Az esztergomi versmondó versenyről

Írta: Hámosné Szőke Anna 2017. október 12. csütörtök, 15:28
Rate this item
(0 szavazat)

fsv.jpg - 57.20 Kb„…VIRÁG VOLT A VERS…” címmel rendezett 2017. október 7-én, szombaton a Helischer József Városi Könyvtár versmondó versenyt idén kilencedik alkalommal 50 év feletti amatőr versmondóknak az Országos Könyvtári Napok keretén belül. Idén a Hét szlogenje: „Csak tiszta forrásból”. Ez a néhány szó Bartók Béla Cantata Profana című művének befejező gondolata. A "tiszta forrás" környezetünk szépségeinek védelmére és megbecsülésére is utal, de utal kultúránk elkerülhetetlenül szükséges tisztulására, tisztítására, mondta bevezetőjében Kovátsné Várady Eszter igazgatónő. „A kereskedelmi média megjelenése az elmúlt évtizedekben a kulturális igényesség jelentős romlását eredményezte” -- idézte Hoppál Péter államtitkár úr még 2016-ban elhangzott szavait.

Próbáljuk kivédeni a kulturális igénytelenséget, folytatta az igazgatóasszony, igyekszünk tenni ellene, mindenki a maga életében, a maga helyén a maga lehetőségeihez mérten. Ilyen alkalom az ötven év felettiek versmondó versenye is, ennek a kilátástalannak tetsző küzdelemnek egy tiszteletre méltó állomása – teszünk valamit, és nem is akármit, hogy azt a bizonyos tiszta forrást kiapadni ne engedjük.
A versenyre összesen 29 fő érkezett, közülük heten határon túlról. Az alkalmat megtisztelte jelenlétével Romanek Etelka polgármester asszony, Steindl Balázs, a Megyei Közgyűlés alelnöke és Meszes Balázs, Esztergom Város Idegenforgalmi és Kulturális Bizottságának elnöke. A Megyei Közgyűlés a korábbi évekhez hasonlóan különdíjat is felajánlott. A zsűri igen illusztris személyekből állt: Bács Ferenc Kossuth- és Jászai-díjas színművész a zsűri elnöke. A zsűri tagjai: Durzák Anna tanár, előadóművész, Pásztó András, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium tanára és Bubik István Színkörének vezetője. Az esemény házigazdája pedig Dudok Dávid, az Esztergomi Diákszínkör tagja, egyetemi hallgató.
Három magyar verscímmel kellett jelezni a részvételi szándékot. A három, előzetesen leadott verscím közül egy Arany János verset is vártunk, tekintettel a költőóriás kétszáz éves jubileumára. A zsűri választotta ki, hogy a három közül melyik vers hangozzék el. A zsűri hosszas mérlegelést követően választotta ki a három legjobbnak ítélt versmondót. A harmadik díjat Bohák Anikó kapta Érsekkétyről. Jutalma: 13.000 Ft értékű könyvcsomag és emléklap. A második díjat Strich Lászlóné vehette át Budapestről. Jutalma: 17.000 Ft értékű könyvcsomag, emléklap. Az első díjat pedig Mach András szintén budapesti lakos érdemelte ki. Jutalma: 22.000 Ft értékű könyvcsomag és természetesen emléklap. A zsűri különdíját Ungvári Tamás Egerből kapta. Jutalma: 8.000 Ft értékben könyv, természetesen emléklap. A Megyei Közgyűlés különdíját, amelyet Steindl Balázs alelnök úr adott át, Ézsiás Lászlónak ítélte a zsűri. A hetven-éves, világtalan férfi az esztergomi versmondó verseny visszatérő résztvevője, az eddigi kilenc alkalom mindegyikén mondott verset. A legidősebb versenyzőt külön köszöntötték: Jobák Mária 93 éves, az utóbbi években ő is mindig részt vett a versenyen, az elmúlt évben díjazott is lett. A tavalyi Babits Emlékév szép esztergomi kiadványát, a „…kinyúlhat égig a lélek…” című Babits Mihály kötetet kapta.
Martsa Piroska szobrászrestaurátor, műteremvezető munkája három gyö-nyörű Arany János emlékplakett, amelyeket a zsűri döntésének megfelelően Szulényi Mária Valéria Párkányból, Németh Tamás Ferencné Nyergesújfaluról és Pálmai József Dömösről vehetett át. A Szentgyörgymezői Olvasókör egyebek mellett felajánlott három üveg mézet, amelyet a zsűri döntése alapján egy ajándékkönyvvel és az emléklappal együtt a következők kapták meg: Rucska Ferencné Tokodról, Kiss László Esztergomból és Sopovné dr. Bachmann Katalin Tatáról. Senki nem távozott azonban üres kézzel: a könyvtár igazgatója mindenkinek megköszönte a részvételt, és egy kis kötettel, valamint az alkalomra készült emléklappal tette emlékezetessé valamennyiük számára a részvételt.
A versenyhez az alábbiak nyújtottak támogatást: Esztergom Város Önkormányzata, Gitti virág, Kovács Cukrászda, Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, Padlizsán étterem, Prímás Pince, Szentgyörgymezői Olvasókör – és természetesen az NKA.

Fotó: Nyári Andrea

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor