Rate this item
(0 szavazat)

fsv 3.jpg - 427.23 KbAz esztergomi Helischer József Városi Könyvtár, csatlakozva az Országos Könyvtári Napokhoz (OKN), október 2. és 8. között könyvtári hetet tartott. Az eseménysorozat országosan a CSAK TISZTA FORRÁSBÓL szlogent kapta. Ez a néhány szó Bartók Béla Cantata Profana című művének befejező gondolata. A "tiszta forrás" az OKN rendezvénysorozatának apropóján környezetünk szépségeinek védelmére és megbecsülésére, ugyanakkor az információk „tisztaságára” (egyrészt a forrás megbízhatóságára, pontosságára, másrészt a szerzői jogok rendezettségére) is utal.

Október 2. Hétfőtől látható Spóner Hajnalka fotográfus alkotásaiból kamarakiállítás a könyvtár tárlóiban; egyidejűleg a Művelődés Házában, valamint rendhagyó módon utcakiállítás formájában az Imaház utcai ház falán is találkozhatunk fotóival.
Október 3. Kedden Marcali Marianna, a könyvtár munkatársa hívta fel a középiskolások figyelmét az interneten megjelenő álhírek veszélyeire, illetve hasznos adatbázisokat ismertetett előadásában; megmutatta, hogyan kell a keresőket használni, s a kapott találat értelmezéséhez is segítséget nyújtott.
Október 4. A boldogság forrásai című tematikus napon Tisza Zoltán lókiképzéssel is foglalkozó erdész, a visegrádi Szent György Lovagrend tagja Ló és az ember kapcsolata címmel tartott felső tagozatos diákoknak érdekes, vetítéssel egybekötött előadást. Kaptunk egy rövid történeti áttekintést a ló és az ember évezredek óta tartó kapcsolatáról, láttunk egy kis videót a szilvásváradi lipicai ménesről, a lovas-tanár munkájáról, és a Visegrádi Palotajátékokról, melynek előadónk is aktív szereplője. Többek között megtudtuk azt is, hogy rossz gyerek és rossz ló nincs.
Délután Reisinger János irodalomtörténész tartott előadást Boldogság a Biblia szerint címmel. Megvizsgálta Jézus boldogságról szóló kijelentéseit. A hegyi beszédben felsorolt nyolc mondást követve juthatunk el boldogsághoz. A Bibliában a mondatok elején állandóan ismétlődő “Boldogok...” azt hangsúlyozza, hogy van, létezik itt a földön valódi boldogság. Amennyire csak teljes lehet itt a boldogság, annyira teljessé akarja ezt formálni Isten.
Október 5. Fehér Györgyi múzeumpedagógus, a Duna Múzeum munkatársa 6. osztályos tanulóknak tartott rendhagyó természetismeret órát Az élet forrása a víz címmel, amelyen felhívta a diákok figyelmét arra, hogy a számunkra természetes „vízbőség” a Földön élő emberek nagy részének nem áll rendelkezésére. A Földet érintő fontos tudnivalók után helyi érdekességekről is szó esett; többek között előkerültek régi esztergomi fotók az egykori Molnár soron működő vízimalomról, hajómalmokról a Dunán, valamint a nagy árvizek során elöntött városról.
Csütörtök délután könyvbemutatóra került sor. A Nagyanyáink kiskertjéből című könyv Kövecses Varga Etelka helyi gasztronómiai sorozatának harmadik kötete. Az első a Népi ételek Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu környékéről, ezt követte a Rétesfélék Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu környékéről. A sorozat harmadik darabja ez a könyv, ami az egyes települések, falvak helyi ízvilágával ismerteti meg az olvasót. Sokféleképpen lehet zöldséget, gyümölcsöt tartósítani, ennek vannak helyi hagyományai Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu környékén is, akárcsak a helyben termesztett zöldségekből, gyümölcsökből készített ételeknek is. Mindig az adott helység saját nyelvjárásában szerepelnek a receptek. Bárhol lapozunk bele a receptgyűjteménybe, érdekes helyi gyümölcsbefőtt, lekvár, savanyúság vagy ebédre való étel leírását találjuk. Előadását sok néprajzi adalékkal fűszerezte.
Október 6. A könyvtár Köztünk élnek sorozatának vendége Maráz Zsuzsa ultrafutó volt, akivel Sinkó Gyula beszélgetett. Zsuzsa háromszor nyerte meg a Balaton körül rendezett Ultrabalaton versenyt. Ő volt az év ultrafutója 2016-ban. A szeptember végén megrendezett görög Spartathlon 246 kilométeres viadalon, tavalyi eredményét két órával megjavítva, idén másodikként ért célba a hölgyek között 25:43:40-es idővel. Az idei igazán sikeres év a megyei Príma Díj közönségdíját hozta el Maráz Zsuzsannának.
Október 7. „…VIRÁG VOLT A VERS…” címmel rendezett a Helischer József Városi Könyvtár versmondó versenyt idén kilencedik alkalommal 50 év feletti amatőr versmondóknak. 29 fő méretett meg a szakavatott zsűri által. A zsűri elnöke a korábbi éveknek megfelelően Bács Ferenc Kossuth- és Jászai-díjas színművész volt. A három, előzetesen leadott verscím közül egy Arany János verset is vártunk, tekintettel a költőóriás kétszáz éves jubileumára. Az első három díjon kívül további hat került átadásra. Az esemény igazi kulturális unikum volt a verset szerető közönségnek.
Október 8. Könyvtárunk vasárnapi nyitva tartással, könyvbörzével várta olvasóit. Megbocsátás napját tartottunk, illetve lehetőség nyílt éves ingyenes beiratkozásra is.

Fotó: Steindl Nóra

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor