Rate this item
(0 szavazat)

fsv 79.jpg - 51.02 KbElkészült a posta bejárati járdája

 


A hét elején, munkakezdéskor, már az elkészült új járdán lehetett bemenni a városrész postájára. Térkövezett járda épült. Megoldásra került az akadálymentes beközlekedés az épületbe. A szolgáltatás igénybevételét nem zavarja az, hogy az építési hulladék eltávolítása még hátravan.

Megjelent az Esztergomi Újság


Új nyomtatott sajtó jelent meg a városban. Címe: Esztergomi Újság, alcíme: Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal információs értesítője 2017/1. A kiadvány 48 oldalas, 165 x 245 milliméteres nagyságú. Terjesztését a posta végzi. Kertvárosban még nem kezdték meg a kihordást. Két részre tagozódik. Az első fele Esztergom város megújulása 2014–2017 címet viseli. A második fele az Értéktárak születtek Magyarországon és Esztergomban címet kapta. Esztergomban is létrehozták az értéktár bizottságot. Működik. A megalakulásuktól kezdődő tevékenységük összegezése szerepel a kiadvány második részében. Feladatuk a térség természeti értékeinek felkutatása, anyagi, épített, művészeti, szellemi alkotásainak, hagyományainak összegyűjtése, bemutatása, közkinccsé tevése.
Ebben a részben „érintett” Kertváros is, mint a város szerves része. Ugyanis e sorok írója többéves kutatómunkával és saját emlékeiből tizenkét témát dolgozott fel, és tette javaslatba a Települési Értéktárba kerülésre. A bizottság tizenegy témát talált alkalmasnak arra, hogy bekerüljön az értéktárba, és az utókor is megismerje nyomtatott formában. Ezek: kis-strázsa-hegyi kilátó; Mária megkoronázása szobor; Gesztenyefák Kertvárosban; Zsalazsoni eső; Megyeri kastély; Ólomüveg ablakok; „Kopasz cég”; Palatinus-tó; Szalézi leves; Szent István dombormű; Kenyérmező-majori elemi iskola. A témákról színes fotók, történetük rövid leírása olvasható. Azt viszont hiányolom, hogy a javaslatba hozók neve vagy a szervezet egyik témánál sem szerepel. Így a kertvárosi és a többi olvasó nem értesül arról, kinek a szellemi terméke van a kiadványban. Örülök, hogy a javaslataimat elfogadták, és kutatóténykedésemnek van látható eredménye.


Morgató próba


„Menetrend szerint” a hónap első, sőt az év első hétfőjén 11 órakor megszólaltak Kertváros területén a magas oszlopokra telepített hangszórók. Néhány másodpercig üzemeltek. Ezalatt egy férfihang közölte, hogy a lakosságnak semmi teendője nincs, előre tervezett műszaki próba történt. Szakmai berkekben nemes egyszerűséggel morgató próbának hívják ezt a fajta ellenőrzést. E sorok írója a szabadban volt. Nevezetesen a lakóháza kertjében, szőlősorok között ténykedett, valószínű, hogy két hangszóró távolságának nagyjából a közepén. Ugyanis két hangszóró szövegét hallottam.


Csőrendszerátmosás


Az előző heti soraim között hírt adtam arról, hogy a 250 milliméteres főnyomócső a volt ABC előtti tehermentesítő úttesten csőrepedést szenvedett. A helyreállítási munkálatok között most először tették meg a vízművesek, hogy a rendszert átmosták. Méghozzá a térségben rendelkezésre álló tűzcsapok megnyitásával szabadba engedett nagy nyomású vízmennyiséggel. Ezzel a sérülés során a rendszerbe került homokot mosták ki a használati vízből.


Kinyílt a hóvirág


Még tél sem volt − az időjósok ez utánra ígérik a telet −, de a hóvirág már kinyílt több kertvárosi portán, kertben. Szépen virítanak fehérségükkel a környezetükben. Jelzik, nincs messze a kikelet.


Ökumenikus Imahét 2018. 01. 17−24.


Az országos Ökumenikus Imahét rendezvénysorozatának helyi megvalósulása, idei rendezvénye – az elmúlt évekhez hasonlóan − Kertváros katolikus templomában kezdődik január 17-én, szerdán, 18 órakor. Ezt követően még hét templomban, a városban működő egyházaknál folytatódik. Az Imahét rendezvényeire mindenkit szeretettel várnak, amelyeken diakónus, plébános, püspökök, tiszteletbeli kanonok plébános, parochus, érsek metropolita, evangélikus és református lelkészek hirdetik az igét egymás templomaiban. A mostani Imahét témáját a 2Móz15,6 Biblia igehelyéről választották.


„Vándorúton” a fotóanyag


A múlt évi VIII. Komárom-Esztergom Megyei Fotópályázat anyaga tovább „vándorolt”. Kertvárosi, Esztergom Művelődési Ház kiállításai után január 12-én Táton, a Művelődési Ház és Könyvtár emeleti kiállítótermében került bemutatásra. A kiállítás anyagát Tóth Tamás, az esztergom-kertvárosi Féja Géza Közösségi Ház igazgatója mutatta be, és ajánlotta a nagyszámú jelen lévő érdeklődőnek. Szólt a fotókiállítás kezdeteiről, az eddigi szintre fejlődéséről. A kísérő műsorban közreműködött Jagudits Ákos harmonikaműsorával. 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor