Festés a tűzzel

Írta: Szabó Lászlóné 2017. december 04. hétfő, 22:34
Rate this item
(0 szavazat)

fsv 57.jpg - 64.32 KbMorvay László grafikus- és zománcművész emlékkönyvének bemutatójára került sor Esztergomban, a TÁR-LAK Szalonban, 2017. december 30-án. Ebben az esztendőben ünnepelte volna – széles baráti körben – a 70. születésnapját a művész. Sajnos a sors másképpen rendezte. Szülővárosa – Esztergom – és tisztelői albummal és kiállítással emlékeztek e jeles évfordulóra. A művész alkotásaiból rendezett kiállítás korábban a Keresztény Múzeumban nyílt meg 2017. június 17-én. Az emlékalbummal most ismerkedhettünk meg.

A megjelent népes közönséget Soós Kadocsa, a szalon tulajdonosa üdvözölte. Emlékeztetett arra, hogy a TÁR-LAK Szalon legutóbbi kiállításain Esztergom „nagy korszakának” művészeit mutatta be. Einczinger Ferenc és Martsa István megismerése után lehetőség nyílik Morvay László bemutatására is. Ezt követően Bánhidy László alpolgármester úr mondott köszöntőt, aki az Esztergomi Művészek Céhe elnöke is. Felidézte a művész pályáját, aki sok emberrel szerettette meg a művészetet. Kezdetben grafikusként ismerték meg nevét, rézkarcai, tükörkollázsai az avantgárd jegyében készültek. A tűzzománc technikáját a későbbiekben sajátította el. Emlékezzünk rá mint képzőművészre, pedagógusra, íróra, költőre, aki saját szavai szerint mindig esztergomi maradt.
Az emlékkönyvet dr. Bárdos István művelődéstörténész ismertette, aki a kötet szerkesztője és a hozzá írt tanulmány szerzője. A bemutatás során kissé eltért a könyv felépítésétől, mert elsőként Feledy Balázs művészeti író visszaemlékezéséből hallottunk részletet. Ő univerzális tehetségnek tartotta Morvay Lászlót, aki átlagon felüli teljesítménnyel alkotott. Wernke Bernát közreműködésével hangzott el ez a néhány gondolat. A folytatásban a művészi életút bemutatására került sor, amelynek állomásai: grafikák és tusrajzok, fekete-fehér zománcok, színes rézkarcok, tükrösök, papírmetszetek, kék-fehér zománcok, totemek és idolok, tűzzománc oltárok, keresztutak, kálváriák. Közben az előadó bemutatta Morvay László sokoldalú művészi tevékenységét. Néhány alkotástközelebbről is megismertetett a hallgatósággal. A kakadusorozatot a kisfiának találta ki, aki igen megszerette ezt a kedves figurát. Lázár Ervin Csacsarkamese című írása ehhez a sorozathoz készült. Ebből részletet is bemutatott Kulcsár-Elek Csilla. A Hal-táj 27 darabból áll, amelynek egyes darabjain feltűnnek a balatoni tájat idéző szelíd dombok, erdők, rétek, balatoni motívumok. Ezekben a sorozatokban összegződtek a korábbi szakaszokra jellemző elemek. Az örökmozgó szervező Morvay László verseket is írt. Néhány vers segítségével ízelítőt kaptunk költészetéből is. Vetített képeken megcsodálhattuk a köztereken és a templomokban található tűzzománcalkotásait. A kötet felépítése: az első rész bemutatja Morvay László életrajzát, pedagógiai tevékenységét, a festő, grafikus- és zománcművészt. A második rész az alkotásokon keresztül a művész munkásságát tárja elénk. A harmadik rész a kortársak visszaemlékezéseiből ad válogatást.A Jegyzet és a Függelék után Morvay László családjához és munkásságához kapcsolódó relikviákról készült felvételek következnek. A kötetet 150 alkotásról készült reprodukciót tartalmaz. Az album a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg 2017-ben.
Morvay Lászlót méltán sorolhatjuk Esztergom neves művészeinek sorába. Mindig esztergominak vallotta magát. Egy alkalommal így nyilatkozott: „Szülőhelyem szellemének nyomata ott van a tűzzománctábIákon, a Keresztény Múzeum fényétől nyilaim is ékesebbek, s a Víziváros sok szerelmes zegzuga, a sziget, csobogó csöndje mind-mind beköltöztek a képekbe.”

 

A fotót Szabó László készítette.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor