Történelmi örömíjász-verseny Süttőn

Írta: Németh Gabriella 2013. augusztus 21. szerda, 11:58
Rate this item
(0 szavazat)

hrn.jpg - 151.55 Kb“Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás, és mindenekelőtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és ezt a valamit -kerül, amibe kerül- meg tudjuk valósítani.” (Marie Curie)

 

A süttői Kerecsensólyom Íjászok 8. alkalommal hirdették meg történelmi íjászversenyüket településük határában, gyönyörű környezetben, magánterületen, a Gelbmann tanyán, Urunk 2013. évének Újkenyér (augusztus) havának 10. napjára. Erre vártak minden olyan íjászatban jártas egyént, aki megfelelt a verseny kiírásában foglaltaknak. Vagyis: a következők közül rendelkezik visszacsapó reflexíjjal (magyar, szkíta, hun, mongol stb.), vagy botíjjal (longbow), esetleg vadászreflex íjjal. A vesszők fából készüljenek, madártollal és gyakorlóheggyel ellátottak legyenek. A koronglövésnél engedélyezett volt a fluflu vessző, valamint a vadászreflex íjaknál a karbonvessző használata is.

A verseny előkészületeit már hetekkel előtte megkezdték a szakosztály lelkes tagjai, de az igazi nagy munka a rendezvényt megelőző nap várt rájuk. Az időjárás nem volt kegyes hozzájuk az idén: 40 fok melegben dolgoztak, állították a célokat. Éjszaka viszont egy vihar kíséretében megérkezett egy markáns hidegfront. A verseny napján szemerkélő eső, hűvös idő, és szél fogadta a nevezőket. A versenyzők az ország különböző részeiről érkeztek, de jöttek a Felvidékről is. Öröm volt végignézni a gyülekezőkön, nagyon sokan tradicionális ruhát viseltek. A legszebbet a verseny végén díjazták is.
Molnár György szakosztályvezető megnyitó beszéde, és hasznos tanácsai után a versenyzők csapatokba szerveződve egy-egy „igazlátó” (pontbeíró) kíséretében vágtak neki a versenynek. Összesen 20- 2D-s, 2,5D-s , 3D-s és mozgó célok- vártak rájuk. Minden célra 3 vesszőt lehetett kilőni.
Már az első célnál kiderült, hogy az időjárás mennyire meg tudja nehezíteni a versenyzők dolgát. Az erős szél sajnos nem kedvezett a lövések pontosságának.
Viszont a hangulat a rossz idő ellenére is remek volt. Régi ismerősök, barátok találkozhattak itt egymással.
A verseny ideje alatt büfé állt a versenyzők rendelkezésére, a végén pedig forró babgulyás várta az éhes íjászokat.
Ebéd után az eredményhirdetésig egy ügyességi versenybe lehetett benevezni.
A rendezvény záróakkordja az izgalommal várt eredményhirdetés volt. Érmekkel, oklevelekkel, tárgyjutalmakkal lehettek gazdagabbak a legjobbak. Sok kategóriában hirdettek győzteseket. Hogy ki milyen kategóriába került, függőt az általa használt íjtól, a nemétől és a korától. De mint említettem, a legszebb viselet is díjat kapott, a gyerekek pedig csokoládét. Egy előző versenyen a szervezők útjára indítottak egy vándordíjat, egy süttői mészkőből faragott kerecsensólymot, amit a legtöbb pontot lövő versenyző vihet haza. Amennyiben háromszor egymás után sikerül elnyernie a díjat, az övé marad. Ennek van esélye, hisz Németh Szilárd már második alkalommal mondhatta magáénak a madarat.
Akik kíváncsiak a verseny eredményeire és a szakosztályra, a következő weboldalon utánajárhatnak:
www.kerecsensolyom.archeryportal.org
A szervezők reményei szerint nem csak a díjazottak, de minden résztvevő kellemes élményekkel tért haza, és a legközelebbi versenyt is megtiszteli részvételével.
A verseny szponzorai a következők voltak:
Gelbmann pincészet, Heizelmann Árpád kőszobrász, Árva Bt, V- tető Kft, Keil- Bau Kft, Illés Péter amatőr festőművész, Láng Péter, Budai Ádám kőfaragók, Süttői Traverit Kft, Forest – papír Kft, AVE Tatabánya ZRT, Szivárvány Festékház, Matheo Kegyeleti Szolgáltató Kft. Külön köszönet a fenntartónak, a Süttői Önkormányzatnak.

Fotó: Fazekas János 

Németh Gabriella

Németh Gabriella

Németh Gabriella tanító és nemzetiségi nyelv- és irodalomtanár. Nyergesújfalun él, és 1990 óta a süttői II.Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tanít német nyelvet. NOMEN EST OMEN.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor