Rate this item
(0 szavazat)

fsv 31.jpg - 97.75 KbRendhagyó irodalomórán vehettünk részt a TÁR-LAK Szalonban 2017. november 5-én. Einczinger Ferenc és Babits Mihály barátságáról G. Tóth Franciska irodalmi muzeológus tartott előadást, aki az MNM Balassa Bálint Múzeum, Babits Emlékház munkatársa. Különleges hangulatot kölcsönzött az eseménynek az, hogy Einczinger Ferenc képei között Babits Mihály verseiből, levelezéséből hallhattunk válogatást. Ezek bemutatásában az Esztergomi Diákszínkör tagjai – Mészáros Patty, Dudok Dávid és Müller Mátyás – működtek közre, akiket Erősné Vörös Viktória készített fel.

G. Tóth Franciska szeretettel köszöntötte az érdeklődőket, akik között megjelent Bánkúti Lászlóné (Bartal Judit), Einczinger Ferenc unokája is. Einczinger Ferenc az Esztergomi Takarékpénztár főtisztviselője, festőművész, közíró is volt. A helyi kulturális élet meghatározó egyénisége, aki nagy szeretettel, barátként segítette, szervezte Babits Mihály és Török Sophie esztergomi életét. Ő volt Babits Mihály legkedvesebb esztergomi barátja, az ő érdeme, hogy a nagy költő 1924-ben Esztergomban vásárolt házat, és ezután 17 nyarat tölt itt. Einczinger Ferenc bevonta a társasági életbe a költőt és feleségét. A költő bekapcsolódott a pezsgő szellemi életbe, a város kulturális életének meghatározó alakja lett. Alapító tagja volt a városban máig működő Balassa Társaságnak. Ezenkívül számos apró, mindennapi esemény is összekötötte a két családot. Babits Mihály és Ilonka (Török Sophie) több levelet is váltott az Einczinger családdal. Az írások a hétköznapi élet történéseiről szóltak: tavaszi munkák a kertben, hírek Esztergomból, üdvözlések, pénzügyek. Ezekből a levelekből néhány lírai részletet olvastak fel a diákok. Az előadás során szó esett az Einczinger-pince aláírásfaláról. A Bánomi dűlőben állt az a pince, ahol sok művészember is megfordult vendégként a családnál. 1923-ban határoztak úgy, hogy megörökítik a látogatók nevét az aláírásfalon. Ez igen nagy hatással volt Babits Mihályra, ő is megvalósította azt előhegyi nyaralójában. Az előadó számos ritkaságot is bemutatott a közönségnek, közöttük Babits Mihály portréját, amelyet Einczinger Ferenc készített róla.
Babits Mihály művein évezredek klasszikusainak nemes hatása érződik. Lírájára a gondolati-filozófiai mélység, a töprengő elmélkedés jellemző. Az esztergomi évek alatt megszakadt a „hallgatás tornyának” némasága, testileg-lelkileg felszabadult. Barátsága Einczinger Ferenccel „jelhagyó” barátság volt, olyan emlékekkel, amelyek Esztergom megújulását szolgálták.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor