25 éves az Esztergomi Művészek Céhe

Írta: Szabó Lászlóné 2016. december 09. péntek, 10:54
Rate this item
(0 szavazat)

fvn.jpg - 60.91 KbA Duna Múzeum Európai Közép Galériájában az idei év utolsó kiállításmegnyitóját tartották 2016. december 2-án. Sok éve hagyomány már, hogy az Esztergomi Művészek Céhe ekkor mutatja be éves beszámolótárlatát, amelyen kiállításra kerülnek a tagok e szezon során készült alkotásai. Ez alkalommal jubileumi kiállításra került sor, mert fennállásának 25. évfordulóját ünnepli ebben az évben az Esztergomi Művészek Céhe.

Nagy érdeklődés kísérte a megnyitóünnepséget. Az egybegyűlteket Brassai Gabriella, a múzeum munkatársa köszöntötte. A tárlatot Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg, aki beszédében Mucsi András, az Esztergomi Művészek Céhe egyik alapítójának gondolatait elevenítette fel, aki a Keresztény Múzeum művészettörténésze volt évtizedekig. Jó szívvel állt élére az 1991-ben létrejött Esztergomi Művészek Céhének. Sokat tett azért, hogy az esztergomi művészek egyre szélesebb nyilvánosság elé tárhassák alkotásaikat. Az alkotóművészeknek látható módon munkáikkal kell bizonyítaniuk jelenlétüket és hűségüket városuk iránt. Így remény van arra, hogy a modern művészetek iránti közöny feloldódik, Esztergom is kimozdul fásultságából. A folytatásban a Céh megalakulásának történetét tekintette át Wehner Tibor. 1991-ben, az újjászülető demokrácia keretei között lehetővé vált, hogy a magyar művészeti életben is megalakuljanak a két világháború között fénykorukat élő művésztársaságok, és ekkor formálódtak az újak. A szerveződéseknek két, egymástól jól elkülönülő formája alakult ki: a szakmák, a művészi műfajok és technikák szerinti társulások, valamint a regionalitás, a hely szerinti szerveződések csoportja. Ez utóbbiba kapcsolódott be az Esztergomi Művészek Céhe alkotóközössége is. Céljuk a művész elődök követése volt. A művészettörténész elmondta, hogy a kezdeti 17-es alapítói közösség és létszám a huszonöt esztendő alatt sokszor változott, míg napjainkra harminc fővel lehet számolni. A tagok festők, grafikusok, fotó- és iparművészek, szobrászok, restaurátorok, elméleti szakemberek köréből kerülnek ki. Az elmúlt 25 év alatt összesen 64 esztergomi, vagy Esztergomhoz szorosan kötődő alkotó és szakember volt tagja, közülük ma is 30-an aktívan tagjai az Esztergomi Művészek Céhének. Mindehhez még kilenc pártoló tag is társult. A képek megtekintéséhez „lélekemelő bolyongást” kívánt Wehner Tibor.
A jelenlegi tagság ünnepi visszatekintését, a negyedszázados múltat bemutató jubileumi kötet egészítette ki. Wehner Tiborra hárult a feladat, hogy ezt ismertesse. Dr. Bárdos István művelődéstörténész sokéves munkáját rögzíti a kötet, amely pontos, részletes, hű feldolgozás. A könyvet Kaposi Endre – elnök – köszöntője nyitja, majd a Céh történetével folytatódik. A XIX. század végétől 1991-ig tartó előzményektől, a Céh megalakulását követő kiállításaikról, kiadványaikról is olvashatunk ismertetést. Képet kapunk a szervezeti életről, a gazdálkodásukról, valamint arról is, hogy miként népszerűsítette a Céh Esztergom városának művészeti értékeit. A kiadványban megtalálható a csoportot alapító, és a jelenlegi tagok életrajza, amelyet katalógus és függelék egészít ki. Kovács Melinda Balogh Rudolf-díjas fotóművész munkáját dicséri a képszerkesztés és a kötet külső megjelenítése. A lektorálást Istvánffy Miklós végezte. A könyv címe: Granart – 25 éves az Esztergomi Művészek Céhe, amely egyrészt jelzi, hogy a művészközösség az eltelt huszonöt év alatt értékmentő és értékteremtő tevékenységet végzett, másrészt utal az egyesület honlapcímére. A könyv írója, dr. Bárdos István megköszönte a Céh tagjainak együttműködését, mert jó alkotó közösség alakult ki a közös munka során. A kiadványt és a kiállítás megvalósítását Esztergom Város Önkormányzata támogatta.
Az évforduló alkalmából tizenhét művész, közel ötven alkotását tekinthetik meg az érdeklődők. Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely 2016. december 30-ig látogatható. Kaposi Endre a kötethez írt köszöntőjét ezekkel a szavakkal zárta: „A leköszönő vezetőség abban a reményben adja át helyét a fiatalabbaknak, hogy 2017-től már egy könnyebb és legalább ennyire eredményes negyedszázad vár az Esztergomi Művészek Céhére.” Ezt kívánjuk mi is.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor