„Rejtelmek, ha zengenek…”

Írta: Szabó Lászlóné 2017. november 29. szerda, 20:50
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 50.jpg - 69.66 KbEsztergom-Kertvárosban, az Arany János Általános Iskola szervezésében rendeztek meg 2017. november 22-én egy énekversenyt, amelyen a résztvevők megzenésített versekkel szerepelhettek. A „Rejtelmek, ha zengenek…” című versenyt 2011-től minden évben megrendezik általános iskolás kiscsoportok és szólóénekesek számára.

Az 1970-es években indult hódító útjára a megzenésített vers műfaja a Kaláka együttessel. Sebő Ferenc és társai a népzenei gyökerektől indultak, és ezt ötvözték a versekkel. Értékőrző tevékenységük a költészetre, a költők tiszteletére irányította a figyelmet. A verseket megfelelő alázattal adták elő, a kellemes dallamok ellenére a vers maradt a fontos, a zene arra szolgált, hogy felerősítse a költemény mondanivalóját. 2011-ben néhány lelkes, vers- és zeneszerető pedagógus hozta létre ezt a versenyt, amely azóta is egyedülálló környékünkön. József Attila csodálatos verse Sebő Ferenc megzenésítésében vált igazán ismertté és népszerűvé. A vetélkedő címéül e költemény kezdő sorát választották: „Rejtelmek ha zengenek…” Hagyománnyá vált, hogy a versenyek elején a sok kis énekes közösen énekli ezt a megzenésített verset.
Az alsó tagozatos tanulók két kategóriában versenyeztek. 1–2. és 3–4. osztályos kiscsoportok jelentkezését várták. A versenyzők az Arany János Általános Iskolából, a Mindszenty József Katolikus Általános Iskolából, a Táti III. Béla Általános Iskolából, a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolából és az Árpád-házi Szent Erzsébet Általános Iskolából érkeztek. A gyerekek lelkesen, kedvesen adták elő műsorukat, amelyet több esetben hangszeres kíséret egészített ki. Weöres Sándor és Zelk Zoltán közismert versei mellett mai költők alkotásai is elhangzottak. Találkozhattunk Lackfi János és Bartos Erika verseivel is. A legkisebbek versenyében az Arany Iskola énekesei lettek az elsők. Fiedler Éva készítette fel őket a versenyre. A csoportból kiemelkedett Kolompár Zoltán, aki nagy lelkesedéssel, csengő hangon énekelt. A másik kategória legjobbjai a tátiak lettek. Pohner Hédi dalosait megnyerő előadásmód, szép szövegmondás jellemezte. A hangszeres kíséretet gyerekek xilofonos csoportja adta és a tanárnő gitárjátéka. A felső tagozatosok szólóének versenyében a Mindszenty Iskola tanulói bizonyultak a legjobbnak. Az 5–6. osztályosok közül Rigler Márton lett a győztes. Előadásmódja kiemelte őt a többiek közül. A 7–8. osztályosok versenyében Berecz Anna végzett az első helyen. Felkészítőjük Bégányi Gáborné volt. A kiscsoportok versenyét a felső tagozaton az Árpád-házi Szent Erzsébet Általános Iskola dalosai nyerték meg. A mezőnyből kiemelkedett Varga Mónika, az Arany János Iskola tanulója, aki egyéni stílusával, különleges hangszínével gazdagította csapatát. A zsűri tagjai voltak: Vereckei Attila karvezető – a zsűri elnöke –, Szabó Lászlóné, az Arany Iskola volt pedagógusa és Parraghy György zeneszerző.
Gratulálunk a szervezőknek és a versenyzőknek ezért a színvonalas, jó hangulatú versenyért! Zárásként egy jó tanács. A művészet, így az előadó-művészet is, az alázatról és a tiszteletről szól. Ügyeljünk arra, hogy a megzenésített versek esetében méltó legyen a zenei átdolgozás az irodalmi alkotáshoz. Ne rombolja le annak értékeit, szépségét. Csak igényesen megalkotott, a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő megzenésítéseket válasszunk!

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor