K-A-R-C-O-L-A-T-O-K

Írta: Szabó Lászlóné 2017. november 27. hétfő, 14:34
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 48.jpg - 56.81 KbCserniné Korka Zsuzsanna képzőművész rézkarcaiból rendezett kiállítás nyílt meg 2017. november 21-én Dorogon, az Eötvös Galériában. A tárlat nagyon találóan a K-A-R-C-O-L-A-T-O-K címet kapta. A művész városunkban él, ahol pedagógusként dolgozik. Így nem csodálkozhatunk azon, hogy sok barát, ismerős, munkatárs, tanítvány érkezett Esztergomból is erre az ünnepi eseményre.

A népes közönséget Kolonics Péter, a Galéria vezetője köszöntötte. Elmondta, hogy a kiállító művész először mutatkozik be önálló tárlattal az Eötvös Galériában. Az érzelmi ráhangolódást Poncsák Zsuzsa zongorajátéka és Horváth Anita éneke segítette. A kiállítást Kapa Melinda művésztanár nyitotta meg. Bevezetőjében utalt rá, hogy a tárlaton egységes, kiforrott anyagot láthatunk, majd a rézkarc készítésének fázisait ismertette. A rézkarc a legkifinomultabb sokszorosító grafikai eljárás, a mélynyomásos módszerek egyike. Elkészítése során rézlemezt használnak. Ezt saválló réteggel vonják be, és acéltűvel rajzolnak rá. A karcolt vonalakat savval maratják, így mélyítik. A védőréteg eltávolítása után a melegített lemez mélyedéseibe festéket dörzsölnek, majd sajtológépben áthúzva lenyomatják. A rézkarc elkészítése vázlatosan a következő lépéseken keresztül valósul meg: a lemez előkészítése és alapozása, a rajz felvitele a lemezre, maratás és nyomtatás. A történetéről szólva elhangzott, hogy a rézkarc a fegyver- és páncélkészítők köréből került át a képzőművészetbe. Első példányai – mivel akkor még nem ismerték a vörösréz maratására alkalmas anyagokat – vaslemezre készültek.
A folytatásban a kiállító művész személyével ismerkedhettünk meg. Kapa Melinda kiemelte, hogy személyes élményei segítségével szeretné bemutatni Korka Zsuzsannát. Évek óta barátok, alkotótársak. Ismeretségük a Kántor János által vezetett Bajnai Képzőművészeti Táborban kezdődött. Itt kedvelték meg a rézkarcot, mint a sokszorosító eljárások egyikét. Korka Zsuzsanna művészi munkáját vidámság, derű, alaposság és lelkiismeretesség jellemzi. Igen tehetséges, biztos kezű, ötletes. Mesterien kiemeli és kidolgozza a részleteket. Témaválasztását utazási élményei vagy a környező táj inspirálja, de fogékony a vallási indíttatású gondolatok megfogalmazására is. Néhány kép kiemelésével ajánlotta figyelmükbe a kiállított alkotásokat Kapa Melinda, amelyek két alkotói korszakot ölelnek fel. Az egyik csoport Bajnához és az utazási élményekhez kapcsolható: Szilánkok, Fenyőasszony és a meghívón is szereplő, Semmi ágán c. alkotás. Ennek érdekessége, hogy a képet egy József Attila-vers ihlette, és kétszínű nyomat látható rajta. A rézkarcok többsége a Siroki Képzőművészeti Alkotótábort idézi. A művész az itt található tájat, az itt élő embereket formálja meg, a hely szelleme rányomja bélyegét az alkotásokra: Hevesi barokk, Andante.
A kiállított képek mindenkit meggyőztek arról, hogy Korka Zsuzsanna remekül elsajátította a rézkarc készítésének technikáját. Könnyed, aprólékos vonalakkal megalkotott képeiből a belső hit sugárzik. Tudatában van annak, hogy ehhez az alkotói tevékenységhez rendkívüli művészi alázat szükséges. Gratulálunk, további sikereket kívánunk! Ajánljuk a tárlat megtekintését, amely az Eötvös József Iskola nyitvatartási idejében, a délutáni órákban, 15.00 és 19.00 óra között látogatható.

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor