Rate this item
(1 szavazat)

 vros.jpg - 6.24 KbAz állami inkasszó felfüggesztését kéri Esztergom képviselő-testülete a nemzetgazdasági minisztertől - az erről szóló határozatot augusztus 31-én pénteken tartott rendkívüli ülésen egyhangúlag hagyta jóvá a testület.
A döntést a jelenlévő 13 képviselő igen szavazatával fogadták el. A kérés indoklásakor több képviselő elmondta, hogy Esztergom a fizetésképtelenség szélén áll, azonban a 733 millió forintos inkasszó felfüggesztésével elérhető, hogy a város alapszinten működjön és végrehajthassa az adósságrendezést.
Az állam 2011 decemberében a város anyagi gondjai miatt átvette az esztergomi intézményeket, azonban az önkormányzattól inkasszóval leemeli ezen intézmények működtetési költségét, ezért a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadták el.

Zoltai Dániel, fideszes képviselő elmondta, a miniszternek joga van az inkasszó végrehajtását felfüggeszteni és információi szerint törvénymódosítás készül Esztergom helyzetének megoldása érdekében. "Több hét, mire ez átfut. Az inkasszó felfüggesztésével november végéig lenne pénzünk” tette hozzá.
Tétényi Éva független polgármester kezdeményezte, hogy a testület felterjesztési jogával élve kérjen törvénymódosítást, azaz a felfüggesztés helyett töröljék el az inkasszót. "Ha a felterjesztést választjuk, a kormányzatnak kötelező a kérdést megtárgyalni, ez a saját városunk érdekében szükséges lépés" - fogalmazott a szavazás előtt a polgármester. Ezt a kezdeményezést a testület többségét adó Fidesz-frakció leszavazta.
A testület 13 igennel megszavazta, hogy a település pályázatot nyújt be az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok megsegítésére rendelkezésre álló forrásokra 1,1 milliárd forint erejéig, mely az állami inkasszó nagyságával megegyező összeg.
Az ülésen Tétényi Éva ismertette, hogy a városnak több tízmilliós, 90 napos lejárt tartozása van egy hitelezővel szemben, a testületnek ezért a törvények szerint kötelező új adósságrendezést indítani. Az aljegyző közölte, a testületnek a 90 napos lejárat után nyolc napja van, hogy tárgyalásokat indítsanak a hitelezővel az összegről.
Tájékoztatása után a fideszes képviselők leszavazták a polgármester indítványát az új adósságrendezési eljárás kezdeményezéséről, és a fideszes Zoltai Dániel képviselő indítványát fogadták el, hogy a hitelezővel tárgyalásokat kezdenek az adott követelés átütemezésére.
A polgármester a nyílt ülés utolsó napirendi pontjaként, sokadik alkalommal, működésképtelenségre hivatkozva előterjesztette a testület önfeloszlatását, melyet a testület többségét adó Fidesz-frakció nem szavazott meg.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor