Rate this item
(0 szavazat)

fta 9.jpg - 360.53 KbA Könyvtári beszélgetések című sorozatban 2017. szeptember 18-án, hétfőn Moldova György volt könyvárunk vendége, akivel Sinkó Gyula beszélgetett az író utoljára megjelent riportkönyve, a Kegyelemkenyér kapcsán. A Kossuth-díjas Moldova György több mint öt évtizedes írói pályafutása során kétségtelenül Magyarország egyik legolvasottabb szerzőjévé vált. Valamennyi műfajba belekóstolt, de legnépszerűbbé riportkötetei által vált.

A beszélgetés elején Moldova György elmondta, hogy írásaival úgy érzi, küldetést teljesít; azoknak és azok helyett ír, akik anyagi értéket termelnek. Az író termelni nem tud, ezért az írásaival próbálja azokat szolgálni, akik dolgoznak. A siker, a népszerűség soha nem érdekelte, ha fontos témát talál, akkor azt, úgy érzi, kötelessége megírni. A Kegyelemkenyér c. könyvvel is egy küldetést teljesít, amelyben fontosnak tartotta megmutatni az országban élő nyugdíjasokat, akik egyre nagyobb szegénységben élnek, és a hatalom elég méltánytalanul bánik velük. A riportok helyszínei nem véletlenszerűek, szándékosan választotta meg az író; a könyvben olvashatunk Hódmezővásárhelyről, Komlóról, Pécsről, Szombathelyről. Ezeken a helyszíneken sokan nem is vállalták, hogy nyilatkozzanak az írónak, Moldova György szerint a félelem és a rossz helyzetük miatt. Az író beszélt ezen városok, valamint az egyéb köteteiben említett települések tragikus helyzetéről, a bányák, tsz-ek megszűnését követő helyzetről, valamint megemlítette a cigányság nehéz helyzetét is, akik a rendszerváltás igazi vesztesei. A beszélgetést színesítette a vendég által elmondott egy-egy jóízű vicc, sztori.
Végezetül lehetett kérdezni az írótól, a jelenlévők éltek is a lehetőséggel, több kérdés is elhangzott. A kiadó jóvoltából lehetett könyvet vásárolni és dedikáltatni is, amit szintén szép számban használtak ki a jelenlévők.

Fotó: Steindl Nóra

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor