Rate this item
(0 szavazat)

fsv 49.jpg - 43.87 KbFeszültség alatt van a vasút villamos hálózata

 


December 10-től lesz villamos vontatású vonat. A MÁV közleménye szerint ettől az időponttól a Budapest–Esztergom villamosított vasútvonalon megindul a villamos meghajtású vonatok közlekedése. Kezdetként naponta csak egy pár villamos FLIRT motorvonat áll forgalomba. A közlemény kitér arra a tényre is, hogy a pályakorszerűsítés óta egyre népszerűbb a vasút, nőtt az utaslétszám. Ennek tudható be, hogy nem egyszer nagy a zsúfoltság, sokan csak állva tudnak utazni. Volt rá eset, hogy annyi volt az utazni akaró, hogy fel sem fértek a vonatra. A jövő hónapban forgalomba álló villamos motorvonatok befogadó kapacitása nagyobb a mostaniaknál.

Csőrepedés


Eperjesi út 36-os számú családi ház előtti útszakaszt kellett csőrepedés miatt felbontani a héten.


Körforgalom-építés


Nehéz, hosszú „szülés” folyamatát élik meg a 111-es számú úton közlekedők. Már hetek óta fény irányítású közlekedés van a régi vám területén, a Kincses-patak felett, ahol a körforgalom épül. Az arra közlekedők már megtapasztalták, hogy az áthaladás nem egyszerű. Az épülő körforgalom területén a Kertváros irányából haladó sávban bonyolódik mindkét irányban a közlekedés -- váltakozva. Ezt a helyzetet ismerő közlekedők közül többen úgy döntenek, hogy a városból vagy a városba közlekedéskor kikerülik ezt a területet. A Dobogókői úton közlekednek „kifelé”, majd a Látóhegyi útra („Suzuki út”) kanyarodva érik el a Kesztölci utat, ahonnét jobbra kanyarodva térnek vissza a körforgalomnál a 111-es számú útra. Ez az ellenkező irányban is „járható” út. A tapasztalatom szerint, mindkét útvonal zsúfolt egész nap.


Csúszdaépítés


A Palatinus-tó strandján épülő kettős csúszda építése a befejezéshez közeledik. A mű áll. A kivitelező az építéshez eddig szükséges konténerek közül a raktárt már elszállította a földmunkagépekkel együtt. Van még munkája a kivitelezőnek. A gépház is áll. A berendezés beépítése még hátravan. Az elektromos kötések, a vízhálózat és a szivattyúk bekötése még várat magára. A tereprendezés is hátravan. Természetesen a próbaüzem, a balesetvédelmi vizsgáztatás és a műszaki átvétel is szükséges a teljes készállapothoz.


Baleset


November 21-én hajnali öt óra után a városrészen átvezető 111-es út és Wesselényi utca kereszteződésében lévő zebrán közlekedési baleset történt. A mentő elszállította a sérültet, a rendőrség váltottan az egyik sávban tartotta fenn a forgalmat. Néhány héttel korábban innét kb. száz méterre Esztergom irányába szintén ilyen korai időben, ugyancsak a zebrán, történt közlekedési baleset.


Összeírás


A helyi képviselők a város vezetése számára összeírják a városrészen nem működő közvilágítási lámpák helyét. Ezzel akarnak segíteni az illetékeseknek a pótlások mielőbbi elvégzéséhez.


Gyűjtés


A városrész katolikus templomának plébánosa a legutóbbi vasárnapi szentmisén gyűjtésre, adakozásra kérte a híveket, valamint minden segíteni akaró és tudó kertvárosi lakost. A gyűjtésből befolyó összeget a templom tetőszerkezetének felújítására kívánják fordítani. Nem egészen egy hét eltelte után több mint negyvenezer forint gyűjtéséről tájékoztattak. A gyűjtés, az adakozás folyamatos.


Kátyúzás a városrészen átvezető úton


Már napok óta tart a városrészünkön átvezető 111-es jelű úton a kátyúzás. E héten a 7 és 7/a jelű családi házak előtti szakaszon folytak a munkálatok. Először a feltöréssel, körbevágással, takarítással foglalkoztak, majd a terítés, hengerlés következett. A forgalmat váltakozva tartották fenn jelzőőrökkel.


Haltelepítés


A Palatinus-tóba november 22-én történt a legutóbbi haltelepítés. Ekkor a speciális szállító gépkocsiból 1085 kg háromnyaras ponty és 450 kg dévérkeszeg került a tóba. A telepítéssel egy időben az arany kárászra, a compóra és a fekete sügérre fogási tilalmat rendeltek el. Ha a horogra ezek közül valamelyik akad, azt vissza kell engedni a tóba. Ezzel az idővel kezdődően idén napijegy már nem váltható. A hozzám beérkezett információ szerint idén még lesz egy alkalommal telepítés.


Eskütétel


A városi reformátusoknál az év utolsó napján lejár a presbiteri testület megbízatása. A múlt hónap végén megtörtént az új presbiterek választása. A november 26-i Istentiszteleten a megválasztott presbiterek beiktatása megtörtént, és esküt tettek.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor