Rate this item
(0 szavazat)

fsv 36.jpg - 63.33 KbFolyóirat-bemutatóra került sor a Párkányi Városi Múzeumban 2017. november 9-én. Az Esztergom és Vidéke Társadalmi és Kulturális Folyóirat (EVID) 2017. évi 2. számával ismerkedhettek meg az olvasók. A szerzők és szerkesztők mellett sok érdeklődő jelent meg ezen az eseményen. A negyedévenként megjelenő folyóirat aktuális számában verseket és elbeszéléseket, visszaemlékezéseket is találhatunk a gazdag képanyag mellett. A házigazda Filemon Béla főszerkesztő és Juhász Gyula múzeumvezető volt. Az irodalmi részletek bemutatásában Nagy Tímea, Bakai Ferenc és Wernke Bernát működött közre.

A megjelenteket Juhász Gyula köszöntötte. Örömmel mutatta be a Hídőr-projekt jelenlegi képzőművész résztvevőjét, Amandát, aki Ausztráliából érkezett. Ezt követően Filemon Béla bemutatta az aktuális szám kiemelt művész vendégét. Hernádi Paula grafikus- és zománcművész alkotásaival találkozhatunk a folyóirat oldalain. A művész bemutatkozása következett. Felvázolta azt az utat, amelyet a grafikától a tűzzománcig megtett. A tűzzománc műfaji határait tágítva kísérletezik. Különböző, akár íves vagy domborított, nagyméretű ipari formákból, áttetszően zománcozva, érzékeny felületeket állít elő. Ezeket gyakran összeépíti. Képein finom kontrasztok, rétegek láthatók. Ez a technika kimeríthetetlenül gazdag lehetőségeket kínál számára. A grafikához sem lett hűtlen, komputergrafikai alkotásokat is készít. A folyóirat belső, dupla oldalán, megcsodálhatunk egy ilyen jellegű munkáját. Teljesen látványhű, fotóra emlékeztető alkotás a Hajlék című kép, amely komputergrafikai eljárással készült. A címlapon az Égbeszurkáló című tűzzománcát csodálhatjuk meg.
A folyóirat Előszója Feledy Balázs művészeti író tollából született, Hernádi Paula zománcművészetét méltatja. Wernke Bernát idézett egy rövid részt az írásból.
Először olvashatjuk az EVID oldalain Horváth Gergely verseit, aki a Szép Kapu Irodalmi Színpad tagja. A Duna-parti homok című verse hangzott el.
Matúš Mészáros A Duna-parton című elbeszéléséhez érkeztünk. A fiatal író Pozsonyban él, szlovákul ír. A novellát Vércse Miklós fordította magyarra. A fiatal író egy korábbi kirándulás élményét örökíti meg írásában, amelynek során az emberi lélek rejtelmeit igyekszik megfejteni. Wernke Bernát előadásában hallgathattunk meg ízelítőül egy rövid részletet.
Szulényi Mária Valéria írásai emlékképek a múltból, megtörtént eseteket dolgoznak fel. Három kis írása – Rejtély, Csiriribi, A magány – igen tanulságos olvasmány.
Horváth Ödön – költő, műfordító – állandó szerzője az EVID-nek, így verseivel rendszeresen találkozhatunk. Boldogságomban című verse Nagy Tímea előadásában hangzott el, míg a Dúdolgatót Bakai Ferenc adta elő, kissé rendhagyó módon, dúdolgatva.
Csiba Zsolt – pszichológus, író – műveiben az élet metafizikai jellegéről értekezik. A kétarcú Föld című írása nem könnyű olvasmány, ebben a szakrális, az anti-szakrális és az ál-szakrális hagyomány látásmódját veti össze. Egy rövid részlet is elhangzott a tanulmányból.
Wernke Bernát esztergomi költő gyakran köszönti művészbarátait személyre szóló verssel. Két költeménye hangzott el: A. Bak Péter úrnak és Bangó Miklós művész úrnak szóló köszöntés.
Ismét próza következett, Mezey László Miklós – író, kritikus, irodalomtörténész – Fagy című elbeszélése. A történet főhőse egy festő, aki egy borzalmas ifjúkori élményét szeretné megfesteni.
Sorozatok aktuális részei következtek az ajánló során. A. Bak Péter, aki nemcsak festőművész, hanem művészeti író is, művészcsaládokat mutat be rendszeresen. Igyekszik olyanokról írni, akiket személyesen is ismer / ismert. Ez alkalommal Beck Ö. Fülöp érem- és szobrászművészre, illetve családjára került sor. Dr. Bárdos István művelődéstörténész édesanyja visszaemlékezéseit adja közre. A 7. rész a II. világháború éveit eleveníti fel.
A folyóiratnak ebben a számában is folytatódik az „Adalékok az EVID történetéhez” témájú sorozat. Bence Cs. Attila (egykori főszerkesztő) ötrészes írását Filemon Béla rendezte sajtó alá. Az aktuális rész címe: Kiegészítő az üzleti tervhez.
Virt László könyve – Magyar nevelés, népi gondolat – 2017 júniusában jelent meg a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület gondozásában. Az EVID részleteket közöl a kötetből, amelynek négy tartóoszlopa: Karácsony Sándor, Kodály Zoltán, Márton Áron és Németh László.
Orgoványi Anikó képzőművészeti ihletésű verseiből Nagy Tímea és Bakai Ferenc adott elő.
Czirok Ferenc hangulatos írásában Krúdy Gyulával találkozhatunk, akinek műveiben nagyon komoly helyet kaptak a kulináris élvezetek. Ebben az elbeszélésben több finom bor és egy ínycsiklandó malacpörkölt került terítékre.
A múlt hónapban elhunyt Kovács Lajos (1949–2017) dorogi író, helytörténész volt. Dorog történetéből olyan eseménnyel ismerteti meg az olvasót, amely az 1930-as években igen nagy megdöbbentést keltett a lakosság körében. Az írás címe: A dorogi kriminológia történetének döglött aktája.
Esztergomban, az Aranyhegyen egy különleges lakóépület található. A családi ház lakói a nagyszülők számára ideális hajlékot kívántak megvalósítani az ökológiai elveknek megfelelően. A tervek elkészítésére és az építkezés lebonyolítására Mújdricza Ferenc építészt kérték fel. Szabó Lászlóné írása az Égi-földi Jurta-barlangot mutatja be.
A szentendrei dalszövegíró, Orgoványi Krisztián Gyehenna című költeményét Bakai Ferenc, ismét helyenként énekelve, adta elő.
A szokásokhoz híven az EVID utolsó oldalán Horváth Gáborné dr. „Konyhakalendáriumába” pillanthatunk be. Ebben a számban táborozási mentőötleteket közöl Marika néni.
A bemutató után kellemes meglepetésben volt részünk. Csiba Zsolt új oldaláról mutatkozott be. Mindenki örömére egy Balassa Bálint verset adott elő baglamán kísérve az éneket. Ez a hangszer a hosszú nyakú lantok, ezen belül a saz családjába tartozik. Reméljük, hogy ennek a zenei bemutatkozásnak folytatása is lesz.
Baráti hangulatú, nagyon közvetlen folyóirat-bemutatón vehettünk részt. Az írók, szerkesztők jól ismerik egymást, a tréfálkozás sem idegen tőlük. Ez az összeszokott csapat ismét egy igényes, művészi megjelenésű, irodalmi szempontból igen gazdag, változatos folyóiratot nyújt át olvasóinak.

A fotót Szabó László készítette, amelyen Hernádi Paula látható.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor