Rate this item
(0 szavazat)

fta 8.jpg - 63.08 KbCsiffáry Gabriella: Magyarázom a bizonyítványom című könyvének bemutatójára került sor az esztergomi Laskai Osvát Antikváriumban 2017. szeptember 14-én. Az írónő nem ismeretlen az esztergomi könyvbarátok előtt, mert korábban már több könyvével is megismerkedhettünk. Budapest Főváros Főlevéltárának munkatársa, ezúttal 82 magyar híresség iskolai előmenetelével – kudarcaival, ritkábban sikereivel – ismerteti meg az olvasót.

Az előadás első részében eddig megjelent köteteiről kaptunk áttekintést. Történész-levéltárosként kutatja az ismert emberek életét, köteteiben kevésbé ismert oldalukról mutatja be a magyar hírességeket. Mi motiválta a kötet megírását? Munkája során feltűnt, hogy a nagy tehetségű emberek többsége szenvedett az iskolában, gyakran már az elemiben is gyengén teljesítettek. Az írónőt nagyon izgatta, hogy mi lehet ennek az oka. Aktuális kötetének elkészültét hosszas kutatómunka – ötéves – előzte meg. A közzétett források 40 magyar és külföldi közgyűjteményből, iskolai irattárból és családi hagyatékból kerültek elő. A dokumentumok irodalom-és történettudományi, művelődéstörténeti szempontból is értékesek. A könyv tartalmáról elmondta, hogy írók, költők, színészek, képzőművészek, tudósok iskolai tanulmányait tárja elénk. A kötetben szereplő személyek tematikus fejezetekbe rendeződve, születési évük sorrendjében követik egymást. Egy-egy híresség bemutatása életrajzi adatokkal indul, majd iskolai bizonyítványaik lapjait tekinthetjük meg. Érdekességként a bemutatott személyektől is találhatunk idézeteket azokból az írásaikból, amelyekben saját szavaikkal emlékeznek vissza iskolai tanulmányaikra. A kötetben szereplők már kisiskolás korukban szembekerültek az iskolai szabályokkal, elvárásokkal. Saját, belső motiváció alapján szerettek volna élni. Akaraterejüknek, megszállottságuknak köszönhetően rendkívüli hírességekké váltak. A könyvbemutató zárásaként a közönség kérdéseire válaszolt Csiffáry Gabriella, majd következő könyvéről is szót ejtett. Alapos kutatómunka előzi meg ezt a kötetet is, amelyben híres emberek kedvelt időtöltéséről, hobbijáról olvashatunk majd.
A könyvbemutató kötetlen beszélgetéssel, dedikálással zárult. A kötet a CORVINA Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Ajánljuk a könyv elolvasását, amelynek segítségével közelebb kerülhetnek hozzánk a hírességek, ezáltal alkotásaik is.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor