"Átívelő hidak" - újabb élet-novellák

Írta: Filemon Béla 2015. január 31. szombat, 16:03
Rate this item
(0 szavazat)

hcp.jpg - 288.96 KbEzzel a címmel jelent meg H. Dobos Mária (Horváth Gáborné) kötete, amelyet Dr. Bárdos István művelődéstörténész mutatott be az esztergomi művelődési házban január 30-án. Ehhez nyújtott neki nélkülözhetetlen segítséget maga a szerző, valamint Kulcsár-Elek Csilla előadóművész, akik a nyomtatott szövegrészleteket a kíváncsi közönség számára befogadhatóvá tették. A könyvet lapunk kiadója, a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület jelentette meg. A mű valójában már e hónap elején kikerült a nyomdából, hozzájárulva Marika születésnapi boldogságához.

A remek kis kötet narancsszínű borítójával hívja fel magára a figyelmet, fedőlapján egy fotó, amely a Mária Valéria híd esztergomi főjén jobb oldalon látható városcímert mutatja, hátlapján pedig a párja, a bal oldalon látható Magyar Királyság címere. A könyv beltartalmát segít megragadni az alcím, amely újabb élet-novellákként határozza meg önmagát. Az „újabb” jelző használatát az indokolja, hogy Keresztutak címmel néhány esztendővel korábban már megjelent egy hasonló tematikájú novellafüzér a szerző tollából. Van még itt azonban valami, a kötet mottója, hogy még jobban ráhangolódjunk az olvasásra. Egy Hamvas Bélától vett idézet a Karneválból: „A világ híd, át kell menni rajta, megállás nélkül menni, mindent megnézni, de sehol se megállni.” Óhatatlanul eszembe jut egy epizód, amelyet Márai Sándor valamelyik írásában olvastam. Buddha haldoklik. Tanítványai a fekhelye körül állnak, és lélegzet-visszafojtva várják a mester utolsó szavait, melyek bizonyára ama végső igazságot tárják fel előttük. Ebben a pillanatban Siddhartha felnyitja szemét, és ennyit mond: vándoroljatok! Sóhajt egy utolsót, aztán meghal.
Marika a kötet elején egy levelet intéz az olvasóihoz, amelyben kitér a könyv megszületésének körülményeire, Jókai Anna inspiráló bátorítására, és lényegében bemutatja munkáját. Egy pillantást vetve a tartalomjegyzékre láthatjuk, hogy négy nagyobb téma köré csoportosulnak az írások. A Túlparti könyvespolc mögé azon munkák sorakoznak, amelyek valamilyen módon a Felvidékhez, elsősorban Párkány környékéhez kapcsolódnak. A Kis könyvestéka cím is árulkodó. Ez a fejezet egy bakancslistával indul, Marika saját megfogalmazásában: tíz mindhalálig könyvem. Ezek közül ott a bemutatón Thomas Hardy: A weydoni asszonyvásár címet viselő műve került a figyelem középpontjába. Az élet mosolyai köré vegyes írások rendeződnek, amelyeket kevéssé tart egyben valamiféle kötőanyag. Ebben találhatók a kötet leginkább könnyed, a humort sem nélkülöző alkotásai. A negyedik fejezet Mesevilág felnőtteknek. Ide került többek között a Kis zöldséglexikon, amelyet már ismerhetnek az EVID olvasói.
A legtisztább szívvel tudom ajánlani Marika könyvét mindazoknak, akik szeretik a tanulságos, ismeretbővítő, egyben remek kikapcsolódást adó könyveket. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a bemutató egyúttal egy kiállítás megnyitója is volt. A falakon a szerző által készített remek, lebilincselő vagy éppen elgondolkodtató fényképek láthatók.

Filemon Béla

Filemon Béla

Filemon Béla az esztergomi Tanítóképző Főiskolán végzett kommunikáció-művelődésszervező szakon. Bár egy ideig az Esztergomi Városi Televízió szerkesztője volt, figyelme főleg a nyomtatott sajtóra irányult, írásait az Esztergom és Vidéke című lapban rendszeresen lehetett olvasni. Hosszú évek óta tevékeny tagja és szervezője az Esztergomi Klubszínpadnak, előadásaikat a környék számos településén láthatták.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor