Eszperantóval a világ körül

Írta: Muzslai Ágnes 2016. július 06. szerda, 20:00
Rate this item
(0 szavazat)

gep.jpg - 81.58 KbDr. Ferenczy Imre: Vasútorvos voltam című önéletrajzi könyve így kezdődik: "Esztergomban az I. István gimnáziumban kezdő eszperantó nyelvtanfolyam indult 1950 tavaszán a nyelv iránt érdeklődők számára. Engem is érdekelt a nyelv, és így március hónapban részt vehettem ezen a tanfolyamon." Ferenczy Imre életútjában meghatározó volt ez a tanfolyam, derült ki önéletrajzi kötetéből.

Ferenczy Imre, az esztergomi istvános diák 1951-ben érettségizett, majd orvosnak tanult tovább. Egyetemistaként, majd fiatal orvosként bekapcsolódott az 1955-ben alakult Magyar Eszperantó Szövetségbe. Részt vett a moszkvai Világifjúsági Találkozón, orvosként pedig a győri vasúti csomópont üzemorvosaként telepedett le, és a győri MÁV-DAC labdarúgóinál a sportorvosi feladatokat is ellátta 1963-tól. Kedvelt időtöltése még ma is az amatőrrádiózás, hívójelén, HAIUD, több mint húszezer kapcsolatot létesített sok országban élő amatőrtársakkal. A "Vasútorvos voltam" című könyvében az 1960-as évek kortörténete, illetve "kórtörténete" is tükröződik. Mint eszperantista, meghívásokat kapott az eszperantó világtalálkozókra, az utazás azonban nem volt olyan egyszerű. A mai fiatalok elképzelni sem tudják, hogy az útlevéligénylést a munkahelyi feletteseknek is engedélyezni kellett, főleg, ha nem szocialista országba készül, a valutáról nem is beszélve. Vasutas eszperantókört is szervezett munkahelyén, és könyvében részletesen ismerteti az 1963-as budapesti Nemzetközi Vasutas Eszperantó Kongresszus történetét is.
A nemzetközi eszperantista világkongresszusokra utazva bejárta szinte az egész világot. Utazásairól részletes leírásokat ad érdekes helyi sajátosságokkal fűszerezve. Például Szingapúrban rendkívül tiszták az utcák, mert a szemetelőket 100 dollárra büntetik. Utazásain érdekes orvosi, egészségügyi tapasztalatokat is szerzett. Így például Kínában megismert egy egészségjavító eljárást, a teljes test végigütögetését. Erről részletes leírást is ad. Amerikai útján az ottani egészségügyi ellátást és a háziorvosi munkát tanulmányozta. Ott a háziorvoshoz előzetes bejelentkezéssel lehet menni, egy nap csak 6-8 beteget fogad az orvos, azért csak ennyit, mert a háziorvosok feladata az esetleg kórházban fekvő beteg felkeresése, gyógykezelése. Folyamatos gyógyszeres kezeléskor nem kell újból orvoshoz menni receptért, ilyenkor az orvos a gyógyszertárat telefonon kéri a gyógyszer kiadására. A betegbiztosítóknak joga van a kórházban lévő beteg naplóját ellenőrizni, és elbocsátását kezdeményezni.
Dr. Ferenczy Imre az Orvos-Egészségügyi Eszperantó Világszövetségnek (UMEA) 1973 és1985 között titkára, majd 2012-ig elnöke volt, illetve ma már tiszteletbeli elnöke. Mai napig is aktív eszperantista, 84 évesen, jelenleg a július 23. és 30. között Nyitrán megrendezésre kerülő 101. Eszperantó Világkongresszus szervezésével foglalkozik. Szeptember 10-én pedig Esztergomban lesz a 65. érettségi találkozójuk az 1951-ben érettségizett osztálytársakkal. Az érdeklődők számára dr. Ferenczy Imre az alábbi e-mail címen érhető el: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Végezetül pár szó az eszperantó nyelvről. Maga az eszperantó nyelv szerzője egy Zamenhof nevű lengyel orvos volt, akinek első nyelvi kötete 1887-ben jelent meg. A cél egy könnyen tanulható, fonetikus, nemzethez nem köthető, politikamentes világnyelv elterjesztése volt. Ez sikerült is, a világ országaiban több millióan beszélik már, és a mai napig is fejlődő élő nyelv. Budapesten 2000-ben hivatalosan akkreditálták a Rigó utcai idegennyelvi vizsgaközpontban, így a diploma mellé kötelező középfokú nyelvvizsga az eszperantó is lehet. Akit esetleg érdekel, az alábbi weboldalon többet is megtudhat: http://www.eszperanto.hu/magyar2.htm
"Az eszperantó a leggyorsabban megtanulható élő nyelv! Ugyanazon nyelvi tudásszint eléréséhez más nyelvekhez képest csak 1/4 - 1/5 idő- és energiaráfordítás szükséges. Az eszperantó fonetikus (mindent úgy írunk ahogy ejtünk), ragozás nincs, illetve a minimálisan szükséges mértékű, a nyelvtana logikai alapon épül fel." (Részlet a fent megadott honlapról.)

Muzslai Ágnes

Muzslai Ágnes

Muzslai Zs. Ágnes, az egri főiskolán könyvtár-pedagógia szakos tanári képesítést szerzett, nyugalmazott könyvtáros. A kilencvenes évek elejétől jelentek meg írásai különböző helyi, megyei, országos lapokban, mint a Keresztény Élet, 24 Óra, Népszabadság, Esztergom és vidéke, 1996-tól 2003-ig a Komárom-Esztergom megyei Hírlap munkatársa, 2003-tól 2010-ig a Hídlapban olvashatták cikkeit.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor