Elindultam szép hazámból…

Írta: Szabó Lászlóné 2017. november 24. péntek, 16:13
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 47.jpg - 70.39 KbLenyűgöző koncerttel lepte meg az érdeklődőket a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás 2017. november 19-én Párkányban, a Városi Művelődési Központban. Az Őszi Kulturális Napok rendezvénysorozat keretében a Muzsikás Együttes kápráztatta el a párkányi és az esztergomi közönséget. Örömmel láttuk, hogy erre az eseményre sokan érkeztek a Duna jobb partjáról, Esztergomból is.

Himmler György, a Társulás elnöke, köszöntötte a megjelenteket, közöttük Molnár Imrét – szociológus, történész, diplomata –, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatóját. A köszöntőben elhangzott, hogy a Muzsikás Együttes, amely főként hagyományos népzenét játszik, 45 éve alakult. Működésük kezdete szinte egybeesik a táncházmozgalom indulásával. „A táncház nem produkció, hanem olyan szórakozási forma, amelyben a népzene és a néptánc – zenei és mozgásnyelvi anyanyelvként – eredeti formájában és eredeti funkciójában jelenik meg.” (Halmos Béla) Az eltelt évtizedek alatt a magyar kulturális örökség része lett a táncház. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas Muzsikás Együttes neve összefonódott ezzel a mozgalommal, mert magyar néptáncok, népdalok tanításával a világ minden részén népszerűsítik a magyar népzenét. Az autentikus népzenét a nagy nemzedékek zenészeitől tanulták. Úgy nyúltak hozzá, hogy annak bartóki „tiszta forrását” igyekeztek szem előtt tartani úgy, hogy közben mégis újat hozzanak a mai ember számára. Vallják, hogy a rendkívül gazdag Kárpát-medencei hagyományos népzene ősi és modern egyszerre. A jövő nemzedékek számára is befogadható, ha megismertetik, és átadják a jelen generációinak. A Muzsikás Együttes szívesen vállal iskolai népzenei bemutatókat. Az előadások során szó esik a hangszerekről, Kodály gyűjtőmunkájáról, a népzene történetéről. Mindezt gazdag hangszeres bemutatóval fűszerezik. Lehetőséget adnak arra is, hogy az ifjú közönség aktívan bekapcsolódhasson az előadásba.
A párkányi koncerten Hamar Dániel, a Muzsikás alapító tagja (a földtudományok kandidátusa) szépen szóló mondatai fűzték össze a Kárpát-medence zeneileg híres tájegységeinek muzsikáját. Az előadás során – a Muzsikás Együttes vezetője szerint 2000 éves – dallamkincsünkből kanásztáncok, pásztordallamok, dunántúli ugrósok, csárdások, gyimesi, kalotaszegi és mezőségi népdalok hangzottak el. Ízelítőt kaptunk a moldvai csángó magyarok zenéjéből is. A hegedű, bőgő, dob mellett különleges hangszerek is megszólaltak: koboz, tambura, mandolin, gyimesi ütőgardon, furulyák. A somogyi pásztorok hangszerei közül Éri Péter a hosszú furulyát mutatta be, amelynek érdekessége, hogy minél hosszabb, annál mélyebb a hangja. Ezen az estén a Muzsikás Együttes mellé a fiatal népdalénekes, Kacsó Hanga – a 2014. évi Fölszállott a páva énekes győztese – társult. Őszintén, kedvesen csendültek fel a népdalok az ő előadásában, igen hitelesen tolmácsolta ezeket. Magas minőséget kaptunk arányos tálalásban: a zene, a szó, az ének egyaránt elbűvölte a hallgatóságot. A zenészek a világ legnevesebb koncerttermeiben léptek már fel népzenei és világzenei koncertek alkalmával. Az Együttes jelenlegi tagjai: Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel.
A Muzsikás Együttes koncertje nagy siker volt Párkányban. Köszönet a szervezőknek és a támogatóknak a csodálatos élményért és nem utolsósorban azért, hogy a rendezvényt díjmentesen látogathattuk. Gratulálunk! November 26-án a Söndörgő együttes érkezik Párkányba. Virtuóz és lendületes zenéjük szintén különleges csemegét ígér.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor