Közösségi Ház is. A felajánlott 350 programból lehetett választani. Az óvodásoknak múlt hét péntekjén, az Arany János Általános Iskolások harmadik és negyedik osztályos diákjainak e hét hétfőjén vetítettek rajzfilmeket. Mindkét napon 9 órától és 10 óra 30 perctől kezdődtek a vetítések. Néhány rajzfilmcím, amiből vetítettek: A nagy ho-ho-horgász, Kukori és Kotkoda, Pityke, Pom Pom meséi, Kérem a következőt, Mézga család, Mesék Mátyás királyról, Dr. Bubó, A kockásfülű nyúl, Kíváncsi Fáncsi. Természetesen ezekből válogatott összeállítások kerültek vetítésre. A gyermekek és kísérőik nagyon jól szórakoztak. A mai felnövekvő fiatalok a régi magyar rajzfilmeket kevésbé ismerik, ezért fontos, hogy az elmúlt évtizedek legismertebb meséivel találkozzanak. A hét második felében Piliscsabán jártam. Az Országos Rajzfilmünnep rendezvényére utaló plakátokat ott is láttam.


Véradás


A Féja Géza Közösségi Házban november 15-én, szerdán, önkéntes véradást szerveznek. Várnak minden 18 és 65 év közötti lakost, aki egészségesnek és véradásával életet mentőnek érzi magát. A véradás 14 órától 17 óráig tart.


Kórustalálkozó


November 10-én, pénteken, 17 órakor kezdődött a rendezvény Nagysápon, a Művelődési Házban. Ez annak a kórustalálkozónak az utóélete, amely a Szalézi lakótelepen rendezett BoRock Fesztiválon fogalmazódott meg. A találkozón fellépett a most vendéglátó Nagysápi Dalkör Nagy Judit karnagy vezetésével, a Pilisszentléleki Pávakör Nagyvári Lajos harmonikakíséretével, az Esztergom-Kertvárosi Idősek Klubja vegyes énekkara három gitár- és dobkísérettel, Nagy Judit vezényletével. Én nem voltam jelen, a begyűjtött információk szerint a rendezvény feszes, pergő rendezésű volt. Mindegyik kórus a tőle elvárható színvonalat hozta. Az kritikaként jelent meg, hogy a településről alig voltak érdeklődők. Egymásnak énekeltek az énekkarok. A következő kórustalálkozó Pilisszentlélek településen lesz december 2-án, ezt követi december 19-én a kertvárosi összejövetel.


Balesetveszélyes a „fekvőrendőr”


Az ősz folyamán a Kolozsvári úton megépített két darab „fekvőrendőrről” már hírt adtam. Azt is megírtam, hogy vannak gépkocsivezetők, motorosok, akik két kerékkel felmennek a járdára és a kerítéstől néhány centiméterrel közlekednek át a sebességkorlátozó műtárgyon. Az érintett helyeken ezzel a manőverrel az ott élőket balesetveszélynek teszik ki. Az érintettek megkerestek ebben a témában. Mit lehetne tenni, hogy ilyen ne forduljon elő. Én elsősorban azt ígértem, hogy megírom újra a jelenséget, másodsorban pedig azt tanácsoltam nekik, hogy keressék meg az önkormányzati képviselőjüket a témában. Adják elő neki a helyzetet. Erre a legjobb alkalom a képviselő havonta kötelezően megtartandó fogadóórája. Erre minden hónap utolsó szerdáján 16 és17 óra között van lehetőség. Ugyanis ekkor fogadja a Kirendeltség épületében a választópolgárokat ügyes-bajos dolgaikban.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor