„A múlt erős gyökér…”

Írta: Szabó Lászlóné 2017. november 14. kedd, 18:08
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 35.jpg - 67.46 KbZsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Laskai Osvát Antikvárium terme 2017. november 7-én. Az Antikváriumi esték előadássorozat keretében dr. Popély Gyula – történész, egyetemi tanár – könyvének bemutatójára került sor. A kiváló párkányi történész Felvidék-sorozatának harmadik kötetével ismerkedhettünk meg. A „FELVIDÉK 1929–1939 – a második évtized csehszlovák uralom alatt” című kötet 2017 őszén jelent meg, amely teljes áttekintést nyújt a csehszlovák fennhatóság alatt eltöltött második évtized időszakáról egészen az 1939 márciusában bekövetkezett felbomlásig.

Dr. Popély Gyula történész fő kutatási területe a felvidéki magyarság története a XX. század első felében. A szerző Felvidék-sorozatának köteteiben új kutatások eredményeit tárja az olvasó elé az elszakított északi országrészben élő magyarság helyzetét vizsgálva. Mielőtt az új könyv bemutatására sor került volna, a szerző elmondta, hogy mi indította a könyvek megírására. Évek óta foglalkoztatták a következő kérdések: Hol vesztettünk utat? Miben követtünk el ballépéseket? Trianont követően van-e kiút a magyarság számára? Húsz évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy saját magának kell az ősforrásokat megnézni, végigkutatni mindent. Kizárólag hiteles dokumentumok alapján összefoglalta, hogy mi történt velünk, mi vezetett bennünket ide, mennyiben voltunk hibásak erkölcsileg, jogilag, történelmileg, politikailag, hogy mindez bekövetkezett velünk. Ezt követően rövid áttekintést kaptunk a korábbi kötetekről. A sorozat első részében az 1914–1920 közötti sorsfordító időszakot vizsgálja az író. Új megvilágításban mutatja be a cseh állam elképzeléseit Csehszlovákia létrehozására, a magyarországi Tanácsköztársaság létrejöttének nemzetközi kihatásait, a trianoni békeszerződés geopolitikai következményeit. A második kötetben – Felvidék 1918–1928 – az elszakított országrészben élő magyarság helyzetét vizsgálja a Csehszlovák Köztársaság első tíz évében. A harmadik kötet is rendkívül alapos történeti áttekintést nyújt. Felvázolja a cseh és szlovák viszony alakulását, a cseh–német ellentéteket, Masaryk és Beneš nemzetiségi politikáját. A szerző érdeklődésének középpontjában a felvidéki magyarság helyzete, politikai, gazdasági és kulturális téren kifejtett önvédelmi erőfeszítései állnak. A könyv tizenkét fejezetben tárgyalja ezt az időszakot. A kötet a Kárpátia Stúdió gondozásában jelent meg. A bemutatót követő beszélgetés során elhangzott, hogy a könyvek kiadását magánszemélyek támogatásából tudja fedezni, központi támogatást egyáltalán nem kap. Ez sajnálatos tény, mert hiánypótló könyvekről van szó, olyan történelmi tényeket tár fel a szerző, amelyekről egyébként nem értesülünk. Az előadót hallgatva rá kellett döbbennünk, hogy mennyire hiányosak az ismereteink erről az időszakról. Pálmai Árpád egyházzenész, karnagy énekében is gyönyörködhettünk az est folyamán. Olyan énekeket adott elő, amelyekkel méltó módon emlékezhettünk elődeinkre.
A könyvbemutatók sora a Laskai Osvát Antikvárium szervezésében egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A helytörténeti, történelmi, irodalmi, művészeti témák sok érdeklődőt vonzanak a Duna bal partjáról is, így lehetőségünk van arra, hogy egymás múltját, életét – ez által saját történelmünket is – jobban megismerhessük. Zárásként álljon itt Bábel Balázs gondolata teljes egészében: „A múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él.”

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor