A mester és kis tanítványa

Írta: Muzslai Ágnes 2013. szeptember 30. hétfő, 09:06
Rate this item
(0 szavazat)

hpk.jpg - 35.90 KbKülönleges festőművészeti kiállítás nyílt szeptember 28-án az esztergomi TÁR-LAK Szalonban (Simor J. u. 10.) Egy neves orosz festő Sergei Radyuk és kis tanítványa a 4 éves Alexandra Bogatirova képeinek bemutatására került sor. A tárlatnyitón a kis művészpalánta is ott volt, a mestert pedig Alexandr Nyikolaevics Lukacsev, művészeti egyesületi vezető képviselte, aki könyvet is írt Régi és új címmel Sergei Radyukról. A kiállítást Tétényi Éva polgármester nyitotta meg.

A megnyitóbeszédből megtudtuk, hogy az esztergomi Karikásné Jónyer Tünde a kis tanítványhoz fűződő családi kapcsolatai révén jött létre ez a kiállítás. A négyéves szőke Szasának nem ez az első kiállítása, már több is volt Oroszországban, és otthonosan mozgott a közönség és a tévékamera előtt. Absztrakt színfoltokból komponált képei tehetségről és mélyebb érzelmekről tanúskodnak, túlmutatva egy korabeli gyerek szintjén és gondolatvilágán. A kis "csodagyerek" a moszkvai művészeti iskolában Sergei Radyuk tanítványa. Sergei Radyuk 1965-ben született Bieloziorskban. A Minszki Művészeti Iskolában Jurij F. Vijodtsev volt a mestere. Az Oroszországi Festők UNIO-jának tagja, valamint 1996-tól a "Sunny Square" Nemzetközi Művészeti Egyesület tagja, illetve elnöke 1999-ig. Moszkvában él és alkot. A"My Russia" ENSZ művészeti verseny díjnyertese. Alkotásai megtalálhatók a moszkvai Tretyakov Galériában, a vietnami Fine Arts Múzeumban, a vologdai State Picture Galériaban és más közgyűjteményekben és magángyűjteményekben. Egyéni kiállítása volt Németországban, Szíriában, Vietnamban, Belgiumban, Spanyolországban. Az esztergomi kiállításra a romantikus hangulatú tájképei és Moszkváról készült képei érkeztek. A művészek képei megvásárolhatók, és a felajánlásuk szerint az eladott képet árának fele Esztergomot illeti.

A kiállítás megtekinthető okt. 27-ig. Nyitva: szerda, péntek, szombat 9-13 óráig, vasárnap 16-18 óráig. 

Muzslai Ágnes

Muzslai Ágnes

Muzslai Zs. Ágnes, az egri főiskolán könyvtár-pedagógia szakos tanári képesítést szerzett, nyugalmazott könyvtáros. A kilencvenes évek elejétől jelentek meg írásai különböző helyi, megyei, országos lapokban, mint a Keresztény Élet, 24 Óra, Népszabadság, Esztergom és vidéke, 1996-tól 2003-ig a Komárom-Esztergom megyei Hírlap munkatársa, 2003-tól 2010-ig a Hídlapban olvashatták cikkeit.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor