Rate this item
(0 szavazat)

ftn 4.jpg - 61.95 KbA 47. részéhez érkezett 2017. április 5-én az „Esztergom és környéke kincsei” helytörténeti előadássorozat a Laskai Osvát Antikvárium szervezésében. A helyszín ezen az estén is a Szent Adalbert Központ volt. Bajor Ágostról, az „Ismeretlen Esztergom” festőjéről tartott vetített képes előadást Szakálos Éva művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Balassa Bálint Múzeumának munkatársa.

Az előadó egy korábbi ígéretét váltotta be. A Balassa Bálint Múzeum képzőművészeti gyűjteményének bemutatása során elhangzott, hogy Bajor Ágosttal részletesebben is megismerkedhetünk majd. Az esztergomi születésű művész naturalista portrékat és tájképeket festett, valamint akvarelleket és rézkarcokat is készített. Nem telt el nap, hogy ne alkotott volna. Gyakran idézte a latin mondást: „Nulla dies sine linea!” – „Egy napot sem vonás nélkül!” A Balassa Bálint Múzeum több mint 300 alkotását őrzi.
Az előadás első részében áttekintést kaptunk a művész életéről, aki Bayer Ágoston néven született 1892-ben Esztergomban. 1914-ben vették fel a Képzőművészeti Főiskolára a tehetséges fiatalembert. A tanulóévek idejéből grafikákat és rézkarcokat mutatott be az előadó. Az I. világháborúban tüzértisztként szolgált. Kisebb portrékat ebben az időben is készített. A háború után visszatért Esztergomba, majd Budapestre költözött. A főváros nevezetességeit rajzokon, rézkarcokon örökítette meg. Költözéses kisgrafikáin megcsillogtatta különleges humorát. Ezeken nyomon követhetjük élete alakulását. Az 1920-as évek végén magyarosította nevét „Bajor”- ra. A II. világháborúban hadifestőként szolgált a keleti fronton. Sok portrét készített, ezek az arcok a tragikus emberábrázolás alkotásai, amelyeken az emberi gyötrelmet, a kiszolgáltatottságot, a keserűséget jeleníti meg. 1944-ben bombatalálat érte a műtermét, sok alkotása megsérült, megsemmisült. A háború utáni évek újabb változást hoztak életében. 1947-ben véglegesen Esztergomba költözött, a Malonyai utca 8. számú családi házban lakott élete végéig.
Az 1950-es években születtek az „Ismeretlen Esztergom” sorozat vegyes technikával készült lapjai. Ezeket Esztergom Város Tanácsa megvásárolta, és a Balassa Bálint Múzeumnak adományozta. A sorozat darabjainak megtekintése során különleges élményben lehetett részünk. A város nevezetes és kevésbé ismert helyszínei tűntek fel úgy, ahogy a művész azt az 1950-es években látta. Az előadás során megcsodálhattuk sokoldalúságát. Festményeiből is láthattunk, a külföldi utak emlékeit tájképeken örökítette meg. A 20. század elején újra divatba jött az ex libris készítése. A műfaj neves képviselője volt Bajor Ágost. Művei finoman részletezőek, vonalai lágyak, ettől válnak képei olyan egyénivé. Zárásként arról hallottunk beszámolót, hogyan él tovább Bajor Ágost öröksége a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak köszönhetően. Végül egy felhívást tett közzé az előadó. Az MNM Balassa Bálint Múzeuma a Bajor Ágost Emlékévhez kapcsolódva (2017. szeptember 17. – 2018. szeptember 1.) szeretne létrehozni egy adatbázist a jelenleg fellelhető, magántulajdonban lévő Bajor Ágost művekből és dokumentumokból. Kérik a segítséget ennek összeállításához!
Méltatlanul elfelejtett, nagy művész volt Bajor Ágost, olyan festő, akinek tehetsége alapján ott a helye a legnagyobbak között. Konkrét irányzathoz nem köthető tevékenysége, egészen újszerűt alkotott, sajátos, egyedi látásmód jellemezte. Nagy értéke volt az előadásnak, hogy bemutatta ezt a művészt, akiről hosszú ideig megfeledkeztünk.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor