Szélsebesen száguld az Ikrek szekere

Írta: Kovács Ágnes 2017. november 06. hétfő, 17:34
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 27.jpg - 133.36 KbNagy Juditot és Nagy Emmát Dorogi Ikrek néven ismeri a zenét szerető közönség a környékünkön. Egyre gyakrabban lépnek fel különböző rendezvényeken és fesztiválokon. A 2011-ben megalakított duójuk nemrégiben kibővült, és ezzel új nevet is kapott az együttes. Többek között erről is olvashatnak az alábbi interjúban.

Ági
– Sziasztok lányok! Rég hallottunk felőletek. Mi van mostanság az IKREK-kel és veletek?

Emike
– Szia Ági! Vagyunk, működünk, hála Istennek, sok helyre kapunk meghívást. A tavasz és a nyár is tele volt fellépésekkel. Volt olyan hely, ahová többször is visszahívtak minket a nyár folyamán. Ilyen volt pl. a Balatonnál Nemesgulács, ahol először az Országos Vöröskereszt rendezvényén énekeltünk, majd később a Falunapokra is hivatalosak voltunk. Mindkét alkalommal nagy szeretettel fogadtak bennünket. Azt azért el kell mondjuk, hogy óriási megtiszteltetés volt számunkra a Falunapokon a Karthago együttes előtt fellépni.

Á.
– Úgy tudom, hogy az év elején fordulópont állt be az életetekben.

Judit
– Igen. Egy nagy álmunk vált valóra, ugyanis megalakult saját, élőzenés zenekarunk, a Twins and the Crazy Dogs (IKREK és az Őrült Kutyák) (nevet, mosolyog). Hatan alkotjuk a formációt. 

Pintér István - dob (Atlantis, Dogs)
Sziklai Sándor - basszusgitár
Tóth Tamás - gitár (Tűzkerék XT) 
Garam Dániel - gitár, szólógitár (blues.hu)
Emike és jómagam énekelünk, vokálozunk.

Elsősorban saját szerzeményeket játszunk, de az általunk kedvelt magyar előadóktól feldolgozások is szerepelnek a repertoárban.

Á.
– Milyen zenei stílust képvisel a zenekar?

E.
– Elsősorban rockzenét játszunk, de a lágyabb dallamok is felcsendülnek koncertjeinken.

Á.
– Hanghordozón hallhat-e benneteket a közönség?

J.
– A nyár elején léptünk munkakapcsolatba azzal a Sáfár Józseffel (Öcsi), aki az ős P. Box basszusgitáros dalszerzője. Ő írta a magyar „rockhimnuszt", a Zöld a bíbor és a fekete c. nagy sikerű dalt. Így hát nyár elején bevonultunk a stúdiójába, ahol rögzítettünk 2 saját szerzeményt az első kislemezünkre Szélmalomharc és London címmel. Nagy örömünkre nyár közepére már meg is jelent a CD-nk.

Á.
– A Tisztelt olvasó most bizonyára felteszi a kérdést: hogy akkor hová tűnt az IKREK formáció?

E.
– Szeretnénk minden kedves olvasót, rajongót megnyugtatni, hogy nem tűntünk el, nem tűnt el a formáció. Ahová csak meghívnak bennünket, nagy örömmel és szívesen megyünk ketten énekelni, mint IKREK. Továbbra is visszük szeretett közönségünknek a már jól ismert és megszeretett nosztalgia- és táncdalokat, pop- és rockösszeállításokat. Jótékonysági rendezvényeken is nagy örömmel lépünk fel. Mint érezhető, a két formáció nem zárja ki egymást.

Á.
– S hogy mennyire nem zárja ki egyik a másikat, azt magam is tapasztaltam, amikor idén nyáron nagy örömmel tettem eleget meghívásotoknak egy zenés rendezvényre.

J.
– Idén, július elsején megrendezésre került immáron második alkalommal – hagyományőrzés céljából – a II. Nyáresti koncert a Szalézin elnevezésű, saját szervezésű zenés, úgynevezett „mini fesztiválunk". Több neves előadót is meghívtunk a fesztiválra, többek között a Kormorán, és az ebből átalakult Kormorán Memory Band zenész - énekesét, Jenei Szilvesztert is, aki nagy sikert aratott önálló műsorával, majd szívesen csatlakozott zenekarunkhoz is a Twins and the Crazy Dogshoz, ahol nagy sikerű dalaiból is előadott néhányat.

Á.
– Itt álljunk meg néhány mondat erejéig. Ha már Szilveszternél tartunk, a fesztiválon forradalmi dolog történt. Ugyanis... és itt folytasd kérlek, Judit.

J.
– Igen, forradalmi zenei dolog történt, ugyanis Szilveszterrel elénekeltem – pályafutásom alatt először – nagy sikerű szerzeményét, mely 1994-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon 4. helyezést ért el, és Bayer Friderika tette ismerté világszerte a dalt, amelynek címe Hogyan mondjam el vétkeimet. Csodálatos érzés volt egy színpadon együtt állni és énekelni ilyen nagy tehetségű előadóművésszel, mint Szilveszter. Hálás a szívem Istennek ezért az ajándékáért.

Á.
– Bizony, nagy dolog ez egy énekes életében. Beszéljünk még a „mini fesztiválról”.

E.
– Visszatérnék arra, hogy a két formáció mennyire nem zárja ki egymást. Sőt, olyannyira nem, hogy amikor ezen a fesztiválon mi is muzsikáltunk – merthogy ez volt a nagy sikerű bemutatkozó koncertünk a Twins and the Crazy Dogsszal –, utána lejöttünk a színpadról, némi átszerelés és átöltözés következett, minekutána felmentünk mi ketten a színpadra, mint IKREK, és egy fergeteges „kocsmabált" rendeztünk a fáradhatatlan közönségnek. Ők ropták, mi „húztuk" a talpalávalót. Összegezve: nagyon jól sikerült rendezvény volt. Hagyományőrzés céljából jövőre újra meg szeretnénk rendezni a „mini fesztivált".

Á.
– Ennyi elfoglaltság mellett jut-e még bármire is az erőtökből, időtökből?

E.
– Idén áprilisban felkérést kaptunk az esztergom-kertvárosi Idősek Klubjának énekkarától, valamint a Nagysápi Dalkörtől, mivel egyik kórusnak sincs vezetője, elvállalnánk-e azok vezetését. Az esztergom-kertvárosiak Idősek Klubjának igazgatónőjével, Szőke-Szabó Mónikával és a nagysápi polgármester úrral, Balogh Miklóssal egyeztettünk, megbeszéltük a részleteket, így május elejétől nagy örömmel elvállaltuk a felkéréseket mindkét kórus nagy örömére.

Á.
– Vannak- e fellépések a kórusokkal?

E.
– Hála Istennek nem unatkozunk. Különböző zenés rendezvényekre, falunapokra, idősek napjára, Idősek Klubjába és szüreti felvonulásokra, zenei fesztiválokra nagy szeretettel hívnak és várnak bennünket.

Á.
– Említettétek a szüretet. Október 14-én volt egy nagy rendezvény Esztergom-Kertvárosban, szintén a Szalézi lakópark környékén. A sajtón keresztül is pozitív visszajelzések jöttek róla. Beszéljünk erről is néhány mondatban kedvcsinálóként, hogy aki idén lemaradt róla, az kedvet kaphasson és kilátogathasson jövő nyáron a következő zenei fesztiválra.

J.
– Lezajlott a Nyáresti koncert a Szalézin nevű „mini fesztiválunk”, s még jóformán fel sem ocsúdtunk belőle, amikor az Esztergomi Önkormányzatból megkeresték Tóth Tamást, az esztergom-kertvárosi Féja Géza Közösségi Ház igazgatóját, hogy önkormányzati támogatással legyen még valami zenés rendezvény a tél beállta előtt. Tamás ezzel a fantasztikus hírrel megkeresett engem, s csak ennyit mondott: „Akkor most dugjuk össze a fejünket! Gondolkodjunk!” S ekkor eszembe jutott a már 2 éve dédelgetett álmom, ötletem. Mi lenne, ha a szürethez kapcsolódó zenei fesztivált rendeznénk? Egy pillanattal később Emike felkiáltott: „Szuper, már nevet is találtam neki; BoRock Fesztivál. S mivel ez az első, így legyen I. Esztergom-Kertvárosi BoRock Fesztivál!” Ez mindannyiunknak nagyon tetszett, így maradt az elnevezés.
Elkezdtük megszervezni a fesztivált. Így az Esztergomi Önkormányzattal, a Féja Géza Közösségi Házzal és az IKREK Produkcióval közös gigászi munkába kezdtünk. Gyorsan kellett dolgoznunk, hiszen mindösszesen két és fél hónap állt a rendelkezésünkre. Aztán aprólékosan megszerveztük a BoRock Fesztiválba foglalt 3 kórus részvételével megtartott kórustalálkozót, a borkóstolást és a 7 zenekart felvonultató, a szürethez tökéletesen kapcsolódó zenei fesztiválunkat. Délelőtt fél 11-kor kórustalálkozóval kezdődött a nap. Nagy örömünkre a kórustalálkozó fővédnökének sikerült megnyernünk Völner Pál államtitkár úr támogatását. A BoRock Fesztivált 14 órakor dr. Bánhidy László alpolgármester úr nyitotta meg hivatalosan, aki nagy szeretettel köszöntötte a borosgazdákat és a tisztelt egybegyűlteket.
A zenekarok közül megemlíteném a M.I.E.Z.-t, azaz a Miskolci ILLÉS EmlékZenekart, akik ILLÉS számokat játszottak Szörényi Levente és Bródy János személyes ajánlásával. Ők a budapesti ILLÉS Klub hivatalos együttese a Fővárosi Művelődési Házban. Színpadra léptünk mi is az est folyamán, s ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert nagy örömünkre a nyár végétől állandó zenekari tagnak csatlakozott hozzánk Jenei Szilveszter zenész barátunk. Így Fesztiválunkon már 7-en állhattunk együtt a színpadon. A másik nagy csapat pedig az ős P .Box volt – Sáfár Öcsivel a basszusgitárnál –, ők két és fél órán át játszották a jobbnál jobb számaikat. Akikben pedig még mindig forrt az energia, azok levezetésként a környék egyik legnépszerűbb bulizenekarával, a Szalai Banddel búcsúztathatták a Fesztivált, és rophatták a nap végéig, éjfélig. Szóval jól sikerült az I. Esztergom-Kertvárosi BoRock Fesztivál.

Á.
– Ki sem látszotok a teendőkből. Tele vagytok rengeteg munkával. Terveitek a közeljövőben?

J.
– Folytatjuk a 3 kórus részvételével megvalósuló kórustalálkozót. November 10-én, pénteken az Esztergom-Kertvárosi Énekkar és a Pilisszentléleki Pávakör vendégeskedik a Nagysápi Dalkörnél délután 17 órai kezdettel. December 2-án, szombaton 17 órától az Esztergom-Kertvárosi Énekkar és a Nagysápi Dalkör élvezi a Pilisszentléleki Pávakör vendégszeretetét. Végül december 19-én, kedden szintén 17 órai kezdettel az Esztergom-Kertvárosi Féja Géza Közösségi Házban zárul az idei kórustalálkozó az Esztergom-Kertvárosi Énekkar, a Nagysápi Dalkör és a Pilisszentléleki Pávakör részvételével. Mindhárom kórus saját műsorával, valamint advent alkalmából adventi énekekkel is szórakoztatja a tisztelt egybegyűlteket. Mindezek után mi is, mint a Twins and the Crazy Dogs, egy „mini" koncerttel és adventi dalokkal ajándékozzuk meg az ünneplő közönségünket.

Á.
– Lesz-e egy kis pihenés az év utolsó napjaiban?

E.
– Karácsonykor tartunk egy kis pihenést. Családjainkkal meghitten hálát adunk Istennek ezért a munkával teli, de mégis csodálatos évért. De mint ahogy egy korábbi sajtócikkben nyilatkoztunk, nincs megállás. December 30-án, szombaton, egy budapesti klubban játszunk a zenekarral.

Á.
– Terveitek a jövőre nézve?

J.
– Az elkövetkezendő év elején tartunk egy kis szünetet, majd gőzerővel hangszereljük a már meglévő saját szerzeményű dalainkat, s ha minden megvan, akkor reménység szerint újra bevonulunk Sáfár Öcsi barátunk stúdiójába, s felvesszük első nagylemezünket is.

Á.
– Nos, akkor valóban nincs megállás, nemcsak az IKREK-kel, de a Twins and the Crazy Dogsszal sem. Így hát mindezekhez további sikereket, jó munkát, egészséget, s minden jót kívánok, Isten áldásával! Köszönöm, hogy a vendégeim voltatok.

E, J.
– Mi is köszönjük.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor