Nagyanyáink kiskertjéből

Írta: Filemon Béla 2017. április 05. szerda, 18:32
Rate this item
(0 szavazat)

ftn.jpg - 341.22 KbEzzel a címmel jelent meg nemrégiben dr. Kövecses Varga Etelka remek kis könyve, amelynek tartalmára igyekszik rávilágítani a munka alcíme: Gyümölcs- és zöldségfélék téli eltevése és felhasználása népi ételekben Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu térségéből. A kötet bemutatójára április 4-én került sor az esztergomi Vízivárosban található Padlizsán Étteremben. Ha pedig a meghívó egy étterembe szól, emellett a könyv gasztronómiai témájú, akkor könnyen levonható a következtetés: meg kell kóstolni az ételeket!

Ám ne ugorjunk előre ilyen nagyot az események menetében! Aznap este hat órára várták a vendégeket az étteremben, amelyet végül 30-40 ember töltött meg. A bemutató Meszes Balázs köszöntőjével indult. Ő jelenleg a város Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának az elnöke, de nagyon úgy tűnt, hogy nem ebben a szerepkörben kíván jelen lenni. Finom humorral átszőtt élvezetes mondatai inkább a barátot juttatták eszünkbe. Kitűnő nyelvi találattal „könnyen emészthetőnek” nevezte a kötetet, amely egy estét betöltő olvasmány.
Maga a szerző bemutatójában főleg az alapanyagokra, ezeken belül is a gyümölcsök bemutatására koncentrált. Beszélt némelyek nevének eredetéről, földrajzi származásáról, továbbá arról, hogy eleinte a gyümölcsösök a települések határában lévő erdők peremén kaptak helyet, majd később helyezték át azokat a kolostorok és a főúri várak udvaraiba. Ezt követően jelentek meg a gyümölcsfák a paraszti portákon és földeken. Mondandója végeztével Kövecses Varga Etelka kedvesen a svédasztalhoz invitálta a megjelenteket, de Móringer Lajos esztergom-kertvárosi mesterszakácsnak volt még egy közbevetése: énekszóval serkentette az étvágyat.
Az ételkínálatot természetesen a könyv receptjeiből állították össze. A vacsorát, amely minden fogását tekintve valóban kitűnő volt, az étterem tulajdonosa, Jakab Ferenc biztosította. Már a menükártyán szereplő legelső fogás tágra pattintotta a szemet: Lábatlani meggyes fejtett bableves. Ha most csak annyit írnék ide, hogy érdekes ízhatása volt, akkor talán fanyalogva gondolnának rá, de ez helytelen. A bableves maga ugyanis felerősítette a meggy ízét vice versa, így izgalmassá téve ezt a fogást. Külön dicséretet érdemel a Nagysápi rakott karfiol pörkölttel és az Annavölgyi fúrt krumpli. Ez utóbbinál a krumpli közepébe füstölt kolbászt tettek, tetejére füstölt szalonnát, némi zsírt, tejfölt, majd megborsozták, és így került a kemencébe, vagy inkább sütőbe.
Könyvének elején a szerző részletesen foglalkozik a különböző tartósítási eljárásokkal, majd a receptek megadása következik az adatközlők nevével együtt, méghozzá úgy, hogy településről településre haladva mutatja be azokat. Összesen 28 várost, községet vagy falut találunk a kötetben. A befejező rész a gyümölcs- és zöldségfélék rövid történetével, valamint néprajzi érdekességekkel foglalkozik, és még egy precíz névmutatóról is gondoskodott a kutató.

A felvételt Ruda Gábor készítette.

Filemon Béla

Filemon Béla

Filemon Béla az esztergomi Tanítóképző Főiskolán végzett kommunikáció-művelődésszervező szakon. Bár egy ideig az Esztergomi Városi Televízió szerkesztője volt, figyelme főleg a nyomtatott sajtóra irányult, írásait az Esztergom és Vidéke című lapban rendszeresen lehetett olvasni. Hosszú évek óta tevékeny tagja és szervezője az Esztergomi Klubszínpadnak, előadásaikat a környék számos településén láthatták.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor