Művésztelep Lábatlanon

Írta: Szabó Lászlóné 2016. július 22. péntek, 08:49
Rate this item
(0 szavazat)

gei.jpg - 48.92 Kb2016 júliusában került megrendezésre a XI. Lábatlani Művésztelep tábora, amelynek megszervezésében elvitathatatlan érdemei vannak A. Bak Péter festőművésznek, aki 2006-ban megálmodta és megvalósította ezt az elképzelést. Ebben az esztendőben a 11 nap alatt 15 művész alkothatott az általános iskola napközijének épületében. Nemcsak alkotásról volt szó a tábor ideje alatt, műhelybeszélgetésekre, közös főzőcskézésekre, élményszerző kirándulásokra is sor került, ahol a kezdők és a profik közelebb kerülhetnek egymáshoz.

A XI. Lábatlani Művésztelepen készült alkotásokból rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitója 2016. július 15-én volt a Gerenday Közösségi Házban. Az épület dísztermében Szabó Ildikó – az intézmény vezetője – üdvözölte a megjelenteket, majd átadta a szót A. Bak Péternek, a művésztelep vezetőjének, hogy nyissa meg a kiállítást. A festőművész köszöntőjében összefoglalta a művésztelep történetét, hangsúlyozta, hogy a nagyon jó hangulatú, zavartalan 11 nap alatt igen színvonalas alkotások készültek. Komoly munka folyt reggel 8-tól este 8-ig, amikor a grafikusokból, festőkből, szobrászból, fotósból álló kis csapat nyugodtan alkothatott. Nagy élményt jelentett mindenki számára a helyi kőbánya meglátogatása, amely óriási kiterjedésű, látványával mindenkit rabul ejtett. Ezt az élményt több alkotáson is megörökítették az alkotók. A kirándulást Zichó Gabriella helyi képzőművész szervezte meg. A megnyitó műsorát Szűcs Lajos zongoraművész hangszeres játéka színesítette, aki egyébként zeneszerzőként is bemutatkozott nemrégiben. Ez alkalommal Liszt és Debussy egy-egy darabjával örvendeztette meg a közönséget. Ezek után átmentünk a kiállítótérbe, amelynek ajtaja eddig zárva volt a kíváncsi szemek elől. A. Bak Péter maga mellé kérte az alkotókat, egyenként bemutatott mindenkit a műveikkel együtt. A 15 művész mindegyike három alkotásával szerepel a tárlaton. A professzionális alkotók – A. Bak Péter, Zichó Gabriella, Kallai Sándor – mellett amatőr művészek is alkottak a művésztelepen: Asztalosné Haver Ida, Elek Zsigmondné, Gelencsér Gézáné, Hegyiné Deák Mari, Hős-Nagy Lászlóné, Krasznai Jánosné, Markó Sándorné, Molnár Edit, Radnai Ádám, Szabó Katalin, Szabó Lászlóné, Turi Liliána. A kiállítást A. Bak Péter és Kallai Sándor rendezte.
Akik ismerik az elmúlt években készült és kiállított alkotásokat, egyöntetűen állapították meg, hogy egyre színvonalasabb képek készülnek a Lábatlani Művésztelepen. Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely 2016. augusztus 8-ig látogatható. Várják az érdeklődők véleményét is, szavazni lehet a közönségdíjas képre. Az eredményt a kiállítás zárásakor ismertetik.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor