Rate this item
(0 szavazat)

gib.jpg - 87.11 Kb„A harcot, melyet őseink vívtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.”
/József Attila: A Dunánál/
 

Egy kedves meghívásnak tettem eleget, mikor április 16-án 3 órára megérkeztem a süttői Hengermalom Közösségi Házba. A magyar költészet napjának tiszteletére Süttő és a Duna átellenes partján fekvő Dunamocs harmadik alkalommal rendezte meg közösen a „Versek a Dunánál” elnevezésű eseményt.

Süttői részről a Dr. Sághy Antal Környezetvédelmi és Kulturális Egylet volt a szervező. Az egylet 2008-ban alakult, mostanra 23 tag vesz részt a munkájában, de lehetőség van pártoló tagságra és vannak gyerek tagok is. 2013-tól az elnök Izsó Zoltán, aki már az általános iskolában „megfertőződött” a versek szeretetével, és nagy tehetséggel elő is adja őket. (Fotói láthatók a lap Galéria rovatában.) Az egylet alapszabálya magába foglalja minden tevékenységüket. Céljuk a közösségi és kulturális élet fellendítése az alapvető emberi értékek mentén a szemléletformálás tudatos vállalásával. Rendezvényeik is ezt a szemléletet tükrözik. Januárban a magyar kultúra napján felolvasóestet tartottak, ahol a község lakói prózával, verssel, népdallal léptek a közönség elé. Tavasszal a környezetvédelmet szem előtt tartva megrendezték a „Szebb Süttőért” falutakarítási napot. Áprilisban a magyar költészet napja tiszteletére a „Versek a Dunánál” esemény következett. Júliusban nyári természetismereti tábort szerveznek iskolásoknak. Szeptember első szombatján lecsófőző versenyen mérhetik össze tudásukat a község lakói. A település kőfaragó kultúrájának népszerűsítésére és ápolására hozták létre a Kő Kövön Fesztivált, amely talán a legrangosabb esemény. Szeptember második hétvégéjén szeretettel várnak minden érdeklődőt. Az idei országos hírű fellépő az Ismerős Arcok zenekar. Decemberben a falu Mikulása látogatja meg az apróságokat. A nagyobb rendezvények mellett havi rendszerességgel kézműves programok várják a gyerekeket. Kiemelkedik közülük a tavaszi és az őszi összefonó: a kézművesség mellett a gyerekek előadást hallhatnak népszokásokról, hagyományokról. A hangulatról az egylet keretein belül működő Hársfa Dalkör gondoskodik.
Amint olvasható, az egylet valóban sokat tesz a község kulturális életének fellendítésért, az emberek összefogásért, ami példa értékű. A „Versek a Dunánál” versmondó est alapgondolata szintén az összefogás. A Duna szimbóluma a határon túli magyarsággal való összefonódásnak. Az ötlet Izsó Zoltán fejében született meg. Egy, a határ menti települések viszonyáról szóló, elmarasztaló hangvételű rádióműsor meghallgatása után vetette fel a testvértelepülés, Dunamocs polgármesterének, Banai Tóth Pálnak - aki az idei eseményt is megtisztelte jelenlétével - a versmondó est ötletét. A polgármester úrnak tetszett a gondolat, a gondolatból pedig tett lett. 2014-ben Süttőn rendezték meg az első „Versek a Dunánál” estet, majd a következő évben Dunamocs volt a házigazda. Az ott megjelent szép számú résztvevő nagyon jól példázza, hogy a kisebbségben élő magyarságban milyen erős az igény a magyar kultúra, a magyar nyelv iránt. A lelkes emberek hagyományt teremtettek: évenként megrendezik ezt az eseményt, egyik évben Süttőn, a rákövetkező évben Dunamocson. Az idei műsor Izsó Zoltán, majd Czermann János süttői polgármester köszöntő beszédével kezdődött. Az első szavalat József Attila: A Dunánál című verse volt, melyben az egész est alapgondolata megfogalmazódott. Egymást követték a szavalatok: dunamocsi, süttői gyermekek, felnőttek álltak a közönség elé. Külön öröm volt a nézők számára, mikor egy-egy saját költemény is elhangzott. Egy igazi „profi” is ellátogatott Süttőre: a lábatlani származású, Győrben élő Boda Zsuzsa. Zsuzsa a Petőfi Rádió tavaly nyáron meghirdetett „Benned is szól a dal!” szlogenű dalszövegíró verseny első 12 helyezettje közt szerepelt. Saját kötete is megjelent „Vessző helyett az ékezet” címmel. Ebből a kötetből adott elő a férj 3 verset. Ízelítő a költőnő munkásságából: https://www.youtube.com/watch?v=_wYmJjmxDuQ
Az első részt Tóth Bertalan plébános úr szavalata zárta. A második részben a budapesti l’ Aura Band szórakoztatta a közönséget. Amit előadtak: autentikus népzenei dallamokon nyugvó költészet. Bizton állíthatom, hogy mindenki, aki szombat délutáni programjául ezt a rendezvényt választotta, szép élményekkel térhetett haza.
Zárszóként a szervezők kérését tolmácsolom: szeretnék, ha jövőre több Duna menti településről is jelentkeznének szavalók, kicsik, nagyok, 5-től 99 éves korig. Várják őket szeretettel!

Németh Gabriella

Németh Gabriella

Németh Gabriella tanító és nemzetiségi nyelv- és irodalomtanár. Nyergesújfalun él, és 1990 óta a süttői II.Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tanít német nyelvet. NOMEN EST OMEN.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor