Színe s fonákja - Balla András kiállítása

Írta: Filemon Béla 2015. október 26. hétfő, 16:20
Rate this item
(0 szavazat)

gpm.jpg - 85.93 Kb„Én mindig csak azt fotóztam, ami érdekelt, amihez valami szerelem fűzött.” Ha még ezekben a napokban ellátogatunk az esztergomi Duna Múzeum Európai Közép Galériájába, a bejárat falán, egy papírlapon néhány kézírással lemásolt idézetet olvashatunk. Ezek közül az első Josef Sudek, kiváló cseh fotográfust idézi. Ezt a gondolatot emelte ki P. Szabó Ernő művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője is október 22-én, amikor megnyitotta Balla András Színe s fonákja című fotókiállítását.

A barátokat és műkedvelőket Bárd Edit, a múzeum munkatársa köszöntötte, és utalt arra, hogy ez a bemutató egy gyűjteményes megmutatkozás egyik részének is tekinthető, hiszen a művész Gyönyörök kertje címet viselő tárlata még november 1-ig látogatható a helyi Dzsámi Múzeumban. Megemlítette továbbá, hogy Balla András művészeti tevékenysége rendkívül szerteágazó és termékeny, ezért munkái aligha férnének el egyetlen galériában.
A szó ezt követően P. Szabó Ernőé volt, aki egyik gondolatában azt fogalmazta meg, hogy a művészetben nincs értelme fejlődésről beszélni, mert egy Daguerre készítette masinával is lehet nagyon jó felvételt készíteni, és itt nem a technikai, hanem a művészi színvonalról beszélünk. Ezt rövid fotótörténeti barangolással is megkísérelte alátámasztani, mondván, hogy minden időszakban készültek remek fényképek. Kitért többek között a magyar születésű Robert Capa legismertebb művére. Ez A milicista halála, ami a spanyol polgárháború idején készült, de nem valódi harci cselekmény közben, hanem beállított jelenetek pillanatfelvételeként. Ez a körülmény azonban nem változtat a fénykép művészeti értékén. P Szabó Ernő szót ejtett a három helyiségben kiállított fotók némelyikéről. Köztük volt a Menekültek című alkotás, ami ruhátlan nőket ábrázol összebújva. A kiszolgáltatottság sugárzik a képről, az a kiszolgáltatottság, ami félelemmel tölti el azokat az embereket, akik otthonuk elhagyására kényszerülnek. Ebbe is érdemes belegondolni, amikor a jelenlegi ún. migrációs nyomás napi számadatait halljuk. Egy másik fotó testépítőket mutat a nézőnek. Az Új Művészet szerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy Balla András előszeretettel ragadja meg a hétköznapi dolgokban, történésekben rejlő poézist, vagyis a profán olyan többletet kap a fotós szemén keresztül, ami kizökkenti a nézőt köznapi szemléletéből és elgondolkodtatja.
Végül a kiállító művész lépett a közönség elé. Mindenkit meghívott a következő kiállítására a Sugár Galériába (november 18-án), ahol portréképeiből mutat be válogatást. További szavaiból kiderült, hogy az ő gondolatatit is megmozdították P. Szabó Ernő szellemi kalandozásai. Elmondta, gyakran van úgy, hogy a sejtetés többet elárul, mint a dolog teljes megmutatása. Példának hozta fel életének azt az időszakát, amikor a Playboy újságnak is készített fotókat. Ezek olyan aktképek voltak, amelyek nem egészen meztelen nőket ábrázoltak, hanem egy-egy részlet finom elrejtésével érzéki vonzerővel töltötte meg azokat. A legvégén Balla András elmondta, nagyra becsüli ugyan a modern digitális fotózási technikát, de igazi, valódi művészi értékű munkákat inkább a hagyományos gépekkel lehet készíteni.

Filemon Béla

Filemon Béla

Filemon Béla az esztergomi Tanítóképző Főiskolán végzett kommunikáció-művelődésszervező szakon. Bár egy ideig az Esztergomi Városi Televízió szerkesztője volt, figyelme főleg a nyomtatott sajtóra irányult, írásait az Esztergom és Vidéke című lapban rendszeresen lehetett olvasni. Hosszú évek óta tevékeny tagja és szervezője az Esztergomi Klubszínpadnak, előadásaikat a környék számos településén láthatták.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor