Kultúra

Hogy egyszer majd szép legyen a múlt!

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 19. hétfő, 13:50

fsu 32.jpg - 77.98 KbMár hagyomány Esztergom-Kertvárosban, az általános iskolában, hogy nemzeti ünnepünkhöz – március 15-höz – kapcsolódóan minden évben megrendezik az Arany-napot. Idén március 14-én került sor erre. Ez a programsorozat lehetőséget ad arra, hogy megemlékezzenek az iskola névadójáról, Arany Jánosról és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc dicső napjairól.

Búcs bemutatkozik

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 17. szombat, 23:00

fsu 29.jpg - 59.45 KbAz 58. előadással folytatódott az „Esztergom és környéke kincsei” című ismeretterjesztő előadássorozat a Szent Adalbert Központban a Laskai Osvát Antikvárium szervezésében 2018. március 13-án. Ez alkalommal a felvidéki Búcs mutatkozott be, amely Komáromtól 28 km-re északkeletre fekszik a Fényes-patak partján, Nyitra megye Komáromi járásában. A falu elsősorban szőlőtermesztéséről ismert. Napjainkban gyorsan fejlődő falusi turizmusáról is nevezetes. Az előadók segítségével a település történetével és egyedülálló Babamúzeumával ismerkedhettek meg az érdeklődők.

fsu 30.jpg - 47.98 KbKevés olyan ember akad széles e Kárpát-hazában, aki több és alaposabb ismerettel, átfogó képpel rendelkezne a két világháború közti Csehszlovákiáról, benne a magyar kisebbség történetéről, mindennapjairól, mint Popély Gyula. Nem véletlen tehát, hogy a történelmi Felvidék históriáját megrajzoló, négykötetesre tervezett sorozatának ezúttal már a harmadik részét vehette kezébe az érdeklődő olvasó a párkányi könyvbemutatón, március 16-án, a Csemadok-házban. A tetralógia utolsó előtti kötete a (cseh)szlovákiai magyar nemzetrész és az általa lakott Felvidék 1929 és 1939 közötti történéseit taglalja, alapos szakmaisággal és vérbeli történészhez méltó módon.

Csupavirág világ

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 15. csütörtök, 22:47

fsu 28.jpg - 80.32 KbÜdítő, a tavasz közeledtét idéző kiállítás nyílt 2018. március 11-én Párkányban, a Hídőr-házban. A baráti hangulatú megnyitón Amanda Wolf ausztráliai képzőművész alkotásait tekinthettük meg, aki az itt töltött hat hónap „termését” mutatta be a közönségnek. A rendezvény a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás szervezésében valósult meg, amelynek keretében búcsúzott a 43. hídőr Párkánytól és kedves ismerőseitől.

fsu 27.jpg - 434.96 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések március 12-i vendége Kaszás Géza színész volt. A színész késett kicsit, mint megtudtuk, a Várban járt „nosztalgiázni”: 30 évvel ezelőtt bábáskodott a Várszínház megalakulásánál. A darab, amelyet akkor egy hétig nagy sikerrel játszottak, a főiskolás vizsgadarabjuk volt, címe Legenda a dicsőséges feltámadásról.

Időutazás zenével

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 14. szerda, 17:56

fsu 26.jpg - 78.26 KbAz esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola tanárai adtak hangversenyt 2018. március 10-én az Árpád-házi Szent Erzsébet Iskola dísztermében. A koncerten a zeneiskola növendékei helyett a tanárok mutatkoztak be, hogy tudásuk legjavát adva bizonyítsák tehetségüket és elhivatottságukat. Az igényesen összeállított műsor felért egy időutazással. A legősibb népdalainktól a modern jazz egyik legismertebb darabjáig igen különleges dallamok csendültek fel.

fsu 24.jpg - 121.18 KbA XXXIII. Balassi Bálint Kulturális Napok nyitórendezvényeként a Regionális Képzőművész Kör tagjainak kiállítása nyílt meg 2018. március 9-én Párkányban, a Barta Gyula Galériában. A tavaszi tárlatok megnyitói évek óta jelzik a március 15-i rendezvénysorozat, a Balassi Bálint Kulturális Napok kezdetét a felvidéki városkában. A rendezvénysorozatot a Csemadok Párkányi Alapszervezete és a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya közösen szervezte meg.

fsu 23.jpg - 334.17 KbA március 9-i megnyitóműsor kezdeteként Vadász István galériavezető üdvözölte a nagyszámú közönséget, bemutatva egyben a szereplőket. Elsőként dr. Nemes András játszott tangóharmonikán, és mivel a kiállítás központi részét a Himnusz képsorozat alkotta, következőként nemzeti költeményünket Tóskoi Anikó szavalta el. Ezután került sor a megnyitóbeszédre, amelyet dr. Vizúr János pszichiáter, fotóművész tartott, leginkább a kiállított képekről és természetesen a művésznő sokoldalú személyiségéről is beszélve. Az optimálisan felépített beszéd után Wernke Bernát esztergomi költő meglepetésként adta elő külön erre az alkalomra, a művésznőhöz írt versét (lásd lent). A kihívásra adott válaszként pedig Tóskoi Anikó olvasta fel a címadó költeményt Orgoványi Anikó Lopózz mellém című kötetéből (2. kiadás: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület [MBKKE] – Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom, 2016. 1. kiadás: Kráter Kiadó, 2011.). Befejezésként ismét zeneszám következett. Nemes András a megnyitó hátralevő részében, amely immár kiscsoportos beszélgetéssé alakult, élőzenét szolgáltatott, amelyet néhány táncolni vágyó pár is nagy örömmel fogadott.

A szabadságharc festményeken

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 09. péntek, 16:41

fsu 22.jpg - 93.78 KbKözeledve március 15-höz – amikor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját ünnepeljük – az esztergomi TÁR-LAK Szalon igazi, különlegesnek számító kiállítással várta vendégeit. Egy fiatal, budapesti festőművésznő mutatkozott be. Páljános Erzsébet alkotásaiból rendezett tárlat megnyitóján vehettünk részt 2018. március 6-án a TÁR-LAK Szalonban. A kiállított képeken a szabadságharc megrázó pillanatait örökítette meg a művész. Különlegesnek számít a kiállítás, mert ehhez a témához, a 19. századi művészek kivételével, ritkán fordultak a művészek. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hatása az 1800-as évek végéig érvényesült erőteljesen a képzőművészetben, gyengébben pedig még a 20. század elején is. Örömmel üdvözöljük, hogy az ifjú művész ismét középpontba állította hazánk újkori történelmének meghatározó eseményét.

fsu 21.jpg - 340.15 KbA kiállítást Mayer Erzsébet művészeti író nyitotta meg március 8-án. Nagy lendülettel kezdte beszédét, röviden bemutatta a művésznőt, kihangsúlyozva, hogy – noha már gyermekkora óta rajzol – csak fiatal felnőttként kezdett el komolyabban foglalkozni a festészettel és grafikával, kihagyva a művészek többségére jellemző útkereső, átmeneti időszakokat. Ennek szemléltetésére egy nagy derültséget keltő „történetet” adott elő Albert Einstein gyermekkoráról, akinek nyelvi fejlődése rendkívül lassú volt, csak négyéves korában kezdett el beszélni. Mert Kicsi-Albert arra törekedett, hogy teljes, helyes mondatokat ejtsen ki, amelyeket aztán hangosan és tisztán ismételgetett. Ezzel a furcsa szokásával csak hétéves korában hagyott fel.

A nyugalom szigete – Kesztölc

Írta: Szabó Lászlóné 2018. március 08. csütörtök, 19:43

fsu 20.jpg - 60.01 KbAz 57. előadásával folytatódott az „Esztergom és környéke kincsei” előadássorozat a Szent Adalbert Központban 2018. március 6-án a Laskai Osvát Antikvárium szervezésében. Ezen az estén Kesztölc múltjával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Igen érdekes, adatokban gazdag helytörténeti előadás és vetített képek segítségével bepillantást nyertünk Kesztölc történetébe. Az est előadója Radovics Istvánné – Panni néni – volt, aki évtizedeken át igazgatóként dolgozott a helyi általános iskolában. Lelkesen kutatta és kutatja ma is a helytörténeti forrásokat. Történeti összefoglalóját ezen az előadáson megosztotta velünk, a hallgatósággal is.

fsu 19.jpg - 50.54 KbAz Esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskola Alapítványa és a Helischer József Városi Könyvtár közösen rendezte meg 2018. március 5-én Stipkovits Fülöp: Az esztergomi zeneoktatás elmúlt másfélszáz éve könyvbemutatóját. A megjelent vendégeket Kovátsné Várady Eszter, a Helischer József Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a terület országgyűlési képviselője elmondta személyes élményeit a Zeneiskoláról, majd Romanek Etelka, Esztergom Város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket.

fsu 18.jpg - 75.95 KbA LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás és a párkányi Danubius Mozi közös szervezésében Párkányban is bemutatásra került a NYUGATI FOGSÁGBAN című dokumentumfilm. A vetítésre 2018. március 2-án került sor. A film 60 percben mutatja be azoknak a felvidéki leventéknek, honvédeknek a történetét, akik a II. világháború után amerikai, brit vagy francia hadifogságba kerültek.

fsu 16.jpg - 338.10 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának február 26-i vendége a kishegyesi (vajdasági) születésű Maronka Csilla volt. A beszélgetés egy kis fotó-összeállítás bemutatásával kezdődött, amelyben láthattuk a színésznőt kicsi gyerekként, majd ifjú dívaként és különböző újságok címlaplányaként is. A napvilágot 1961-ben látta meg egy mosoly társaságában… Ez a kedély végigkísérte eddigi életén… Sokat köszönhet szüleinek, akik már nincsenek ezen a fizikai síkon, de szívében a legelőkelőbb helyet foglalják el.

fsu16.png - 356.91 KbSzalai Tamást véleményem szerint senkinek sem kell bemutatni. Ő a Szalai Band zenekar frontembere és gitárosa. A jubileum alkalmából beszélgettem a népszerű zenésszel.

 

Hogyan indult a zenei karriered?

 

A legelső gitárom egy orosz héthúros volt, amit drága szüleimtől kaptam karácsonyra 53 évvel ezelőtt. A zene, az éneklés mindig nagyon vonzott. Először a labdarúgásé volt a főszerep, de közben a gitár mindig is mellettem volt. A focit befejezve kezdtem a zenéléssel komolyan foglalkozni. Eleinte a kultúrház emeleti helyiségében napi szinten gyakoroltunk.

Víz, víz, éltető, tiszta víz!

Írta: Szabó Lászlóné 2018. február 25. vasárnap, 22:51

fsu 14.jpg - 62.27 KbÉrsekújváron, a Vunar Galériában 2018. február 22-én nyílt meg Lábik János párkányi festőművész posztumusz tárlata. A művész lelkesen és nagy szeretettel készült erre a kiállításra. Már betegen, de személyesen választotta ki és hagyta jóvá a kiállításra kerülő képeket. Maga válogatta az 51 festményt a családi gyűjteményből, hogy közelgő nyolcvanötödik születésnapján bemutathassa alkotásainak legjavát.

fsu 13.jpg - 186.69 KbAz Esztergomi Művészek Céhének immár egyetlen párkányi illetőségű tagja, visszatérő kiállító művésze, állandó és megkerülhetetlen szereplője a Tár-Lak Szalonnak, de nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy a város valamennyi kiállítótermének. Grafikái láttán sokan azt a kérdést is feltehetik maguknak, hogy vajon tud-e ez a jó ember egyáltalán rajzolni? A kétkedők számára azonnal megadom a választ: IGEN! Tehetségének felfedezője, mesterségbeli tudásának megalapozója a méltatlanul keveset emlegetett párkányi képzőművész, az ottani Művészeti Alapiskola jeles tanára, Simonyi Lajos volt. Ő volt az, aki a grafikus mesterség alapjait, a rajzolást sajátíttatta el növendékével.

fsu 12.jpg - 63.02 KbJankovics Marcell kultúrtörténész, író, a „Nemzet Művésze” és Méry Gábor fotós, a Méry Ratio Könyvkiadó tulajdonosa – a jól ismert szerzőpáros – kötetével ismerkedhettünk meg 2018. február 21-én az esztergomi Laskai Osvát Antikváriumban. A páratlan kincsekben és építészeti megoldásokban gazdag, egykori felső-magyarországi templomokat bemutató sorozatuk legújabb része Héthárs Szent Márton-templomát mutatja be.

fsu 11.jpg - 46.51 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Könyvtári beszélgetések sorozatának február 19-i vendége egy igazán különleges fiatalember, a „magyar Orr”-ként is nevezett Zólyomi Zsolt volt. Édesapja szemészorvos, édesanyja tanítónő. Már kicsi gyerekkorában fura dolgokat „kiszagolt”. Hárman vannak testvérek, és Észak-Afrikában, Líbiában gyerekeskedek, ahol csak „kicsapták” őket reggelente a partra, és este „beszedték”. Ők a foci helyett lementek a tengerpartra, és mint Cousteau kapitány ott áztak egész nap a tengervízben, együtt úsztak rájákkal, cápákkal, murénákkal és mindenféle egyéb szuper állattal. Varázslatos, színes világ volt, egy magyar kisgyerek orrának ismeretlenül izgalmas illatokkal, szagokkal telítve.

fsu 10.jpg - 60.52 KbA Balassi-emlékkard és a Balassi-érem átadása, 2018

 

A budai Gellért Szálló Gobelin termében XXII. alkalommal adták át 2018. február 14-én – Bálint napján – a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot. Ezt az elismerést minden évben egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak ítélik oda, akinek lírája és fordítói munkássága méltó Balassi Bálint életművéhez. Az irodalmi díjhoz kapcsolódóan létrehozott Balassi-érmet pedig, 2012 óta, olyan kiemelkedő személyiségek kapják, akik sokat tesznek Balassi Bálint emlékének ápolásáért.

Bálint-napi ünnepség − 2018

Írta: Szabó Lászlóné 2018. február 16. péntek, 21:03

fsu 8.jpg - 70.16 KbA Balassa Bálint Társaság a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával együttműködve 2018. február 13-án tartotta Bálint-napi ünnepségét a Főiskola Dísztermében. Az esztergomi Balassa Bálint Társaság évente három alkalommal tart ünnepi megemlékezést a költő névnapjához (február 14.), halálának évfordulójához (május 30.) és születésnapjához (október 20.) kapcsolódóan.

fsu 6.jpg - 493.61 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozatának február 12-i vendégei Kipke Tamás magyar újságíró, író és költő, valamint gimnáziumi osztálytársa, Elmer István (szintén író) voltak. Kipke Tamás egyéves korában Esztergomba került, itt érettségizett a Ferences Gimnáziumban 1970-ben. A továbbiakban az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán, majd az ELTE Bölcsészkarán tanult. 1973. március elsején az Új Ember katolikus hetilapnál újságíró-gyakornok lett. Pályája itt teljesedett ki; 1990-től főszerkesztő-helyettesként, 2010-ben mint a szerkesztőség tagja szerepel a neve az Új Ember impresszumában.

fsu 5.jpg - 85.16 KbGörföl Jenő, a Csemadok országos titkára és Kovács László ny. tanár legújabb közös munkájának, a „Középkori templomok Komárom, Esztergom, Bars és Hont vármegyében” című könyvének bemutatójára gyűltek össze az érdeklődők 2018. február 6-án az esztergomi Szent Adalbert Központban. A rendezvényre a Laskai Osvát Antikvárium szervezésében került sor.

1. oldal / 43

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor