Németh Gabriella

Németh Gabriella

Németh Gabriella tanító és nemzetiségi nyelv- és irodalomtanár. Nyergesújfalun él, és 1990 óta a süttői II.Rákóczi Ferenc Általános Iskolában tanít német nyelvet. NOMEN EST OMEN.

gib.jpg - 87.11 Kb„A harcot, melyet őseink vívtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.”
/József Attila: A Dunánál/
 

Egy kedves meghívásnak tettem eleget, mikor április 16-án 3 órára megérkeztem a süttői Hengermalom Közösségi Házba. A magyar költészet napjának tiszteletére Süttő és a Duna átellenes partján fekvő Dunamocs harmadik alkalommal rendezte meg közösen a „Versek a Dunánál” elnevezésű eseményt.

2015. február 07. szombat, 22:40

A vers szeretete

hcl.jpg - 78.29 KbNagyon sok felnőttől hallottam már, hogy szeret olvasni, de a versekkel valahogy hadilábon áll. Ha már egészen kisgyermek kortól kapcsolatba kerül valaki a lírával, olvasójává, sőt előadójává válik, megszereti, akkor talán a későbbiekben is megmarad ez a vonzalom. Az iskolai szavalóversenyek nagyon jó lehetőségét kínálnak erre.

2014. augusztus 24. vasárnap, 19:05

Színes programok - tarka esernyők

hgl.jpg - 102.74 KbAz idei nyáron a szabadtéri rendezvények és az eső úgy összetartoztak, mint- hogy Forrest Gumpot idézzem- a borsó meg a héja. Az időjárás augusztus 23-án sem volt kegyes a hagyományos Süttői Vigadalom szervezőihez és vendégeihez. Szinte megállás nélkül szitált, esett, zuhogott az eső. Szerencsére a mostoha időjárás ellenére sokan döntöttek úgy, hogy kilátogatnak a süttői Templom térre, az otthon ülés helyett a színes programokat választva.

2014. február 03. hétfő, 10:31

Versek az elődök nyelvén

 

 

hlo.jpg - 96.14 Kb

A német nemzetiségi szavalóverseny megyei döntője Süttőn


Január utolsó napján, 31-én pénteken rendezte meg a Süttői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a német nemzetiségi szavalóverseny megyei döntőjét. Már hagyomány, hogy a megye legügyesebb szavalói itt kapnak lehetőséget arra, hogy megmutatva tudásukat továbbjuthassanak a regionális döntőbe.

2013. december 09. hétfő, 22:43

"A zene mindenkié"

hna.jpg - 81.74 KbSüttőn járt a Kaláka zenekar

 


Kányádi Sándor írta a Kaláka 25 éves jubileumára: "A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”.

2013. augusztus 21. szerda, 12:07

Mulattak a süttőiek

hrm.jpg - 78.50 Kb2013. augusztus 17-én, a nemzeti ünnepünket megelőző szombat délutánján sátrakkal, standokkal és szórakozni vágyó emberekkel telt meg a süttői Templom tér.


A nagysátor alatt sörpadokat állítottak fel, hogy a mulatni vágyók kényelmesen letelepedve élvezhessék a programokat. A standoknál ékszerek, játékok, édességek bőséges választéka csábította az érdeklődőket. A Gelbmann Pincészet finom borokkal csábította e nedű kedvelőit. Egyéb italokról, ételekről a Márvány Étterem „kihelyezett tagozata” gondoskodott.

2013. augusztus 21. szerda, 11:58

Történelmi örömíjász-verseny Süttőn

hrn.jpg - 151.55 Kb“Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás, és mindenekelőtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és ezt a valamit -kerül, amibe kerül- meg tudjuk valósítani.” (Marie Curie)

 

A süttői Kerecsensólyom Íjászok 8. alkalommal hirdették meg történelmi íjászversenyüket településük határában, gyönyörű környezetben, magánterületen, a Gelbmann tanyán, Urunk 2013. évének Újkenyér (augusztus) havának 10. napjára. Erre vártak minden olyan íjászatban jártas egyént, aki megfelelt a verseny kiírásában foglaltaknak. Vagyis: a következők közül rendelkezik visszacsapó reflexíjjal (magyar, szkíta, hun, mongol stb.), vagy botíjjal (longbow), esetleg vadászreflex íjjal. A vesszők fából készüljenek, madártollal és gyakorlóheggyel ellátottak legyenek. A koronglövésnél engedélyezett volt a fluflu vessző, valamint a vadászreflex íjaknál a karbonvessző használata is.

2013. május 21. kedd, 14:03

Szív VS Agy

htu.jpg - 135.63 Kb"Kezet csak megfogni szabad.
Elveszíteni vétek.
Ellökni átok.
Egymásba simuló kezek tartják össze az eget s a világot."
 

Albert Camus
 

Az állatok ösztönösen megtalálják a gyógyfüvet, ha betegek. Ösztöneik segítenek a túlélésben. A szaporodásnál ösztönösen választják ki a legmegfelelőbb genetikai állománnyal rendelkező párt.
Az ember gondolkodó lény, és erre rém büszke. Kiemelkedett az állatvilágból, gondolkodni képes, van jövőképe, van múltja. A jövőtől fél, a múltja visszahúzza… Úgy érzi, az állatias ösztönöket elnyomva a világ ura.

 hzz.jpg - 92.80 KbAz egész országot behálózó, a kisebb településeken szinte egyedüli kulturális szolgáltatóként jelenlévő kultúrházak, faluházak, a nagyobb településeken közművelődési feladatokat ellátó művelődési és közösségi házak, központok és többfunkciós intézmények jelentkeztek az eseménysorozatra, hogy 2013. február 8-10. közötti napokban, farsang utolsó hétvégéjén bemutatkozzanak éjjel vagy nappal, esetleg mindkét napszakban.
A „Kultúrházak éjjel-nappal”országos program megvalósításával a Magyar Népművelők Egyesületének az a célja, hogy a kultúrateremtés és terjesztés házai, a benne dolgozó szakemberek és elsősorban a közösségek teremtsenek egy olyan alkalmat, amely során felhívják a figyelmet azokra a kulturális, közművelődési értékekre, amelyek ezekben a házakban, szervezetekben, közösségekben születnek és kerülnek nyilvánosságra.

2013. január 27. vasárnap, 17:33

Akinek nincsenek gyökerei, annak jövője sincs

 iai.jpg - 228.49 KbA német nemzetiségi szavalóverseny megyei döntője Süttőn

Kilencedik alkalommal adott otthont a süttői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola a német nemzetiségi szavalóverseny megyei döntőjének.
A megye 10 nemzetiségi iskolájából 58 diák érkezett a megmérettetésre, hogy 6 kategóriában előadhassák a tanult verseket.
A szervezők nagy izgalommal készültek a versenyre. Már decemberben kiválasztásra kerültek a kötelező versek, amiket megkaptak a megye nemzetiségi iskolái. Így volt elég idő a felkészülésre. De sok más feladattal is jár egy ilyen verseny lebonyolítása. Az iskola valamennyi pedagógusa részt vállalt a munkából.
A tornaterem ünnepi díszben várta a versenyzőket. A hátteret régi sváb falvédők, konyhai eszközök tették autentikussá. Az eseményre elkészült egy zászló is, amelyen a Duna- menti svábok és Süttő címere látható.

Az oldalt készítette:

Elérhetőségek

Telefon: +36 30/911 49 65

E-mail: info@evid.hu

Olvasói Levelek: olvaso@evid.hu

Impresszum

Esztergom és Vidéke - Társadalmi és Kulturális Folyóirat

  • Kiadó: Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület
    Címe: 2085 Pilisvörösvár, Szent János u. 8.
    Kiadásért felelős: Ruda Gábor
     
  • Főszerkesztő: Filemon Béla
  • Szerkesztők:

               Németh Gabriella
               Szűcs Katalin
               Horváth Gáborné
               Tátyi Tibor