Filemon Béla

Filemon Béla

Filemon Béla az esztergomi Tanítóképző Főiskolán végzett kommunikáció-művelődésszervező szakon. Bár egy ideig az Esztergomi Városi Televízió szerkesztője volt, figyelme főleg a nyomtatott sajtóra irányult, írásait az Esztergom és Vidéke című lapban rendszeresen lehetett olvasni. Hosszú évek óta tevékeny tagja és szervezője az Esztergomi Klubszínpadnak, előadásaikat a környék számos településén láthatták.

2017. szeptember 22. péntek, 12:17

A filmkészítés "rejtelmei" – Esztergom

filmes_kepz_plakat_b_szoveg_egom.jpg - 284.53 KbÉrdekel a filmkészítés?
Szeretnéd magad kipróbálni, de eddig visszafogott valami?
Most itt a lehetőség!
Nincs szükséged másra, mint egy eszközre, ami képes legalább 720p minőségben videót rögzíteni, valamint elküldeni a jelentkezésed!

2017. szeptember 13. szerda, 11:53

Drámaíró és színházi workshop

fta 3.jpg - 50.66 Kb„AKINEK A SZÓ BIRTOKÁBAN VAN, AZ CSELEKSZIK”


Drámaíró és színházi workshop
KALEIDOSZKÓP HÁZ - ESZTERGOM

vezeti: Formanek Csaba - író, színész, rendező

Érdekel az írás, és érdekel a színház is?
Szívesen foglalkoznál olyan szövegekkel, melyek élő színpadi játék alapanyagául szolgálhatnak?
Szeretnéd kreatívan élni és írni az életedet?
Személyes és szakmai visszajelzésre vágysz?
Drámaíró kurzusunkon minderre lehetőséged nyílik!

2017. április 05. szerda, 18:32

Nagyanyáink kiskertjéből

ftn.jpg - 341.22 KbEzzel a címmel jelent meg nemrégiben dr. Kövecses Varga Etelka remek kis könyve, amelynek tartalmára igyekszik rávilágítani a munka alcíme: Gyümölcs- és zöldségfélék téli eltevése és felhasználása népi ételekben Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu térségéből. A kötet bemutatójára április 4-én került sor az esztergomi Vízivárosban található Padlizsán Étteremben. Ha pedig a meghívó egy étterembe szól, emellett a könyv gasztronómiai témájú, akkor könnyen levonható a következtetés: meg kell kóstolni az ételeket!

fvg.jpg - 3.87 KbNemrégiben jelent meg Muzslai Zsitva Ágnes Az esztergomi sajtó története a kezdetektől napjainkig 1828 – 2011 című munkája könyv formájában. Tartalmát illetően sokat elárul a kötet alcíme: A város története a helyi sajtó tükrében. A két cím jól érzékelhetően szépen összejátszik egymással, helytörténet és sajtótörténet karöltve, vagy még inkább egymást át meg átszőve vezetik végig az olvasót a közel kettőszáz esztendőn keresztül. A mű gondosan összeválogatott idézetekkel tölti fel az események medrét, így válik igazán élővé, lüktetővé ez a kötet.

2016. október 13. csütörtök, 22:33

Válasz az olvasói levélre

gbk.jpg - 13.21 KbTisztelt Szeidl György!


Nagyon köszönöm a szerkesztőség nevében, hogy figyelmet szentelt lapunknak, és megfogalmazta kritikai észrevételeit. Engedje meg azonban mindenekelőtt, hogy elmondhassam: a Szeidl név nem ismeretlen előttem. A nemrég elhunyt Varga (Rajner) Péter és Szeidl József egykor kollégák voltak a Bottyánban, emellett baráti kapcsolatot is ápoltak. Péteren keresztül ismertem meg Jóskát, az ön testvérét, elmondhatom, jóban voltunk. Még egy idekapcsolódó emlék. Péter 2011-ben egy páros interjút készített Önökkel, amely meg is jelent az Esztergom és Vidéke internetes lapban Iker – pár címmel.

2015. október 26. hétfő, 16:20

Színe s fonákja - Balla András kiállítása

gpm.jpg - 85.93 Kb„Én mindig csak azt fotóztam, ami érdekelt, amihez valami szerelem fűzött.” Ha még ezekben a napokban ellátogatunk az esztergomi Duna Múzeum Európai Közép Galériájába, a bejárat falán, egy papírlapon néhány kézírással lemásolt idézetet olvashatunk. Ezek közül az első Josef Sudek, kiváló cseh fotográfust idézi. Ezt a gondolatot emelte ki P. Szabó Ernő művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője is október 22-én, amikor megnyitotta Balla András Színe s fonákja című fotókiállítását.

gun.jpg - 37.25 KbMunkálatok a Kolozsvári utcában

 


Az utca 14-es számú házának kerítéséig elkészült a járda térkövekből. Innét az óvoda utcai kerítésének végéig folynak a járdaépítési munkálatok. Ezt a szakaszt más vállalkozó készítette. A megépült részhez a csatlakozás „zökkenőmentes” volt. Megtörtént a 14-es házig elkészült járdaszakasz műszaki átvétele. A Városháza szakági képviselője, a RÖK elnök, a kivitelező közös bejárásának végén a járdaszakaszt „használatba” adták.

2015. január 31. szombat, 16:03

"Átívelő hidak" - újabb élet-novellák

hcp.jpg - 288.96 KbEzzel a címmel jelent meg H. Dobos Mária (Horváth Gáborné) kötete, amelyet Dr. Bárdos István művelődéstörténész mutatott be az esztergomi művelődési házban január 30-án. Ehhez nyújtott neki nélkülözhetetlen segítséget maga a szerző, valamint Kulcsár-Elek Csilla előadóművész, akik a nyomtatott szövegrészleteket a kíváncsi közönség számára befogadhatóvá tették. A könyvet lapunk kiadója, a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület jelentette meg. A mű valójában már e hónap elején kikerült a nyomdából, hozzájárulva Marika születésnapi boldogságához.

2014. november 19. szerda, 17:37

Megjelent az idei harmadik szám

hei.jpg - 309.99 KbAz évszakok körforgásához igazodva kikerült a nyomdából az Esztergom és Vidéke idei harmadik (őszi) száma. A bemutatóra november 14-én került sor a Párkányi Városi Könyvtárban, amelynek családias hangulatú termét megtöltötte a kíváncsi közönség. Az eseményt Wernke Bernát saját ihletésű, ó olívia kezdetű költeménye „csapta fel”, melyben Nagy Tímea volt segítségére (a vers természetesen elolvasható a folyóiratban). A könyvtár nevében Csiffáry Zsuzsanna igazgatónő köszöntötte a szerzőket és a vendégeket, majd vázlatosan ismertette a lap „újkori” történetét.

2014. szeptember 06. szombat, 13:49

Búcsú Nagyfalusi Tibortól

hgc.jpg - 221.80 KbRendkívül szomorú esemény adott alkalmat a nyári szünet utáni első könyvtári rendezvénynek szeptember elsején. Nagyfalusi Tibor halála. Nagyon sokan vettek tőle búcsút ezúton, hiszen jól ismert és szeretett polgárát veszítette el Esztergom. Tibor a közélet, de főképpen a kulturális élet szervezésében, a kulturális értékek megőrzésében, megismertetésében látta hivatását, és ennek érdekében hatalmas munkát végzett mint tanár, népművelő, színpadszervező, könyvtárigazgató, lapszerkesztő, városi képviselő és helytörténet-kutató (talán még így is kimaradt valami a felsorolásból). Természetesen Várady Eszter, a könyvtár jelenlegi vezetője szervezte meg az estét annak érdekében, hogy méltóképpen emlékezzünk, és tartsuk emlékezetben alakját és munkásságát.

Esztergom és Vidéke Folyóirat

Átkelő Folyóirat

Látogatói Statisztika

716221
Mai napMai nap43
TegnapTegnap132
A hétenA héten868
Ebben a hónapbanEbben a hónapban3460
ÖsszesÖsszes716221

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor