Rate this item
(0 szavazat)

fus.jpg - 513.62 KbEvett már leányvári töltött káposztát? Nem, de érdekli, hogyan készül. Akkor megtalálja a receptjét Kövecses Varga Etelka új gasztronómiai könyvében, melynek címe Nagyanyáink kiskertjéből. A kötet alcíme Gyümölcs és zöldségfélék téli eltevése és felhasználása népi ételekben Esztergom - Dorog - Nyergesújfalu térségben.

A Nagyanyáink kiskertjéből című könyv Kövecses Varga Etelka helyi gasztronómiai sorozatának harmadik kötete. Az első a Népi ételek Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu környékéről, ezt követte a Rétesfélék Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu környékéről, most a sorozat harmadik darabja ez a könyv, ami az egyes települések, falvak helyi ízvilágával ismerteti meg az olvasót. Sokféleképpen lehet zöldséget, gyümölcsöt tartósítani, ennek vannak helyi hagyományai Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu környékén is, akárcsak a helyben termesztett zöldségekből, gyümölcsökből készített ételeknek is. Megvesszük az olasz pizzát, de érdemes lenne megkóstolni a kesztölci káposztás butellárt is vagy a mogyorósbányai tócsnit. Bárhol lapozunk bele a receptgyűjteménybe, érdekes helyi gyümölcsbefőtt, lekvár, savanyúság vagy ebédre való étel leírását találjuk. Kövecses Varga Etelka Nagyanyáink kiskertjéből című gasztronómiai receptgyűjteménye megvásárolható Esztergomban, a Babits Könyvesboltban, a Petőfi utcai Fűszer- és háztartási boltban, valamint Nyergesújfalun, a Kincsesház Könyvesboltban.

A szerzőről: Kövecses Varga Etelka régész, néprajzkutató az esztergomi Balassa Bálint Múzeum munkatársa.

Muzslai Ágnes

Muzslai Ágnes

Muzslai Zs. Ágnes, az egri főiskolán könyvtár-pedagógia szakos tanári képesítést szerzett, nyugalmazott könyvtáros. A kilencvenes évek elejétől jelentek meg írásai különböző helyi, megyei, országos lapokban, mint a Keresztény Élet, 24 Óra, Népszabadság, Esztergom és vidéke, 1996-tól 2003-ig a Komárom-Esztergom megyei Hírlap munkatársa, 2003-tól 2010-ig a Hídlapban olvashatták cikkeit.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor