Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen?!

Írta: Tátyi Tibor 2017. augusztus 25. péntek, 22:52
Rate this item
(0 szavazat)

ftc 8.jpg - 10.57 KbAugusztus 15., Nagyboldogasszony napja, egyik legszebb ünnepe nemcsak Esztergomnak, de a környék hívő embereinek is. Nem utolsósorban pedig a Bazilika búcsúja, amikor több száz hívő zarándokol a délelőtti szentmisére. Legtöbbjük bizonyára belső áhítattól vezérelve és lelkiekben felkészülve az ünnepi szertartásra. Sokan gépkocsival érkeznek, főleg a távolabbi településekről. Mi is autóval igyekeztünk a székesegyház parkolójába, hogy még időben megérkezzünk, és ne legyen gond a parkolással. „Tibor, szerinted kell ma parkolási díjat fizetni?” – tette föl a kérdést kedves ismerősöm, aki egyúttal sofőrünk volt. Gondolom ezen a napon biztosan nem, hiszen ma ünnep van, válaszoltam. Biztos, ami biztos, felelt vissza gépkocsivezetőnk, majd kiszállt, hogy meggyőződjék, mi is a helyzet ezen a téren.

Visszatérve az autóhoz, arca vonásaiból mindnyájan kitalálhattuk, augusztus 15-e ide, Nagyboldogasszony és a búcsú oda, bizony a parkolásért fizetni kell. A parkolóautomata előtt sorban állva egy úriember félhangosan megjegyezte, jobban mondva eltűnődve tette föl a kérdést: Mi történt Esztergommal? Ha én most úgy alaposan „kipakolnék”, kacérkodtam a gondolattal, de nem, ezen a napon talán mégse. Meg aztán idő sincs rá, hiszen percek múlva kezdődik a szentmise. Így aztán csak annyit mondtam, hogy hát Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. És ezt, ha valahol, akkor Esztergomban nagyon megtanulták. Ezzel szétváltak útjaink, gondolom ő is részt vett a misén, azt viszont már nem tudhattam meg, hogy milyen módon rezonáltak benne a történtek, mennyire elmélkedett tovább a szomorú valóságon.
Napokkal később osztottam meg ez irányú tapasztalataimat az egyik hölgy ismerősömmel, aki nem mellesleg közalkalmazott a királyvárosban. „Képzeld, Tibor, gyanútlanul mentem az augusztus 15-i misére, leparkoltam szokás szerint, majd a mise után az autómhoz érve meglepetten vettem észre: megbüntettek. Eszembe sem jutott, hogy parkolási díjat kell fizetnem! Ezen a napon?! Számomra ez hihetetlen!” – fakadt ki keserűen mondanivalója végén. Annyit még azért elmondott, hogy másnap felháborodva bement az önkormányzati hivatalba, ahol panaszt tett. Egyelőre a válaszra vár. Szóval, ezek szerint nem csupán nekem, illetve nekünk volt visszatetsző, hogy misére igyekezve először a parkolási jegy megvásárlásán „főjön a fejünk”, majd azon izguljunk, marad-e még idő egy kis körülnézésre, netán elmélkedésre. Vagy szaladjunk rögtön az autóhoz, mert lejár az idő.
Értem én, hogy kell a pénz és a bevétel, de akkor is. Valahogy szörnyű módon visszatetsző ez a gyakorlat. Misére igyekvő, lelkileg – remélhetőleg – felkészült hívőnek eszébe sem kellene, hogy jusson: pénzt is kérhetnek tőle ma, Nagyboldogasszonykor, a parkolásért. Alaposabb tájékozottság nélkül is tudhatja, aki akarja, hogy Esztergom évente sok-sok millió forinttal támogat egy-egy rendezvénysorozatot, hogy jelentős összegeket osztanak szét támogatások céljából, tehát van pénz. Talán sose volt ennyi, mint mostanság. Hát akkor miért nem lehet egy kis gesztust gyakorolni? Legalább a legnagyobb esztergomi katolikus ünnepen, a Főszékesegyház búcsúnapján? Nem gondolják az illetékesek, hogy kimondottan gusztustalan, sőt, egyenesen pimaszság ezen a napon pénzt kérni a gépkocsivezetőktől? Gyakran hallom a panaszt, Esztergomban nem akarnak a turisták hosszabb ideig maradni, általában fél, vagy maximum egy nap, amit itt töltenek, aztán sietve távoznak. Nem kellene a turizmus fellendítését azzal is támogatni, hogy a Főszékesegyház és a Vár környékén ingyenessé tennék a parkolást? Az ide látogatók talán több időt töltenének nem csupán közvetlenül az egyházi központban, de akár a városban is. Igaz, ehhez a parkolással járó gondok megoldása nem a legelső lépés. Elsősorban a városközpontot kellene nagyon, de nagyon sürgősen rendbe tenni, és eltakarítani azt a romhalmazt – Fürdő Szálló, egykori Zöld ház – amit most a turisták láthatnának! De nem látják, mert nem járnak arra, illetve nem viszik őket oda az idegenvezetők. Szerencsére, tehetem hozzá rögtön, mert csak szégyenkezni lehetne, hogy ennyi év után még mindig háborús állapotokat idéz Esztergom, Szent István szülőhelyének, a Magyar Katolikus Egyház központjának a belvárosa.
Szóval, Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen? A döntéshozók szerint nincs kivétel, és augusztus 15-én is parkolási díjat szednek a legnagyobb ünnepen? Hát akkor ne csodálkozzanak azon, hogy sok ember keserű szájízzel távozik az ország első számú szakrális központjából. Csak bízni lehet abban, hogy az idő fátylat borít majd az idei keserű tapasztalatokra. És jövőre? Egy év múlva vajon mi lesz a helyzet? Krisztus koporsója körül vajon kik fognak kufárkodni? Vagy akkor már ingyen is „megnézhetjük”?

Tátyi Tibor

Tátyi Tibor

Tátyi Tibor a brünni egyetemen végzett történelem és magyar szakon. Korábban általános iskolában és középiskolában tanított, jelenleg szerkesztéssel és fordítással foglalkozik. Pedagógiai és irodalmi jellegű írásai a szlovákiai magyar pedagógusok és szülők folyóiratában, a Katedrában, a Hogyan Tovább? című lapban, az Átkelőben, a Prágai Tükörben, továbbá az Új Képben - vajdasági magyar pedagógusok lapja - jelentek meg. Párkányban él.
 

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor