Rate this item
(0 szavazat)

fth 5.jpg - 65.41 KbA Temesvári Perbált Ferences Gimnázium és Kollégium szervezésében, Esztergom Városa Önkormányzata támogatásával, helytörténeti kiállítás nyílt az iskola Kákonyi Asztrik Kortárs Galériájában 2017. május 18-án. „A ferencesek Esztergomban” című kiállítás megnyitója annak az ünnepségsorozatnak a nyitórendezvénye volt, amelynek célja, hogy megemlékezzenek a ferencesek Esztergomba történő visszaérkezésének 300. évfordulójáról.

Tekintettel arra, hogy nagyon sok érdeklődő érkezett a megnyitóra, a belső udvaron zajlott az ünnepség. A vendégeket csodálatosan zengő énekkel fogadta az intézmény énekkara Pálmai Árpád vezetésével. Vereckei András művészettörténész mondott köszöntőt. Ezt követően fr. Dobszay Benedek OFM ferences tartományfőnök szólt a megjelentekhez. Visszatekintett a 800 évvel ezelőtti esztendőkre, ugyanis a ferencesek jelenléte Esztergomban történelmi jelentőségű, hiszen Magyarországon elsőként, még Assisi Szent Ferenc életében, az 1200-as években telepedtek meg városunkban. Az 1232. évi rendi káptalan már önálló magyar tartományt hozott létre. Az itt folyó oktató- és nevelőmunka szorosan összefonódott a történelemmel. A ferences lelkiség egyik fontos jellemzője az irgalmassági cselekedet. Nem elvonultságban, hanem az imádság mellett, az emberek között élve, az ifjúság oktatásából részt vállalva, a szolgáló szeretet gyakorlásában vállalkoznak Krisztus követésére. A kiállítást Fáy Zoltán, a Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár vezetője nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a kiállítás célja az emlékek közvetítése, a szép és a jó bemutatása. Beszéde során áttekintette azt a nyolc évszázadot, amióta a ferencesek jelen vannak Esztergomban. Mondandóját három téma köré csoportosította: 1. Emlékek a régmúltból. A 13. századi letelepedéstől a török hódoltságig tartó időszak ez, amikor a ferencesek átmenetileg elhagyták Esztergomot. 2. A török kiűzése után a város első lelkipásztorai ferences szerzetesek voltak. Fáy Zoltán szavai nyomán felelevenedett előttünk a barokk időszak, ugyanis 1700-ban helyezték el a mai ferences templom alapkövét. 1717. június 13-án nagy ünnepség keretében adták át a templomot és a kolostort. 3. A kolostor legújabb kori történetét vázolta fel az előadó. Az ünnepség az énekkar műsorával zárult. A kiállítás megtekintése során áttekinthető, jól szerkesztett tablók vezetnek végig a történelmi állomásokon. Fényképek, kéziratos énekeskönyvek, térképvázlatok segítik a tárlat látogatóját.
Közel 800 éve vannak jelen a ferencesek Esztergomban. Idén mégis egy 300 éves esemény tiszteletére hirdettek jubileumi esztendőt, amelynek csúcspontja júniusban, Szent Antal napján lesz. A sok évszázados jelenlétet bemutató kiállítás 2017. július 28-ig látogatható a Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor