Minden fénykép egy történet

Írta: Szabó Lászlóné 2017. november 12. vasárnap, 22:38
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 32.jpg - 73.86 KbKaiser Ottó fotográfus alkotásaiból nyílt kiállítás Esztergomban, a Kákonyi Asztrik Kortárs Galériában 2017. november 7-én. A közel 40 képet felvonultató „Kárpát-medence feketén-fehéren” című tárlat képzeletbeli utazásra invitál. Kirándulásunk során megcsodálhatjuk a természeti táj szépségeit, de templomokat és portrékat is láthatunk.

A megjelenteket Keppel Dániel, a Galéria művészeti vezetője üdvözölte. Köszöntőjében idézte Heidegger filozófiai gondolatait, aki a lét megértéséhez vezető utat kereste. Művészetfilozófiájában a művészet lényegét, a műalkotás eredetét vizsgálta. A kiállítást Bánhidy Vajk – történész, tanár – nyitotta meg. Bevezetőként a kiállítás címét értelmezte. Utalt rá, hogy a fekete-fehér képek a markánsabb kifejezés lehetőségét rejtik. A képek megtekintéséhez szükséges a szemlélő kreatív hozzáállása, így nyújtanak igazi vizuális élményt. A folytatásban a digitalizáció lehetőségeit vizsgálta, valamint azt, hogyan válik művészetté a fotózás. A kiállított alkotásokról elmondta, hogy a történelmi Magyarország területére vezetnek, progresszív, modern hazafiságot sugároznak.
A megnyitó műsorában közreműködött a Ferences Gimnázium énekkara Pálmai Árpád egyházzenész vezetésével. Fegyelmezett előadásmód, egységes hangzás jellemezte a kórust. A jelenlévők egy ősbemutató részesei lehettek. Az énekkar előadásában elhangzott Gérecz Attila verse – Boldog Özséb himnusz –, amelyet Ottó Ferenc zenésített meg. Az énekkari változat Pálmai karnagy úr munkája. Gérecz Attila a magyar irodalom egyik legígéretesebb költői tehetsége volt, aki nyugtalanítóan szép és teljes életművet hozott létre. 1956. november 7-én érte halálos lövés, miközben bátran és önfeláldozóan harcolt a szabadságért.
Kaiser Ottó számos Magyarországon megjelenő hetilapnak és magazinnak volt a munkatársa. Az utóbbi időben azonban város-, táj- és portréfotókat készít, valamint a határon túli magyar kulturális értékeket örökíti meg. Munkáiból számos album készült. Megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetést. A kiállítás 2017. december 10-ig látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor