Rate this item
(0 szavazat)

fsv 30.jpg - 329.80 KbSinkó Gyula a könyvtár Köztünk élnek sorozatának vendégeként 2017. november 6-án Horváth Györggyel beszélgetett, akinek munkái fellelhetők egész Európában. Alkotásaiból kiállítás is látható a városi könyvtárban. Az est Vámosi János: Járom az utam című dalával kezdődött, a dalszöveg kifejezi Gyuri érzéseit a hazájáról.

„Itt kísért anyám iskolába, szegény,
Ott volt a szeme mindig kisfián,
Itt minden emlék múltam hozza felém,
Mert én itt születtem, ez a hazám.”

Horváth György kovács, népi iparművész a Héphaisztosz Kft. tulajdonosa. Esztergomban él és dolgozik. 1938. március 23-án született, két fia (Tamás – 1963; szemész szakorvos és György – 1970; vállalkozó) és négy unokája van. Iskoláit Esztergomban végezte. Ifjúkorában sportolónak készült, ifjúsági válogatott volt birkózásban. Édesapjának kovácsműhelye volt, sportolói pályafutását azért hagyta abba Salgótarjánban, hogy a családi műhelyt itt Esztergomban meg tudják menteni az 1960-as évekbeli államosítástól.
A Bottyán János Műszeripari Technikumban 1958-ban tett érettségije után sorkatonai szolgálatot teljesített. 1961 és 1978 között a Labor MIM-ben dolgozott termelési ügyintézőként, majd 1978-tól önálló vállalkozásba kezdett. A nagyobbik fia orvos szeretett volna lenni, ő ezért a Ferences Gimnáziumba íratta be Tamást. Azzal nem számolt, hogy a Labor MIM pártfunkcionáriusainak viszont ez a cselekedete nem lesz ínyükre. Ezért döntött úgy, hogy kisiparosi engedélyt vált ki, és kovács lesz. Első megrendeléseit az egyháztól kapta. Belföldi jelentősebb munkái: a Prímás Pince főbejárati kapurácsozata, a Bazilika nagyharangjának tartószerkezete és a Bazilika orgonájának tartószerkezete Esztergomban, a mátraverebély-szentkúti kegytemplom szentélyrácsa és perselye, a Díszkút (Melocco Miklóssal közös munka) és a Lelkigyakorlatos Ház valamennyi fémszer-kezeti munkája Leányfalun, a Megbékélés emlékmű Dorogon, valamint a Katolikus Püspöki Kar felkérésére Lékai László bíboros prímásnak készült háromágú gyertyatartó. Nevéhez fűződik Cziffra György zongoraművész franciaországi alapítványának felkérésére a középkori francia királyok koronázási templomának és a hozzá tartozó kolostornak a 16. századi stílusú rekonstrukciójához igazodó összes kovácsmunka tervezése és készítése. Ezzel a csodálatos munkával kiérdemelte a francia kormány elismerését, ami számára olyan volt, mintha sportolóként olimpiai érmet nyert volna.
Jelenleg nyugdíjasként él. Magyarországi és nemzetközi kovácsversenyek rendezője, résztvevője. Hetvenévesen ismerkedett meg a motoros sporttal és a hobbirepüléssel, amelyet szenvedélyesen művel. Ifjúkorától régi szerelme a motorkerékpározás, legújabban a dunai motorcsónakázás, kis sportkocsijával az országjárás.
Elért eredményei:

1982 – népi iparművész
1992 – iparművész
1988 – Kiváló Kisiparos – Arany Fok
1991 – X. Nemzetközi Kovácsverseny különdíj (Helfstym – Csehország)
1994 – Országos Népművészeti Kiállítás – Ezüst Fok
2003 – Mesterremek Díj
2006 – Aranykoszorús Mester
2017 – Kiemelt Mesterremek Díj

Horváth György szerint az az igazán jó kovács, aki a munkáiba beleteszi a lelkét is, úgy hogy a szemlélődő is érezze azt. Az est zárásaként Molnár László készített számára egy rövid filmes összeállítást a műhelyében folyó munkáktól az elkészült alkotások bemutatásáig. Az egész beszélgetésen átsütött munkája iránti forró szeretete, elkötelezettsége, példaértékű személye, elhivatottsága és az alkotás folyamata iránti mélységes tisztelete.

Fotó: Nyári Andrea

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor