Képzőművészeti Alkotótábor Tokodon

Írta: Szabó Lászlóné 2016. július 06. szerda, 13:33
Rate this item
(0 szavazat)

geo.jpg - 78.19 KbElső ízben került megrendezésre Tokod Nagyközség kezdeményezésére a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület (MBKKE) Képzőművészeti Alkotótábora. 2016. június 27. és július 3. közötti időszakban a Népművészeti Alkotóház adott otthont a művészeknek, hogy zavartalanul dolgozhassanak, ha nem is közösen, de együtt alkossanak. Itt, a Gerecse-hegység lábánál, csodálatos természeti környezet fogadta a vendégeket. A házigazdák, Tóth Tivadar polgármester és munkatársai – nem ismerve lehetetlent – igyekeztek mindent megtenni a művészek kényelméért. A tábor vezetője Végh Éva képzőművész volt. Az ország különböző részeiből és Szlovákiából érkeztek alkotók, köztük festőművészek, fotósok.

Az érkezés napján a polgármester úr köszöntötte a vendégeket, jókívánságait fejezte ki, hasznos időtöltést kívánt az elkövetkezendő hétre. A házigazdák finom ebéddel várták a táborlakókat. A szállás elfoglalása után néhányan azonnal munkához láttak. Festővásznakat feszítettek, alapoztak, előkészülve a festéshez. Egy kis csoport felfedező, élményszerző sétára indult a közeli Hegyes-kőhöz, ahonnan csodaszép panoráma tárult a kirándulók elé. Megcsodáltuk a vadvirágos rétet, amely tarka színekben pompázott. Ennek az élménynek a hatására csodálatos képek születtek. A munka mellett kikapcsolódásra is jutott idő, kirándulás, strandolás, a tokodi pincék látogatása színesítette a programot. A Népművészeti Alkotóházban dolgozó művészek a település életébe is bekapcsolódtak azzal, hogy nyílt napokat tartottak, amikor az érdeklődők megtekinthették a műhelymunkát, beszélgethettek a művészekkel. Igen hasznosak ezek a találkozások, mert ezek után a helyi lakosság sem tekintett csodabogarakként az alkotókra. Június 30-án került sor a Dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban az MBKKE kiállításának megnyitására, Amikor megszűnt a félelem 2. címmel. Az alkotótábor résztvevői közül többen megjelentek a megnyitóünnepségen, mint kiállító művészek. A munkás egy hét alatt csodálatos alkotások születtek, amelyekből 2016. július 8-án nyílik kiállítás a Népművészeti Alkotóházban. Szóljunk néhány szót az alkotótábor résztvevőiről. Végh Éva: festőművész, a művésztelep szakmai és művészeti vezetője, aki önmagában egyedi, különleges alkotásokat készít. Gergely Judit képzőművész, aki a zománcozási technikák népszerűsítésével, a technika oktatásával is foglalkozik. Hernádi Paula: grafikus, zománcművész, folyamatosan részt vesz a képzőművészeti életben. Buják Ágnes: akinek színpompás képeivel egy csodálatos álomvilágba pillanthatunk. Golasz Tímea ifjú festőművész Révkomáromból érkezett, szívesen alkalmazza a kollázs technikát. Ferenczi Gábor: expresszivitás, szürrealizmus jellemzi festészetét. Ruda Gábor és Szabó László fényképezőgéppel örökítették meg élményeiket.
Az alkotótáborok haszna többszörös. Az év közben jórészt egymástól elszigetelve dolgozó művészek itt ismerkedhetnek meg egymással, baráti kapcsolatokkal gazdagodhatnak, technikákat, művészi eljárásokat tanulhatnak egymástól. A művészek által adományozott képekből egyre gazdagodó, gyarapodó, változatos, rangos gyűjtemény jöhet létre, amely hozzájárulhat az adott település arculatának gazdagításához. A tábor fő gondolatát Csontváry Kosztka Tivadar szavaival fogalmazhatnánk meg: „Nézni nézhet mindenki, de látni csak az láthat, akit az Isteni gondviselés ezzel a képességgel különösen megáldott.” Köszönjük a szervezők munkáját, reméljük, hogy hagyománnyá válik ez a kezdeményezés.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor